Jump to content

Razvod - podjela imovine


iva123

Preporučene objave

Moj sada već bivši muž i ja živimo zajedno od 1997. godine kao podstanari. 2003. godine kupujemo stan kreditom. Budući sam ja tada bila nezaposlena kredit glasi samo na njega. Nekretnina također. 6 mjeseci nakon dizanja kredita i ja počinjem raditi i od tada radim neprekidno te zajedno sudjelujemo u svim troškovima. Do tada su me financirali roditelji koji su mi dali i određenu svotu novca za uređenje stana. 2004. godine smo se oženili, a ove godine rastali sporazumno. On je ostao živjeti u stanu, a ja sam otišla i sada živim kao podstanar. Podigla sam tužbu za podjelu stana jer on tvrdi da je stan kupljen prije braka i nije bračna stečevina,ne priznaje predbračnu zajednicu i tvrdi da nemam pravo na ništa.Odvjetnica mi kaže da imam dobru osnovu za tužbu, ali me zanima vaše mišljenje te iskustva iz prakse.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stan nije bračna stečevina već njegova vlastita imovina. Iz razloga što nije stečen za vrijeme trajanja bračne zajednice. Sami ste naveli da je on digao kredit na svoje ime a iz Vaše objave proizlazi da je odmah i vlasništvo stana u zemljišnim knjigama navedeno na njegovo ime. Vi možete prema njemu postaviti obveznopravni zahtjev (za povrat onoga što ste uložili u stan), ali ćete, prema mom mišljenju, u konačnici izgubiti spor budete li postavili zahtjev za utvrđenjem da predmetna nekretnina predstavlja bračnu stečevinu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

iva123 je napisao:

Nije li sukladno zakonu vanbračna zajednica duža od tri godine izjednačena s brakom.Također, stan nije kupljen njegovim novcem već kreditom.

 

Morate razlikovati osnovne pojmove koje upotrebljavate.

 

Brak i bračna zajednica nisu isto.

 

Bračna zajednica je širi pojam od braka koji je pravni institut. Bračna zajednica je pravni standard, ona predstavlja životni sadržaj braka. Brak je sklopljen u trenutku kada bračni drugovi izjave pristanak na sklapanje braka. Za postojanje bračne zajednice potrebna je volja bračnih drugova da žive kao bračni drugovi. Dakle, bračna zajednica ne mora se ni vremenski ni sadržajno podudarati s brakom.

 

Nadalje, ne smije se poistovjećivati pojmove bračna stečevina i stečevina izvanbračnih drugova.

 

Bračna stečevina, sam pojam kaže, je imovina koju su bračni drugovi stekli radom za vrijeme trajanja bračne zajednice ili potječe iz te imovine i predstavlja suvlasništvo bračnih drugova na jednake dijelove.

 

Sva pravila koja se odnose na bračnu stečevinu primjenjuju se i na izvanbračne drugove.

 

Izvanbračna zajednica je zajednica neudane žene i neoženjenog muškarca koja je trajala najmanje 3 godine, ili kraće ako je u njoj rođeno zajedničko dijete. To je vrijeme koje je relevantno da imovina stečena radom i imovina koja potječe iz te imovine uđu u stečevinu izvanbračnih drugova.

 

Dakle, s obzirom da ste 6 godina bili u izvanbračnoj zajednici kada je kupljen stan, vaš bi zahtjev trebao biti usmjeren na utvrđenje da predmetni stan predstavlja stečevinu izvanbračnih drugova a ne bračnu stečevinu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala ti na odgovoru. Zahtjev i je usmjeren na dokazivanje da stan predstavlja imovinu izvanbračnih drugova.

Obzirom da on ne priznaje izvanbračnu zajednicu, preostaje dokazivanje na sudu da se radilo o izvanbračnoj zajednivi. Ima li nekakav savjet ili iskustvo po tom pitanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija