Jump to content

prekršaj zbog zakašnjele prijave radnika


alanna

Preporučene objave

odmah se ispričavam, jer će biti malo više teksta, ali takav je slučaj..

radnik je prijavljen sa 01. u mjesecu, no prijava u mirovinskom zaprimlena je 20-tog u mjesecu, dakle 5 dana po isteku propisanog roka za prijavu (za koje kašnjenje postoje objektivni razlozi , jer tvrtka nije pravovremeno primila potrebnu dokumentaciju od radnika)... prilikom predavanja prijave u hzmo postavljeno je pitanje tog kašnjenja predaje, no odgovor je bio da nema nikakvih problema, da su kašnjenja i veća itd... poznato je da se prijava u hzzo ne može predati bez priložene prijave hzmo-u, a obje se prijave mogu uručiti radniku tek po predaji u oba zavoda.

inspekcijskim nadzorom utvrđeno je to kašnjenje i podnesena je prijava prekršajnom sudu, koji je razrezao kazne po svim zakonima u kojima su se mogle naći riječi "prijava radnika"...

na prvu odluku suda tvrtka je podnijela prigovor, ali je prigovor uložila i inspekcija rada, te je jedno rješenje poništeno i vraćeno u ponovni postupak, a za drugi dio je došla odluka vps-a o kazni od 10.000,00 kn za pravnu osobu i 3.000,00 kuna za fizičku osobu... napominjem da stranke nikad nisu pozvane na nikakvo ročište (navodno zbog prigovora u kojem je sve pojašnjeno), da tvrtka u svojem višegodišnjem poslovanju nije počinila niti jedan prekršaj po bilo kojoj osnovi, da su za radnike uvijek uredno plaćane sve obveze (plaće, doprinosi, porezi), a u ovom slučaju nije počinjena nikakva šteta, jer radniku sva prava teku od 01. u mjesecu u kojem je prijavljen (mirovinsko), dok je zdravstvenim osiguranjem bio "pokriven" još mjesec dana od prestanka radnog odnosa kod prethodnog poslodavca (a odjavljen je sa 31. u prethodnom mjesecu)... nakon takvih odluka sudova kontaktirala sam više stručnjaka (čak i ministarstvo prav.) i svi se čude takovim odlukama s tvrdnjom da je sve moglo proći s eventualnom opomenom ili simbiličnom kaznom ispod apsolutnog minimuma.. no kazne ostaju... je li moguće išta učiniti, jer plaćanje kazni dovest će firmu (malu) u blokadu, nemogućnost rada i posljedica će biti otpuštanje radnika?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...
Tražeći riješenje za identičan problem u kojemu sam se našao, internetski sam pronašao postavljeno pitanje no bez ijednog odgovora.

S obzirom da ste Vi ovo pisali puno ranije, imate li kakvu informaciju, savjet više i da li postoji riješenje za ovakav apsurd?

 

evo i mi imamo isti problem kao alanna, samo sto je nas prijavio HZZO. dobili kaznu 30,000 kn a razlog što nismo mogli obaviti prijavu je taj da ured HZMo u našem gradu radi 1 dan u tjedno.. sad slijedi žalba na visoki prekršajni i moliti se Bogu..jel ima tko sličan problem i kako je priča zavrsila?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakonom je propisan rok za prijavu radnika u roku od 8 dana od dana početka radnog odnosa, zakonom propisana kazna može se umanjiti jedino do 1/3 kazne, sve ostalo kako objektivne tako i subjektivne okolnosti ove nesporno povrede propisane odredbe VPS može uzeti u obzir prilikom donošenja drugostupanjske odluke, a da su zakonom propisane kazne nerazumno visoke, jesu.

 

Jedino mi nije jasno ovo "čuđenje" osobe koju ste kontakritala u ministarstvu, dovoljno je bilo pogledati odredbe zakona i sudsku praksu pa i nekakvu usporedbu i s odredbama KZ.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim da naslovi tema ne sadrže više od 5 riječi. Hvala.

 

Nisam sigurna da iz ovih razloga možete išta dalje napraviti. Postoji ustavna tužba ali mislim da bi ovdje glatko bila odbijena.

 

Sve što ste naveli predstavljaju olakotne okolnosti koje sud na svoj način cijeni, no ostaje nesporna činjenica da je prekršaj počinjen, a radi li se o jednom danu ili 5 dana zakašnjenja - stvar je semantike i hoće li je sudac prihvatiti.

 

Ni meni nije jasno ovo "čuđenje" koje ste naveli, ali s obzirom da ste zvali min.pravosuđa koje ima praktičnog iskustva sa sporovima vjerovatno koliko i ja u vinogradarstvu (a imam iskustva) ne čudi me. Državi nedostaje novaca i utjeruju sve dugove, naplaćuju gdje mogu, nekada imate sreću pa naletite na ok suca koji shvaća situaciju pa Vam umanji kaznu, no morate znati da umanjenje kazne nije Vaše pravo već mogućnost.

 

Da li je bilo mjesta opomeni ili smanjenju kazne nitko na forumu ne može znati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

puno hvala na odgovorima, otprilike sam to i očekivala.. no, nevjerojatno je da zbog formalnog nepoštivanja roka, izriču jeb** visoke kazne, uz napomenu da su svi doprinosi i davanja plaćeni s prvim radnim danom djelatnika. dakle štete i povrede prava nema, no možda ja to pogrešno tumačim?! ne znam.. kome se žaliti?! osim tući se po glavi..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija