Jump to content

Obračun pričuve u stambenoj zgradi


Luminix

Preporučene objave

Molio bih podatak na osnovu čega se formira iznos pričuve i na pokrivanje kojih stvari se pričuva odnosi?

 

Dakle, radi se o stambenoj zgradi sa 20-tak stanova u kojoj se plaća pričuva od 4kn/m2!!! znači jedan prosječni dvosobni stan 62m2 plaća 250kn!

 

Nije li to prevelika i neopravdana pričuva? U zadnjih 6 godina od zajedničkih aktivnosti održavanja izvršeno je samo jedno ličenje stubišta i možda 2 odčepljivanja kanalizacije.

 

Da li je predstavnik stanara dužan obavjestiti o načinu i svrsi potrošnje pričuve, te priložiti troškovnike?

 

U 6 godina niti jednom nije održan skupni sastanak stanara!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

postovanje!

iznos pricuve se dogovara sa svim vlasnicima odnosno odredjuju je vlasnici koji zajedno imaju nadpolovicni vlasnicki udio u zgradi.sto znaci predstavnik prelozi iznos i ako ga vlasnici koji imaju zajedno nadpolovicni iznos povrsine zgrade prihvate onda je to to.nema nikakvog posebnog izracuna. iznos od 250 kn odnosno 4 kn po kvadratu nije puno s obzirom da se donedavno odnosno negdje sredine 90-ih nije nista placalo pa su zgrade danas u tom katastrofalnom stanju.

neznam za vas slucaj ali mozda su u planu neki veliki popravci na zgradi pa se stedi da se nejde u preveliki kredit. inace iz pricuve se placa i osiguranje zgrade, pa naknada upravitelju, pa ciscenje (ako imate cistacicu), stubisna struja (rasvjeta i lift i eventualno rampa za automobile....), uredjenje hortikulture , tako da je pricuva namjenjena za cjelokupno odrzavanje i funkcioniranje zgrade kao cjeline. prihvatite to da se zgrada mora odzavati, nemojte samo kukati da je prevelika pricuva. inace i ja imam pricuvu 4 kn po kvadratu.a sad ti sastanci, oni su u pravilu obavezni no ima i druga strana.npr. kod nas u zgrari se stedi za jedan veliki popravak, tekuci troskovi su samo obvezno osiguranje i stubisna rasvjeta te naknada upravitelju (gskg). tako da sastanaka nema.nema sa na njima sto za reci jer je tu samo 10 stanova (pa se svi znamo i vidimo na stubistu), plan je unaprijed isplaniran da su troskovi minimalni a stedi se za jednu sanaciju. tako dane vidim smisao odrzavanja sastanka gdje stanari uglavnom ne dodju (skupi nas se 2) plan je dogovoren jos prije 3 godine pa nema novog plana.....uglavnom besmisleno je.ukoliko bi netko imao konstruktivnu ideju koja bi bila korisns svakako bi sazvao sastanak i to bi se raspravilo, a ovako nema smisla.nadam se da sam barem malo olaksao vasu muku :namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija