Jump to content

pitanje o


vukovar

Preporučene objave

Poštovani !

 

Brata po oružju,zanima jedno par odgovora na njegova pitanja ,a kako se ne snalazi baš na kompjuteru mene je zamolio da Vam ih postavim?

 

Dragovoljac DR iz Vukovara,bio još pripadnik domobrana,sa privremenim statusom hrvi , oboljelog od PTSP-a ,ćin satnik.

Na birou za zapošljavanje.

 

Bio je na PLP-u u Vukovaru za mirovinu , papiri su otišli kod dr.Taborskog navodno je dobio 20 vojno/80 civilno, sada mu iz mirovinskog traže PS obrazac iz ureda za obranu i radnu knjižicu .

 

Njega zanima što je PS obrazac i da li ćin satnika još postoji (on je ćuo nešto kao da su ukinuli taj ćin),a ako jesu koji mu se sada priznaje.

 

i naravno kolika će biti njegova mirovina jer mu je jedan rekao da će biti oko 2300 kn , a po tablici esada to je više od 4000 kn pa sad molim mišljenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako je pričuvni čin, neće mu se priznati i dobit će čin vojnika. u slučaju da je ranjen u trenutku dok je imao čin satnika onda bi mu se priznalo. mirovinski još uvijek prikuolja njegovu dokumentaciju o radnim odnosima a to što će dobiti 20-80 nije konačno rješavanje njegove mirovine jer će sa redovitim obnovama postupka taj omjer povečavati u korist vojnog djela a kad nastane dobit će i opću nesposobnost za rad.o visini mirovine nebi kalkulirao dok ne dobije prvo rješenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

esad je napisao:

...

ako je pričuvni čin, neće mu se priznati i dobit će čin vojnika. u slučaju da je ranjen u trenutku dok je imao čin satnika onda bi mu se priznalo. ...

Ma odakle ste to izvukli, temeljem čega to mišljenje ?(????...)

Po tom pravu tj. logici niti jedan pripadnik OS RH koji je bio u MUP-u (a pogotovo u pričuvnom sastavu ...) ne bi mogao imati mirovinsku osnovicu veću od vojnika jer nikad nije imao djelatni čin HV-a (ovo djelatni pod debele navode...). Usput budi rečeno nema pričuvnih činova (možda ih netko drži u ormaru ili ispod kreveta za nedo Bog zatrebalo... :-D ) nego osoba koja ima (osobni) čin satnika i u pričuvnom je sastavu HV-a tj. analogna priča za ustrojbeni ili formacijski čin. Čin satnika nisu ukinuli, a nadam se da ni neće jer po gradaciji nižih časničkih činova to bi bila besmislica.

Obrazac PS je obrazac - potvrda o posebnom stažu temeljem sudjelovanja u DR, a izdaje ga Ured za obranu u čijoj se evidneciji vodi osoba kao vojni obveznik (različit je za osobe koje su bile u radnom odnosu i za one koje nisu...).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bok,dali se može meni ikako priznat razvodnika jer sam cijelo vrijeme rata u 1.gbr bio razvodnik a 2002 sam dobio skupnika.Imam hrvi za ptsp i dr(psiha).Opća inv.mirovina sa 70rat i 30mir.Pitam to jer me muči(cca 1000 kn.veća mirovina sa rz.)ta neka osnovica.Kako je moguće da je manja od 2 gardistička čina ako je meni bila i veća plaća i imao sam i zapovjedni dodatak u pješaštvu(au. i veći porez i prirez)Valjda su radili po sebi(kancelarije morh-a)di je skupnik bio potrčko i nosio je samo papire od jednog do drugog.Bar mi recite svoje mišljenje jer je to po meni opet velika nepravda ili di se mogu ić žalit i raspitat.Hvala i pozdrav pravim braniteljima a posebno dragovoljcima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

esad je napisao:

npr. ako je obnašao dužnosti desetnika u pričuvnom sastavu i u tom trenutku je ranjen priznaje mu se čin desetnika kod postupka za umirovljenje.

 

Niti za ovaj slučaj-početni post (satnik ...), a niti generalno ne štima ono što ste naveli jer:

- osoba ne može ostvarivati prava manja od svog osobnog čina (izuzetak su oni famozni počasni činovi jer se oni ne priznaju za određenje prava iz mirovinskog osiguranja...)- normalna stvar na dan priznavanja - određenja prava

- elementi za određivanje mirovinske osnovice po ZOPHBDR: što je povoljnije za osobu:ili osobni čin ili ustrojbeni čin (ustrojbeni čin se određuje sukladno ustroju plus poseban slučaj za ustrojbena mjesta gdje se popuna predviđa u skali /od-do/) ili dužnost (samo ako je izrijekom navedena u tablici...) - sve u trenutku razvojačenja

- elementi različiti od onih u trenutku razvojačenja: samo ako dokažete da je uzrok invalidnosti - nesposobnosti za rad (bez obzira ranjavanje ili povreda ili bolest...) nastao u onom razdoblju za koje navodite da ste obnašali dužnost ili ustrojbene elmente koji su za vas povoljniji od onih u trenutku razvojačenja; ono dokažete, ima svoju težinu u podacima od MORH-a i medicinskoj dokumentaciji i naravno da to "amenuje" vještak i pravnik (upravni pravnik) koji vodi postupak.

Ovo određenje elemenata ne u trenutku razvojačenja, po rekla kazala informacijama u praksi ide, u zadnje vrijeme, izuzetno teško tj. HZMO većinom ne uvažava već radi po elementima u trenutku razvojačenja. Ponavljam po informacijama tipa usmena predaja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

siralex je napisao:

....Kako je moguće da je manja od 2 gardistička čina ako je meni bila i veća plaća i imao sam i zapovjedni dodatak u pješaštvu(au. i veći porez i prirez)Valjda su radili po sebi(kancelarije morh-a)di je skupnik bio potrčko i nosio je samo papire od jednog do drugog.

 

Skupnik je prvi dočasnički čin i normalno je da je plaća manja od razvodnika - "zadnjeg" vojničkog, jer se podrazumjeva da treba više da dobijete ( ili zaradite...) razvodnika ( bez čina->pozornik->razvodnik); takvi omjeri i odnosi su i između "zadnjih" dočasničkih i nižih časničkih ( npr. časnički namjesnik i natporučnik tj. satnik). Druga i duga je priča kako je neko tako brzo postao npr. razvodnik ili časnički namjesnik dok je netko gulio dvanaest godina radnog staža (VSS, strani jezik,...) i ima samo natporučnika, a da ne govorimo o dodjela čina (ili promaknuče...) temeljem elemenata koje nemaju veze s upravljanjem osobljem (što je duga i bolna priča...). Nije krojeno prema kancelariji jer skupnika imaju i osobe u gardijskim brigadama, a pogotovo kad usporedite to sa stanjem od prije nekoliko godina kad vam je zapovjednik bojne u gardijskoj brigadi imao za samo stotinjak kuna manju plaću nego Načelnik stožera HV pa kad se taj omjer prenese na mirovine ... kako onda odgovoriti na pitanje :tko bi želio biti Načelnik stožera HV pod tim uvjetima?

 

Bar mi recite svoje mišljenje jer je to po meni opet velika nepravda ili di se mogu ić žalit i raspitat.

 

Je li to velika ili uopće nepravda, zavisi od slučaja ali generalno nije uopće nepravda iz razloga što je to napredovanje (iz vojnika u dočasnika), ili što je to jedan moj kolega sakrastično opisao i rekao kolegici (koja je imala časničkog namjesnika i dobila poručnika): Eto ti, sad si časnica i to djelatna! (A plača znatno manja...)

 

Možete pokušati u obnovi postupka kod HZMO-a dokazati da je uzrok invalidnosti nastao u razdoblju kad ste bili razvodnik i tražiti prava temeljem toga. Osobno mislim da neće proći (nije vezano za vaš konkretan slučaj...,pročitajte moj prethodni post u svezi određenja elemenata za mirovinsku osnovicu).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala ti,a zato mi je i čudno jer su mi dali skupnika 2002.god u pješaštvu 1.gbr a cijeli sam rat imao razvodnika.Nije mi jasno jer je nama bila veća plaća od poz.i raz.a i imali smo zap.dodatak(svoje ljude unutar skupine)Zašto primjerice nepostoji onda vođa skupine i za to ta neka osnovica npr.Zahvala na odgovoru prika :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

siralex je napisao:...Zašto primjerice nepostoji onda vođa skupine i za to ta neka osnovica npr....

Temelj za mirovinsku osnovicu je plaća, plaće ( za pričuvu naknada ili razlika između plaće u civilstvu i one vojne) su se obračunavale do nekog datuma na jedan način, a onda na drugi te su zbog toga dužnosti koje se navode u tablici zapravo "most" između ranijeg obračuna plaća i sadašnjeg (ranijih i sadašnjih knjiga ustroja...), te pokušaj izravnavanja metodologije kako bi se dobio što pravičniji odnos i iznos mirovinske osnovice. Tako da nema smisla sada dodavati neku drugu dužnost jer je ona već sukladna sadašnjim knjigama ustroja (ustrojbeni čin,...) i sadašnjem obračunu plaće. Za "vojni" dio mirovine se gleda tablica a za "civilni" dio ako ste bli DVO u gardijskoj brigadi doći će i tekako do izražaja zapovjedni dodatak i sl. što ulazi u osnovicu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija