Jump to content

hitno!


svjetla

Preporučene objave

Poštovani,ukoliko tko zna kako pomoći samohranoj majci?

Naime bivšem suprugu koji je osuđen za obiteljsko nasilje umro je otac ostavivši oporuku po kojoj nekretnine nasljeđuje njegova druga žena.s njom sam ostala u dobrim odnosima nakon razvoda od njenog pastorka.sad smo u nedoumici što napraviti na ostavinskoj.ona ne želi imati posla s pastorkom koji je nasilan,alkoholičar,narkoman,nezaposlen pa želi sve ostaviti njemu ali da on to prepiše na djecu tj unuke njenog muža.Njezina stvarna želja je ako je moguće sve ostaviti unucima svog pokojnog muža koji su maljoljetni ali misli da to neće biti moguće tj.da ja kao njihov skrbnik neću moći platiti porez,s obzirom da njihov otac ne plaća alimentaciju jer nema prihoda.molim Vas za pomoć jer ako sve pripadne toj osobi bojimo se da će sva djedovina biti rasprodana zbog njegovih loših navika.Pomozite pravnim savjetom

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ostavinska je 31.1.zato nas zanima što možemo napraviti da djedovina pripadne unucima a ne sinu razmetnom.želimo zaštiti djecu da ne ostanu bez nasljedstva koje bi im moglo poslužiti kao odskočna daska u kasnijem životu!

da li da se obratim poreznoj sa istim pitanjem?

jer ako bi bilo darovano od strane druge"bake"bojim se da neću biti u mogućnosti platiti porez!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postoji mogućnost da preskočite razmetnog sina, ako se pozovete na njegovu nedostojnost za nasljeđivanje. Razlozi nedostojnosti navedeni su u čl. 125 Zakona o nasljeđivanju. Mislim da bi se kod vas mogla primijeniti točka 4. - tj. da se sin ogrješio o obvezu uzdržavanja prema ocu. Ukoliko će se sin protiviti tome, te inzistirati na nužnom dijelu, razlog nedostojnosti ćete morati dokazivati u parnici pred sudom.

Ako se utvrdi nedostojnost, tada umjesto sina nasljeđuju njegova djeca. Tada ima smisla da se druga žena odrekne oporučnog nasljedstva, tako da sva imovina pripadne unucima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bili bi u najlakšoj poziciji da je pokojni u oporuci izričito naveo razloge isključenja ili lišenja sina od imovine. Tada se postupa po oporuci, a sin, ako smatra drugačije, može pokrenuti parnicu. Druga žena se tada odrekne oporučnog nasljedstva, te se na nasljedstvo pozivaju unuci.

 

Pazite: druga žena se ne smije odreči oporučnog nasljedstva, prije nego je sin lišen ili isključen oporukom ili utvrđen kao nedostojan sudskom presudom. Ako se odrekne prije toga, nasljedstvo prelazi sinu. A to je ono što ne želite.

 

Kao posljednja mogućnost je darovni ugovor, o kojem sam vam već pisala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija