Jump to content

Ozljeda na treningu


majbus

Preporučene objave

Dijete je član sportskog kluba. Za vrijeme treninga je došlo do teške ozljede, hitno je prevezen u bolnicu i operiran. Obzirom na dob teško je predvidjeti tijek i vrijeme oporavka, a još teže mogućnost daljnjeg bavljenja sportom.

Nogometni klub koristi terene na športskom centru, koji je u vlastištvu grada. Isti su, unatoč postojanju upravitelja, zapušteni i neodržavani pa često nisu upotrebljivi za svoju svrhu. Zbog toga se klub ponekad koristi neadekvatnim betonskim igralištem, na kojem se i dogodio nesretni događaj. Ovaj centar inače koriste i drugi sportski klubovi kao i ostali građani, a vlasnik se tablom na ulazu ogradio od odgovornosti.

Molim vas odgovore na slijedeća pitanja:

Da li se vlasnik centra, koji ne vodi brigu o svome vlasništvu tj. javnom dobru može na ovaj način distancirati od bilo kakve odgovornosti? Da li su djeca preko kluba osigurana i da li klub snosi ikakvu odgovornost za djecu? Kome se treba obratiti? Da li se u ovom slučaju može tražiti odgovornost i odšteta?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Športski klubovi su obično registrirani kao neprofitne organizacije, ustvari udruge (vidi Dinamo), što znači da ne plaćaju porez na dobit, ali su ipak pravne osobe.

Prema tome, vi možete na osnovu liječničke dokumentacije dokazivati da je organizator treninga izložio vaše dijete opasnosti koja je završila njegovom ozljedom i potraživati naknadu štete. Koliko ćete uspjeti dobiti - ne znam, jer obično su tim udrugama vlasnici fizičke osobe, iako u nazivu stoji riječ "klub". Znači, od njih se naplaćujete ako imaju nešto iz čega ćete se naplatiti (privatno, jer te udruge-klubovi najčešće nemaju nikakve imovine). Za ovo potraživanje naknade morat ćete pokrenuti sudski postupak, osim ako se uspijete nagoditi bez toga (preporučam da uzmete odvjetnika, ali iskusnog u ovim stvarima).

Ako idete na to da tužite vlasnika prostora, nisam sigurna kako ćete proći, jer vi niste treninge ugovarali s njim, nego sa klubom čiji je član vaše dijete.

Meni je poznat slučaj tužbe roditelja koji je tužio školu zbog ozljede učenika na satu tjelesne kulture i dobio spor, ali školama su osnivači jedinice lokalne samouprave i one odgovaraju za školske obveze po sudskim presudama. Udrugama su osnivači fizičke osobe koje imaju različit opseg imovine kojom mogu odgovarati - najprije provjerite tko je osnivač kluba i što ima od imovine, da vam se ne dogodi plaćanje troškova sudskog postupka uzalud. Osim toga, ti su klubovi vrlo često učlanjeni u športske zajednice na razini gradova, županija i tako ostvaruju pravo na povlaštene cijene za unajmljivanje prostora za treninge, ali te zajednice ne odgovaraju za ovaj slučaj.

Probajte animirati i g-đu Milu Jelavić, da se pokrene postupak utvrđivanja uvjeta u kojima djeca diljem lijepe naše treniraju, plaćaju članarine klubovima koji ne plaćaju najamnine, a prostor nitko ne održava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija