Jump to content

Povrat bonus auto osiguranja


IvanPerzan

Preporučene objave

Trebam pomoć:(

 

16.5.2008 došlo je do prometne nezgode između maloljetne vozačice skutera(bez vozačke) i mene samog. Prije 2 tjedna konačno je donesena presuda kojom se oslobođam krivnje. Prezadovoljan kako je ta drama konačno gotova zatražio sam povrat bonusa osiguravajuće kuće Croatia Osiguranje koje sam izgubio jer su mi tamo rekli da se popravak mojeg vozila, i što sam kasnije doznao njenog skutera + dodatne naknade za "duševne boli", mora oduzeti sa mojih polica do pravomoćnosti presude. Ukratko ona je dobila 14272kn keša od mog osnovnog osiguranja i sam sam si morao, preko svog kaska, platiti štetu na autu oko 27000kn. Bonuse sam izgubio i plaćao pune iznose osiguranja sve do prije 2 tjedna. Sada kad sam tražio povrat preplaćenih osiguranja odbili su me sa obrazloženjem da su "temeljem zapisnika o očevidu i policijskog rezimea" utvrili da sam ja kriv iako to sud nije niti potvrdio niti opovrgnuo. Sad kad imam oslobađajuću pravomoćnu presudu ne žele vratiti novac.

Da li imam pravnu legitimnost na povrat sredstava i kako su oni mogli mene proglasiti kvivim po svojoj procjeni i bez pravomoćne presude suda?

 

Unaprijed zahvalan

Ivan Perzan

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Osiguranje može isplatiti štetu jednom od sudionika i bez pravomoćne sudske presude, ali je dužno taj novac potraživati natrag ukoliko sud presudi protiv tog sudionika.

 

Veće premije znači i veći plaćeni porez - sve na štetu osiguravatelja.

 

Taj osiguravatelj kojeg ste naveli je u državnom vlasništvu, svakodnevno čitamo u medijima, ako im je za vjerovati, da su članske iskaznice jedne od političkih stranaka put prema fotelji, stoga se ne treba čuditi ovakvim stvarima.

 

Očito da su roditelji te "vozačice" našli vezu koja im je važnija od zadovoljnog klijenta tj. vas.

 

Taj osiguravatelj ima pravo taj iznos koji su vam isplatili potraživati od roditelja drugog sudionika, ali sumnjam u to s obzirom da ste naveli o kom se radi i s obzirom na sumnjive okolnosti koje su se već dogodile.

 

Trebate odvjetnika ili da vas zastupa ili da vam bar objasni kako da to sami odigrate.

 

Ovako preko foruma nije moguće dati kvalitetniji odgovor jer treba napraviti uvid u zapisnik.

 

Svakako, roditelji te "vozačice" trebaju da vrate sav primljeni iznos, da vlasnik tog skutera plati regresni zahtjev za svu štetu koja je počinjena vama i da osiguravatelj vrati iznos preplaćenih premija bez odbijanja preplaćenog poreza.

 

Postoji još jedna mogućnost ukoliko policija nije podnijela prijavu protiv drugog sudionika, a to je da sukladno odredbama Zakona o policiji tužite državu za iznos kojim ste oštećeni jer vam je policijski službenik tijekom obavljanja svojih zadaća nanio štetu, tj. propustio je okriviti drugog sudionika prometne nesreće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija