Jump to content

Jack Butler

Korisnik
  • Broj objava

    172
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    4

Jack Butler je na 23. lipnja 2023 zadnji put osvojio dan.

Posjetitelji rado čitaju što Jack Butler objavi!

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

Postignuća

  1. Može podnijeti prijedlog za dopuštenje revizije pa onda reviziju ako dopuste istu po prijedlogu. Međutim revizija i prijedlog za dopuštenje revizije nisu žalba te važe posebna pravila za iste.
  2. Ništa od toga. Prošlo je 30 godina, a niti ta osiguravajuća kuća ne mora biti sljednik one ranije da bi odgovarala za njezine obveze.
  3. Po ovome što ste naveli, smrt vašeg oca nije u uzročnoj vezi s prometnom nezgodom. Budući je otac preminuo, a zahtjev za naknadu štete nije podnesen, nasljednici nemaju pravo na pravičnu novčanu naknadu koja bi pripadala pokojnom ocu da je isti poživio i podnio zahtjev. S tim da se zahtjev podnosi nakon završetka liječenja, tako da čak i podneseni zahtjev nije garancija prelaska prava na naknadu štete na nasljednike.
  4. Koliko je prošlo od dana nezgode do dana smrti? Koje je ozljede otac zadobio u prometnoj nezgodi? Zašto je bio u sanitetskom vozilu? (Gdje su ga vozili?)
  5. Da, za ozljede koje je pretrpio sudionik nezgode trebalo je postaviti odštetni zahtjev za njegovog života. Da je takav zahtjev postavljen, njegovo pravo na naknadu štete prešlo bi na nasljednike. Ako je njegova smrt posljedica prometne nezgode, određeni srodnici imaju pravo na pravičnu novčanu naknadu zbog smrti bliske osobe. Da je smrt posljedica prometne nezgode treba dokazati oštećenik. Ako je poginuli bio putnik u vozilu, odgovornost za nezgodu nije od značaja i postoji solidarna odgovornost osiguratelja oba vozila ako je u nezgodi sudjelovalo više vozila od jednog.
  6. Moguće je, da. Tko zahtijeva naknadu štete, odnosno tko podnosi odštetni zahtjev?
  7. Nema zastare, zasad. Konstrukcija "Nema ovdje zastare" može se protumačiti kao da to potraživanje ne zastarijeva.
  8. Zastara prema vama počela je teći dan poslije što se banka naplatila od njega. On od vas može tražiti polovicu isplaćenog. Njegov zahtjev prema vama zastarijeva u roku od 5 godina od dana kada je zastara počela teći. Imovinskopravni zahtjev zastarijeva. Njih dvoje su solidarni dužnici i ako jedan plati za drugog ima pravo tražiti polovicu od drugog dužnika. Polovicu jer je predmnijeva da bračni drugovi sudjeluju svaki u omjeru svaki po 50%.
  9. Ne znam tko ti je ovo rekao jer nikako nije točno. Čl. 234. st. 6. propisuje zastarni rok kod ugovora o osiguranju, a što je tvoj slučaj. Kasko osiguranje je ugovor o osiguranju imovine. Lawbydesign nije u pravu milijardu posto. Bilo je primjera, međutim osiguranja i naknadu štete (kao i sve specifičnosti bilo koje grane prava) zna jako malo ljudi kako treba. Ja to radim. S druge strane, zemljišne knjige nemam pojma.
  10. Naravno da vrijedi. Ne bi bilo prvi put da štetnik prođe lišo. Iako će se osiguravajuća kuća obratiti lovačkom društvu 1000%. Vidio sam hrpu predmeta gdje osiguranje koje je platilo po kasko polici nije pazilo otkad teče zastarni rok pa su računali da zastara teče od dana kad su oni platili popravak vozila, a što je pogrešno. Zastara im teče otkad je njihov osiguranik saznao za štetu i odgovornu osobu jer su isplatom stupili u njegova prava. U tvom slučaju nikako nije zastara. Opet ponavljam...kada štetu na vozilu nadoknadi kasko osiguratelj na njega je prešlo pravo potraživati naknadu štete od štetnika tako da nemaš pravo ništa tražiti od lovačkog društva jer ti je šteta nadoknađena. Naknada materijalne štete ne može se kumulirati po više osnova jer je šteta jedna i kao takva se namiruje. Ne možeš sklopiti 10 kasko polica i kad razbiješ auto naplatiti naknadu sa svih 10 polica. U tvojem slučaju, ne možeš dobiti keš od lovačkog društva koliko ti iznosi popravak vozila jer ti je vozilo već popravljeno i popravak plaćen od osiguratelja. Tvoje pravo je prešlo na osiguratelja. Da li će se oni naplatiti od lovačkog društva nije tvoja briga. S druge strane, kod osiguranja osoba (dobrovoljno osiguranje od posljedica nezgode) ili životnog osiguranja kumulacija je moguća tako da se naknada može dobiti i od više osiguranja i od štetnika. Izrijekom je propisano u ZOO-u kako osiguratelj NEMA nikakvo pravo prema štetniku. Jedino se ne može kumulirati naknada od osiguratelja koji osigurava odgovornost štetnika i od štetnika. Pojednostavljeno, da imaš sudar ne možeš dobiti naknadu štete i od vozača koji je kriv za nezgodu i od njegovog osiguratelja koji mu je izdao policu obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti.
  11. Navedeni članak propisuje prelazak prava osiguranika na osiguratelja prema odgovornoj osobi za štetu. Oštećenik kojem je oštećena stvar, ovdje vozilo, a ako je to vozilo još i kasko osigurano, može birati od koga će tražiti naknadu štete. Od štetnika ili od kasko osiguratelja. Kasko polica služi naknadi štete koja nastane osiguraniku. Ovdje je to vozilo u koje je udarila divljač. Članak 949. (1) Osiguranjem imovine osigurava se naknada za štetu koja bi se dogodila u imovini osiguranika zbog nastupanja osiguranog slučaja. (2) Iznos osigurnine ne može biti veći od štete koju je osiguranik pretrpio nastupanjem osiguranog slučaja. Kada se osiguranik/oštećenik naplati od kasko osiguratelja, sva njegova prava prema štetniku (ovdje lovačko društvo) prelaze na osiguratelja. Tada više oštećenik nije aktivno legitimiran tražiti naknadu štete od štetnika nego je to sada osiguratelj. Pravo koje prelazi na osiguratelja je oštećenikovo pravo na naknadu štete od štetnika. Znam šta pišem, radim ovakve sporove već 15 godina i kao pun. tužitelja i kao pun. tuženika.
  12. Nije im prošao nikakav rok. Zastarni rok za osiguravajuću kuću koja vam je platila prema lovačkom društvu isti je kao i vaš. 3 godine od dana saznanja za štetu i osobu koja je odgovorna za istu. I njima i vama je rok isti jer je njihov rok vaš rok. Ako nije vaša prošao zastarni rok, nije ni njima. U trenutku kada vama padne u zastaru, pada i njima. Oni su stupili u vašu poziciju kada su platili. Vi više nemate prvo ništa tražiti od lovačkog društva jer su sva vaša prava prešla na osiguratelja. Opet kažem, nemate pravo ništa tražiti od lovačkog društva jer vam je šteta nadoknađena od kasko osiguratelja. Vaše pravo na naknadu štete isplatom osiguratelja prešlo je na osiguratelja. Eventualna vaša dvostruka naplata će se otkriti i morat ćete vratiti novac.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija