Jump to content

izračun mirovine rat-mir


darkobudak

Preporučene objave

Po podacima o mirovini koje ste naveli može se zaključiti da je uzrok nesposobnosti za rad u cijelosti u svezi sa sudjelovanjem u obrani suvereniteta RH - odnosno da je sve tzv. vojni dio.

U tom slučaju možete i sami ili uz pomoć nekoga s ovog (ili drugih foruma...) izračunati iznos mirovine ako su poznati sljedeći podaci: osobni i/ili ustrojbeni čin - dužnost, status dragovoljca i/ili pripadnost gardijskoj postrojbi odnosno SJP. Izračun se može napraviti "pješice" ( elementi po Zakonu,...), a postoje i tablice raznih autora. No, ako se znaju ti podaci, naći će se netko s foruma i izračunati vam iznos...

O izračunu vojnog i civilnog dijela mirovine možemo govoriti kada bi uzrok nesposobnosti za rad bio određen tako da je dio u svezi a dio nije u svezi sudjelovanja u obrani suvereniteta RH. Tada za "vojni" dio ide ista priča od maloprije, ali za "civilni" ovisi o još dosta podataka a koje u cijelosti zna samo HZMO-o. Mogu se raditi procjene (manje ili više točne) koje se baziraju na izračunu kako ga je odredio Zakon a najbitniji podaci su: plače tijekom radnog staža, godine života, godine radnog staža, vrijeme sudjelovanja u DR, je li vam zadnji poslodavac bio HV-MUP,.. i još toga ... No i ta se procjena može, normalna stvar uz poznavanje što više podataka, isto riješiti na ovom forumu...

Možda bi najjednostavniji način bio zamoliti referenta koji vodi postupak da vam kaže kolika bi mogla biti mirovina, no i to zavisi od toga u kojoj je fazi donošenje rješenja pa i često puta od toga tko vam je referent (ima nazovimo ih dobrih, ali i onih koji su najblaže rečeno ustali na lijevu nogu...)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na pomoći.

Molio bih Vas ili nekog drugog da mi otprilike kaže iznos mirovine ako sljedeći podaci budu dovoljni.

Hrvatski branitelj(mobiliziran),bez čina,umirovljen(opća nesposobnost).Primam bolovanje(ne mirovinu)jer sam podnio tužbu protiv hzmo-a na upravnom sudu zbog nepriznavanja zophbdr.Predmet još nije riješen.Naknadno sam stekao status hrvi(20%). Posjedujem sljedeće dokumente: bolest kao nepostedna posljedica rata,vrlo dobar ratni put,rješenje o mirovini(koje je na sudu)...

Još bih dodao da primam bolovanje 100% od visine plaće. Na izvješčima o bolovanju zaokruženo"DR".Dali bi ovaj"DR"(bolest posljedica domovinskog rata)značio da bi moja mirovina mogla biti potpuno vojna?

Hvala i lijep pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To što primate naknadu plaće (bolovanje) u iznosu od 100% osnovice (naznaka "DR") nije garancija i da će mirovina biti određena u cijelosti kao "vojna" ( nesposobnost u cijelosti uzrokovana sudjelovanjem u obrani suvereniteta RH). Može poslužiti kao argument da bi mogla biti, u nekom omjeru i sl. ali u cijelosti sumnjam ...

Temeljem podataka koje ste naveli i uz pretpostavke:

- uzrok nesposobnosti će biti u cijelosti u svezi DR ( sva mirovina "vojna");

- nemate status dragovoljca i niste bili pripadnik gardijske /SJP,

i da niste zaposleni u MUP-u, tada bi iznos takve mirovine bio (oko): 4817 kn.

No ja bih malo "turio" nos u tu priču i nakon toga što mi odgovorite možda i savjetovao nešto što bi moglo tu cijelu priču usmjeriti u boljem smjeru za vas i čak malo pogurati s mrtve točke, napišite:

- jeste li u radnom odnosu u MUP-u?;

- jeste li pokrenuli spor pred Upravnim sudom jer vam je HZMO odredio vještačenjem da uzrok vaše nesposobnosti za rad nije u svezi sudjelovanja ili je odredio da je ali u omjeru kojim vi niste zadovoljni - tj. što je bio razlog za pokretanje spora (tužbe...)?

- kada je bilo vještačenje kojim vam je priznata opća nesposobnost i kada ste podnijeli tužbu Upravnom sudu protiv rješenja HZMO o mirovini?

Ako mislite da neki od ovih podatak nisu za forum možete poslati privatnu poruku, pa budemo nešto smislili - siguran sam da se ovo vaše može pogurati u pravom smjeru...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala.

Kronološki:

1992. g. sam stradao u Dubrovniku.

Demobilizran sam kao nesposoban za ...

U to vrijeme (8.mj.1992.)sam bio sretan što mi je glava na ramenu i bio sam sretan kao nesposoban.Ubrzo sam shvatio da sam totalno uništena osoba (panični ataci,manija,depra...;F:41.,F41,3.,F42,3.,F60,9.).

Uz svo lječenje i ljekove i danas teško živim.

Opću nesposobnost sam dobio vrlo brzo kao i bolest kao neposrednu posljedicu.

Prvi pregled na prvostupanjskoj:"bolest kao neposredna posljedica...ali manje od 20%. Hzmo dao mirovinu (linijom manjeg otpora ili "idi bre što pre" nisu mi priznali prava).

Nakon toga sam hzmo tužio Upravnom sudu. U medjuvremenu sam stekao status hrvi (20% sa tendecijom rasta).

 

Fakti:

Bolest neposredna posljedica rata.

Gore navedene dijagnoze.

Nisam bio u MUP-u.

Razlog pokretanja spora je nepriznavanje zophbdr-a.

Opća nesposobnost mi je priznata 2006.g.

Tužbu Upravnom sudu sam podnio 2008.g.

Hvala i lijep pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija