Jump to content

Razlika izmedju povjeravanja djeteta i starateljstva


Ciro

Preporučene objave

Štovani,

 

Da li neko može da mi pomogne i da mi objašnjenje.

 

Bivša supruga je presudom dobila da je njoj "povjereno dijete na čuvanje i vaspitanje", a presudom meni nije oduzeto starateljstvo. Koliko sam ja upoznat, otac (odnosno roditelj kojem dijete presudom nije povjereno) ostaje staratelj djeteta dok je živ, izuzetno u nekim posebnim slučajevima (kada je opasan po dijete, ne učestvuje u izdržavanju ...). Da li sam u pravu?

 

Da li pravno postoji razlika izmedju ova dva pojma, pošto znam da se u svakodnevnom govoru kod nas ovo postavlja kao sinonim?

 

Zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja sam laik, znam da je staranje duznost ob aroditela do punoljetnosti a i duze ako se dijete skoluje i sl. nadalje skrb kad se i oduzme ostaje obveza roditelju da se stara o djetetu-alimentacija.

dakle vi imate svoja prava na vidjanje i sudjelovanje u odgoju djeteta a imat ei obveze i duznosti u vidu alimentacije i brige. nista vam nije oduzeto, prema tome ne vidim zasto se brkaju ta dva pojma, vasa prava i duznosti vam za sada nije nitko oduzeo,koristite ih kao savjestan otac svoga djeteta. sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Povjeravanje djeteta na "čuvanje i odgoj" ili "zajednički život" jednome od roditelja znači samo da obzirom da mu roditelji ne žive više zajedno ono živi kod jednog, a ne sa oba.

 

Roditeljska skrb ostaje dalje oboje, a roditelja se lišava tog prava u izvanparničnom postupku isključivo radi zlorabljenja ili grubog kršenja roditeljskih odgovornosti i dužnosti (i ne zbiva se radi razvoda braka ili povjeravanjem jednom od roditelja).

 

Skrbništvom se maloljetnoj djeci nadomješta roditeljsku skrb koju nemaju, skrbnika se imenuje, dijete je štićenik. Ali, to je nešto sasvim drugo od djeteta kojem su roditelji razvedeni.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija