Jump to content

prvenstvo prolaza - ukraden znak


Issytop

Preporučene objave

Za Zagreb je to upravno tijelo Grada Zagreba nadležno za gradnju i održavanje objekata. Ipak, ne radi ono to izravno, nego preko javnog natječaja se izabere izvođač radova, te onda on gradi. Taj izvođač radova mora biti specijaliziran za takve poslove, što znači da ima stručnjake za cestovni promet koji vjerojatno određuju kako će znakovi biti postavljeni.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prometni znakovi su oprema ceste.

 

Vlasnik znakova je vlasnik ceste.

 

Prometni znakovi se u novije vrijeme ne postavljaju bez prometnog projekta za čiju primjenu je potrebna suglasnost policije.

 

Iznimaka ima svugdje, na lokalnim cestama se postavljaju i skidaju znakovi kako kome paše i kakvu tko ima vezu u malim općinama.

 

Ima svega, teško je odgovoriti bez detaljne provjere.

 

Problem nastaje ako nedostaje znak STOP na cesti s desne strane.

 

Bilo je slučajeva kada da je osuđen desni vozač iako nema znaka s obrazloženjem da živi u tom kraju i da mu je poznata prometna situacija.

 

Bilo je slučajeva kada je osuđen lijevi vozač i to s obrazloženjem da je onaj desni (stranac) postupao po propisima iz Međunarodne konvencije o prometu s cestama.

 

Nema kvalitetnog odgovora bez uvida u zapisnik, podacima sudionika sa adresom stanovanja, običajima, mjestu rada, podacima o cesti i vremenu postavljanja prometnih znakova, prometnom projektu i mnogo toga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uz to valja naglasiti da (osim KD krađe ukoliko se kradljivac okoristio znakom) postoji za ovu temu iznimno značajno KD:

Uništenje ili oštećenje znakova za opasnost

Članak 268.

Tko uništi, ošteti, ukloni ili bilo na koji način učini neuporabljivim ili neuočljivim znak ili napravu kojim se upozorava na kakvu opasnost ili koji služi za sigurnost kopnenog, morskog, vodenog ili zračnog prometa, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.

 

Za svako neovlašteno uklanjanje (pa i krađu) znakova koje služe za sigurnost prometa bi svakako moralo reagirati Državno odvjetništvo, odnosno policija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam svima na trudu i odgovorima.

 

Radi se o širem centru Zg (Zapadni kolodvor), dapače o ulici za koju nikome od nas stanara ne bi ni na kraj pameti bilo da nema prvenstvo prolaza. Na trapulu je naletio moj susjed (jedan fini gospon od skoro 90 godina, koji uredno i pažljivo vozi svoj malo mlađi auto), doživio sudar i sve nas šokirao činjenicom da znaka nema tamo gdje svi mi znamo (mislimo?) da ga ima.

(Trenutna stvar je vjerojatno i na žalost jasna: siroti deda je kriv jer znaka -fakat- nema. Ali zašto i kako, i da li zbilja pola kvarta fantazira o fantomskoj prednosti prolaza...)

 

Na dotičnom raskrižju je kafić s terasom, koja povremeno ima spuštenu tendu. Do ceste. Vjerujem (kao i većina mojih zgroženih susjeda) da ta činjenica ima veze s nedostajućim znakom. Jednostavno zato jer svi voze i postupaju kao da tog znaka ima. (A -fakat- nema ga. Ja išla vidjeti. A vozim 2x dnevno tom ulicom...)

Od kad znaka nema? Jesmo li sigurni da ga je bilo?

Gdje to piše, tj. tko to propisuje, tj. gdje se može provjeriti?

 

Još jednom hvala.

 

@petpetica:

vaši su postovi već dulje vrijeme izvor mojih dobrih raspoloženja :)

Nadajmo se da mene nećete peckati i packati na zabavu drugima...

 

Poseban pozzz za Vas :)))

 

Ugodan (aaaah!) nastupajući radni tjedan... svima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Issytop je napisao:

Od kad znaka nema? Jesmo li sigurni da ga je bilo?

Gdje to piše, tj. tko to propisuje, tj. gdje se može provjeriti?

 

Sve piše u arhivi vlasnika ceste i u arhivi policije o izdatim suglasnostima.

 

Sukladno odredbama Zakona o pravu na pristup informacijama obratite se nadležnim institucijama koje vam moraju odgovoriti u roku od 30 dana. Mogu vam uskratiti informacije ukoliko su starije od 20 godina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija