Jump to content

načelnik profesiionalac?


bcrnko

Preporučene objave

Molim za malu pomoć. Naime nagodinu su lokalni izbori koji se prvi put održavaju po novom zhakonu po kojem se načelnici općina biraju izravno. Također taj zakon predviđa da načelnik općine odnosno gradonačelnik mora biti profesionalac, odnosno kako kaže zakon "Općinski načelnik, gradonačelnik, župan i njihov zamjenik svoje dužnosti obavljaju profesionalno." (Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi čl. 90, NN 109/2007).

 

Zanima me što se podrazumjeva pod time profesionalno? Tumačenja koja sam čuo kažu da to znači zasnivanje radnog odnosa. Međutim da li je to zasnivanje radnog odnosa uz puno radno vrijeme ili ne?

 

Također me zanima koja je mogućnost da ako se radi o ugovoru na puno radno vrijeme zadržim (ukoliko bih bio izabran za načelnika) svoje radno mjesto asistenta na fakultetu.

 

Zahvaljujem unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pričekajte malo, jer je vlada uputila u sabor prijedlog izmjena tih zakona, gdje se predviđa da će načelnici/gradonačelnici JLPRS do 10.000 stanovnika moći odabrati da li će svoju dužnost obavljati profesionalno ili ne.

Evo link na sjednice Vlade: http://www.vlada.hr/hr/naslovnica/sjednice_i_odluke_vlade_rh/2008/43_sjednica_vlade_republike_hrvatske

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da je intencija zakonodavca bila da načelnici većih mjesta budu profesionalci - zasnuju radni odnos. Kako više nema poglavarstva i načelnik preuzima funkciju izvršnog tijela to on ima obaveze koje ga sigurno mogu okupirati puno radno vrijeme.

E sada, za ovo vaše pitanje, da li se može biti profesionalac samo pola radnog vremena - trebalo bi zatražiti dodatno tumačenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija