Jump to content

Sindikat - Školski odbor


zeljkovidovic

Preporučene objave

Jedna zadarska osnovna škola raspisala je natječaj za rvnatelja škole, pristiglo je pet molbi i odlučeno da se kandidati pozovu na razgovor. Nakon čitanja zamolbi i životopisa na temelju spomenutih dokumenata će biti sastavljena pitanja. Što je u redu, ali...

 

Jedan kandidat je član školskog odbora i to iz redova sindikata, odnosno zaposleničkog vijeća. Školski odbor je formiran par dana prije raspisivanja natječaja, pa je za pretpostaviti da je taj član školskog odbora ušao u odbor iz osobnog interesa, a ne općeg.

 

Zanima me:

 

1. Da li taj član može nazočiti za vrijeme čitanja zamolbi i životopisa, jer se poslije toga sastavljaju pitanja i po odluci Odbora abecednim redom on dolazi na razgovor zadnji znajući što su drugi kandidati razgovarali.

 

2. Može li taj član biti na sjednici za vrijeme glasovanja, jer je za pretpostaviti da će on za sebe glasovati i u startu ima jedan glas više. Može i utjecati na glasovanje drugih članova, jer svojom raspravom može navoditi druge članove da mu daju glas. Svojom nazočnošću može utjecati na druge članove, jer tko će ići protiv svoga člana?

 

3. Da li je sve ovo moguće uraditi i da odluka bude važeća.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Moje isprike na primjećivanju teme tek sada...

 

Školski odbor broji 9 članova.

Jedan od njih je i taj kojeg bira i razrješuje radničko vijeće ili ga imenuju ga i opozivaju radnici dok ostale imenuje i razrješuje osnivač (već prema predviđenom broju i iz kojih redova, na predviđen način). Dakle, nema razloga da taj član nema jednaka prava kao i ostali. Toliko o samom članstvu.

 

Postupak glede izbora ravnatelja se precizira Statutom, nije rijetkost sresti primjere koji predviđaju što kad je kandidat i član Školskog odbora, a ako nije predviđeno očito postoji neki razlog (širi spektar)... :)

 

Iako je offtopic, ne odoljevam se osvrnuti unatrag glede važećih odluka, kada je u periodu 2001.-2005. bilo 47-48% ravnatelja osnovnoškolskih ustanova koji nisu ispunjavali osnovni zakonski uvjet (propisanu stručnu spremu VSS), od kojih je velik dio bio u tijeku nezakonito stečenih mandata temeljem nezakonitih odluka Školskih odbora što je izrjekom navedeno u Konačnom prijedlogu ZIDZOŠa iz '05. kao jedan od razloga njegovog donošenja po hitnom postupku- pri čemu se promijenio zakonski uvjet 2005. na niži od dotadašnjeg pa čak i nešto niže nego 1990. (u skladu sa spomenutih 47-48%). :-P

Kuriozitet je da se i danas primjenjuje odredbe "starog" iz 2005.- samo kada se radi o kandidatu za ravnatelja. Za ostale vrijede odredbe novijeg zakona.

2012. ćemo se napredujući vratiti otprilike na nešto nalik onome iz 2001. :namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija