Jump to content

Sudska presuda - naplata od solidarnog jamca


Termoakumulator

Preporučene objave

Prije više od deset godina bio sam jedan od dva solidarna jamca na kredit od nekoliko desetaka tisuća kuna. Prva informacija o tome da dužnik ne otplaćuje kredit stigla mi je u obliku sudske tužbe osiguravateljske kuće (koja je, nakon neplaćanja i bankina zahtjeva, 1998. podmirila sav kredit). Dakle, u tom razdoblju ni banka ni osiguravateljsko društvo nisu me ni na koji način obavijestili o postojanju tražbine, odnosno dužnikovu neplaćanju. U prvotnoj tužbi koju je pokrenula osiguravateljska kuća (2000. godine) tuženici su bili dužnik i oba solidarna jamca, no u međuvremenu, iz spisa su zbog nepojavljivanja izdvojeni postupci protiv glavnog dužnika i prvog solidarnog jamca. Dakle, svih ovih 9 godina jedino se moj odvjetnik pojavljivao na raspravama, nikada se nije pojavio ni predstavnik glavnog dužnika ni drugog jamca. U svakom slučaju, prije nekoliko dana donesena je presuda da sav dug, zatezne kamate (koje su ogromne zbog iznosa i proteka 12 godina) i sudske troškove moram platiti - samo ja!!! Ponavljam, ne znam što se događalo s postupcima protiv glavnog dužnika (kojem se više uopće ne može ući u trag niti mu se uručiti bilo kakvo sudsko pismeno) i drugog solidarnog jamca (kojemu se itekako može ući u trag) - jer su postupci protiv njih izdvojeni zbog nepojavljivanja.

 

Pitanje je - što mi je učiniti? Bih li se trebao žaliti na presudu (rok je jako kratak)? Što time mogu postići osim odgode? Isto tako, zanima me koliko iznose zakonske zatezne kamate i postoji li za ovo ikakvi rokovi zastare?

 

Molim pomoć, situacija je hitna i prilično dramatična. Hvala svima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

Na žalost, bio sam jamac i osiguravateljskoj kući koja je otplatila kredit jer je ona navedena u ugovoru kao reosiguravatelj, odnosno da na nju prelaze sva potraživanja u slučaju da otplati kredit, što se i dogodilo.

Mislim da ću ići sa žalbom da bih dobio na vremenu (premda znam da presuda višeg suda, na žalost, ne može biti drukčija) i istovremeno pokušajem dogovora s osiguravateljem oko načina plaćanja (samo glavnica + sudski troškovi ili nešto slično). Ne znam ima li netko iskustva s tim, odnosno jesu li osiguravajuće kuće ili banke sklone takvim oblicima dogovora?

Hvala i pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija