Jump to content

kako pomoći mami, bratu i sebi?


legalaid

Preporučene objave

naše kućanstvo: mama, tata, brat(14) i ja 20

Ovako, moj otac je teške naravi, npr. kada nešto radimo obiteljski to završi svađom, zapravo njemu smetaju naši pokreti u kući(npr. ako tresnu vrata, glasnije hodamo, padne nam pribor za jelo...) i ne pretjerujem, njemu smeta kad uđe muha u kuću, odmah poživčani hoda okolo s klopalicom i viče : "koji je vrag pustio tu muhu, ti si ju pustila, hoćeš da jedem muhina govna?" --> to su samo neke od epizoda koje završavaju vikom s njegove strane i dernjavom da on ima najgoru djecu, tj. vragove itd.

 

zadnjih nekoliko mjeseci njegova firma nema posla pa je više doma nego na poslu, nije dobio zadnje dvije plaće i vjerujem da je djelomično to presudno, ali takav je bio i prije.

 

živimo u maloj sredini (selo od 150 ljudi) i svi znaju sve i uvijek govori da se nama(ne njemu) svi smiju.

 

svakodnevno mami govori da ona ima ljubavnika, sumnjičav je i vrijeđa ju, ako mu netko nešto kaže odmah plane i viče da ga budemo pospremili u grob ili da bude nekoga ubio (šefa, mamu, brata) cijelo vrijeme govori da se mučio cijeli život da napravi kuću i da mu sad ovako vraćamo.

 

ja sam u malo boljoj poziciji jer sam najčešće u zgu(i sama studiram pravo) pa nema prigovora na moje ponašanje(osim ako stavim premalo soli u salatu ili ako je muha u kuhinji kad se kuha ručak itd.), ali brat u osnovnoj prolazi s 4 i nakon što se naviknuo na moje petice njega naziva propalicom i niškoristi. nema tog razgovora zadnjih nekoliko mjeseci u kojem on nije vikao, napominjem njega najobičniji kukac ozbiljno naživcira.

 

ako brat kosi travu i trava ispadne prekratka viče na njega 2 sata i kaže mu sve što mu padne na pamet, a jadan je u pubertetu i često plače jer se ovaj stalno dere i vrši mu pritisak zbog toga jer sam postavila visoke standarde sa svojim ocjenama...(nema više motivacije jer ga za sve grdi)

 

oko svega se pravi pametan, a najčešće ne razumije o čemu se radi, ali svejedo viče, a ko popije još koju čašu vina 100X je gori (da bar dođe tuča i potuče vinograde)

 

a najgore je što se ujutro pravi da se nije ništa dogodilo i onda sve iz početka i tako već godinama...

 

ne znam kako izgleda vama iz vama ovaj tekst, ali kod nas je nepodnošljivo, svi ga izbjegavamo jer ako mu se ne svidi nečija frizura opet vika, ne prihvaća nikakav razgovor, a kamoli psihološko savjetovalište za sve nas (svi bi išli, ali bojimo mu se to predložiti jerbo što bi selo pričalo), a ne znam što bi se tu dalo pravno, znam zakone, al ne znam što bi nam pomoglo.

 

Hvala vam unaprijed, nadam se da sam barem malo približila našu situaciju. :place:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

p.s.

upravo sam shvatila da je to sve zbog ljubomore koju tata ne može prevladati.

da nisam danas bila s mamom i tatom kad su vikali tata bi udario mamu 100%, odnosno već je nasrnuo na nju, ali sam ga ja odgurnula.

inače je ovo prvi put koliko ja znam, obično puno prijeti, ali nikad nije udario mamu, brata možda nekoliko puta (to ograničeni umovi u mojoj sredini smatraju odgojnom mjerom)

 

što učiniti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

a da probate otići vi i brat u savjetovalište pa tamo tražiti savjete?iz vašeg posta mi nije jasno što točno želite poduzeti?želite li možda zaštiti brata, majku ili oboje?možda bi bilodobro da brat (jer je iz vaše priče koliko shvaćan na neki način traumatiziran)da o tome porazgovara sa nekim stručnim jer takvo nasilno ponašanje roditelja nosi jako loše posljedice za onoga ko ih trpi, a uz to je u pubertetu.ako se ponovi scena sa majkom onda svakako tribate prijaviti policiji i czss nasilje nad majkom,a iskreno što će reći selo nije važno.svakako s obzirom da s vama nije u toliko lošem odnosu probajte razgovarati na način da mu ukažete kako je njegovo ponašenje ne primjereno te da s time iz dana u dan zagorčava na neki način svima život pa i samom sebi

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ha...

Moguće varijante su:

1. stručna pomoć

2. prijava nasilja kad do njega dolazi

3. razvod (ili neka slična varijanta, ali ne u istom životnom prostoru svakodnevno)

4. nadzor nad roditeljskom skrbi

5. i dalje kako je bilo do sada ili nešto gore, obzirom da ništa ne prolazi samo od sebe i nije gripa

A ni 14togodišnjaku ne bi štetio psiholog bez obzira na ijedno od ovog prethodnog...

 

E sad, za neke od varijanti treba dvoje, troje, jedno, ono drugo jedno... Ali, ništa od tog ne ide baš pretjerano brzo. Ako redamo po nekoj ljestivici pozitivno-konstruktivnog pristupa, najkonstruktivniji bi bio terapijski rad koji bi u nekoj fazi uključivao svih, ali ako otac ne želi surađivati, sve ostalo je neka mjera ili "mjera". Kad bi CZSS kvalitetno provodio nadzor, ni to ne bi bila loša varijanta ako je obitelj na okupu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima, ja ću voditi brata u savjetovalište i psihologu, a ne znam što ću s tatom. Razmišljali smo o obiteljskom savjetovalištu, dakle svi, ali tata ne želi jer to organiziraju svećenici i časne sestre(inače vrlo kvalitetno i mnogima su pomogli) i još k tome on toliko psuje da je to nemoguće slušati. Hvala vam, pomogli ste mi

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija