Jump to content

Molim pravni savjet


Dobar_zao

Preporučene objave

Ispričavam se što na ovakav način postavljam pitanje ali zaista se osjećam loše i nešto me jako muči.

Naime,jednu veliku količinu novca sam posudio prijatelju,rekao je da je to za neke medicinske svrhe (iako ja ne vjerujem) i stalno smo bili u kontaktu,i dosada je nešto novaca taj prijatelj i vratio,i nikada nije osporio da neće vratiti a kako sam ja bio uporan,dosadan on je "puko" i rekao da mu ugrožavam njegovo psihičko zdravlje i samovoljno mi je sastavio ugovor s kojim je napisao da mi je dužan još novaca točno toliko koliko sam ja rekao. I napisao je u tom ugovoru koji ja nisam potpisao,ali sam se telefonski složio s njim da to bude rok od tri mjeseca. Ta osoba mi je prvo rekla da želi prvo moj potpis,ali sam ja rekao da nemam scaner (a nismo se u mogućnosti vidjeti jel nije iz HR)i tada mi je ta osoba rekla da snima naš razgovor i da je snimljeno moje priznanje. Ta osoba je sastavila ugovor i nazvala me,upozorila da snima razgovor i kako želi barem moje usmeno priznanje,i ja sam se s tim složio. U ugovoru piše da će mi vratiti sav novac kroz 3 mjeseca,bilo u ratama bilo odjednom,ali da ja tu osobu ne smijem zvati,dolaziti joj doma,ucjenjivat ju,iznuđivat novac i blatit njeno ime,a ako ta osoba to ne izvrši u roku,ima moj potpis da ju mogu tužit. I u tom ugovoru je navela da ne želi ono "znat da postojim" jer se između nas stvorilo nepovjerenje,padale su grube riječi..(kao što i jesu) i da želi svoj mir dok ne vrati novac. I ako prekršim nešto da će me tužit. E sad mene zanima dali ja tu osobu smijem zvat (protivno njenoj volji,što mi je dala napismeno),dali ju imam pravo uznemiravat i dali ju imam pravo tužit prije tog roka...Do kraja tog roka ima još dva mjeseca,jer mene moja obitelj tjera da što prije dođem do tog novca

Ispričavam se ali,molim Vas odgovorite

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Poštovani !

U svemu je važan Ugovor s potpisom dužnika , naznačenim iznosom koji dužnik mora vratiti i rok .

Ukoliko po proteku ugovorenog roka dužnik iz ugovora ne vrati u cijelosti dug , tada vjerovnik može podnijeti kaznenu prijavu za prevaru .Prijava se može predati u Državno odvjetništvo pismeno ili usmeno u zapisnik i treba podnijeti istovremeno uz prijavu i odštetni zahtjev sa pripadajućim zateznim kamatama .

 

Prije svega treba upozoriti dužnika o ozbiljnosti situacije i mogućoj kaznenoj prijavi .

 

Svako uznemiravanje naročito popraćeno prijetnjama smatra se protupravnim ponašanjem

 

Pozdrav ! Ude :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A imam li pravo otići kod odvjetnika i zatražiti da se taj ugovor prekine iz nekih razloga i ako je to odvjetnik za mene voljan učiniti a provjerio sam da je,ima li tu dužnik kakvih prava. I moj odvjetnik bi mog dužnika obavjetio da mu daje rok 15 dana da plati,da ugovor o zajmu prekidamo i da mog dužnika možemo tužiti za kazneno djelo prevare (jer ja recimo znam da ta osoba nije sve te pare posudila za razloge koje je rekla)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Član-.279 . Zakona o obveznim odnosima kaže

 

1. Ako je ugovorna strana ili netko treći nedopuštenom prijetnjom izazvao opravdani strah kod druge strane tako da je ona zbog toga sklopila ugovor , druga strana može zahtjevati da se ugovor poništi.

 

2. strah se smatra opravdanim ako se iz okolnosti vidi da je ozbiljnom opasnošću ugrožen život, tijelo ili drugo značajno dobro ugovorne strane ili treće osobe .

 

3. Ugovor sklopljen uporabom sile prema ugovornoj strani ništetan je.

 

Za razliku od prijetnje , sila je u izvjesnom smislu "teži" oblik nesklada nesklada između volje i očitovanja .

 

 

Potrebno je ako je to tako da Vam odvjetnik sastavi dopis

kojim ga obavještava da je ugovor ništetan radi mana volje , te da radi nepoštivanja ranijego dogovora o vraćanju duga pozivate da Vam cjelokupan dug vrati u roku od 15 dana , jer ćete nakon toga podnijeti kaznenu prijavu .

 

Pozdrav ! Ude :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

U svakom slučaju morate se konzultirati sa odvjetnikom o sastavljanju podnesaka .

Krivična prijava za prevaru jer nije novac potrošio za što ga je tražio i ne bi bila efikasna . Krivičnu prijavu za prevaru možete ponajprije podnijeti ako iz

ponašanja dužnika proizlazi da nema namjeru vratiti dug , da već kasni i da Vam prijeti. međutim detalji su jako važni , a na njih će Vas upozoriti odvjetnik .

Pozdrav Ude .

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija