Jump to content

notarica

Korisnik
  • Broj objava

    2680
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    1

Sve što je notarica objavio

  1. 1. na nadležnom općinskom sudu 2. na nadležnom općinskom sudu 3. da
  2. Sprazumno raskinite ugovor o doživotnom uzdržavanju, pa onda vlasnik može slobodno prodati stan.
  3. Možda zbog nekog razloga ne može to riješiti na upravi groblja bez nasljendnika.
  4. Čl. 31 Zakona o trgovačkim društvima. Uvjet je da ta druga firma vrijeđa vaša prava ili ugrožava položaj na tržištu ili postoji takava opasnost ili prisvaja vaš ugled. To morate dokazati.
  5. Najbolje je da odete na informativni razgovor kod bilježnika. Nakon što bilježnik provjeri podatke u sudskom registru, moći će vas najbolje savjetovati. Jer postoji razlika u režimu upisa djelatnosti, za većinu se trebaju vaditi zakonske definicije.
  6. Ugovorom o odricanju po čl. 134 ZN. Za informacije se obratite javnom bilježniku ili odvjetniku, jer ugovor mora biti u određenoj formi.
  7. Mužev stric? Nasljedstvo po majci? Što je majka stricu? Morate biti jasniji.
  8. Ne možemo vam savjetovati kakvu odluku da donese vaša majka. To ovisi o njenoj želji i volji, tj. ima li ekonomski ili kakav drugi interes u tim zemljama. Kad se odlučite, javite se, pa ćemo vam pomoći oko oblika i sadržaja.
  9. Poreza kolko znam nema, jer zemlja prelazi sa bake preko vašeg oca na vas. Uvijek ostoji rizik nesređenog zemljišnog stanja.
  10. Sklopite s majkom ugovor o dosmrtnom uzdržavanju. Obvezno navesti da se već godinama brinete za majku. Time se zaštićeni.
  11. Financijska razlika postoji, sud ima svoje pristojbe, a javni bilježnik uz pristojbu naravno zaračunava i svoju pravnu uslugu sastava ugovora. Na sud morate doći sa već gotovim ugovorom, i to napisanim sukladno zakonu. Sudac ili javni bilježnik su pravnici, a ne liječnici vještaci, koji mogu jedini utvrđivati da li je netko priseban ili ne. Oni kao medicinski laici mogu samo ustanoviti i navesti na koji način su utvrdili volju stranke. Al vjerujete, ovo su ozbiljni ugovori, čim se pojavi sumnja u prisebnost, ugovor se ne radi. Vlasništvo se stječe upisom u gruntovnicu. Zbog vaše pravne sigurnosti savjetujem vam da se uknjižite. Ako dođe do nekog zatajenja od strane familije, javni bilježnik koji vodi ostavinu bez vas neće znati niti može znati za postojanje tog ugovora. te vam slijede brojne komplikacije. Posve nepotrebno, ako imate valjan ugovor. Zato, taj ugovor ne tretirajte kao neki "adut u rukavu", već sasvim legalno i pravno ispravno sredstvo i način stjecanja vlasništva.
  12. Vrijednost se određuje prema vašim navodima. Ako se ne može tako, tada se uzima u obzir procjena porezne uprave ili vještačenje po procjenitelju.
  13. Sud inače u parničnom postupku radi amortizaciju (poništaj) vrijednosnih papira. No, zadužnica nije vrijednosni papir, pa ne znam da li bi se ona mogla amortizirati preko suda. Ima li netko više iskustva s tim? Možda da vam tvrtka x izda ovjerenu priznanicu-potvrdu da nema nikakvih potraživanja prema vama, te da vam nije u mogućnoasti vratiti zadužnicu, jer su je izgubili.
  14. Kao novi vlasnik nove firme morate sudu dati ovjerenu izjavu pod kaznenom i materijalnom odgovornosti da vi osobno niti druge firme u vašem vlasništvu nemate dugovanja spram poreza i doprinosa. Ako nemate, nema zapreke za nova vlasništva.
  15. Zakonski nasljednici II. reda su njena braća i sestre, odnosno nećaci iza pokojnih sestara i braće. Budući da sad imate premalo informacija, javite se kad ćete znati o kojme dokumentu se radi, ima li još imovine i slično...
  16. Ima pravo na dio u očevoj bračnoj stečevini + ono što je naslijedio po pokojnoj supruzi. Vi možete za dio kuće koji predstavlja majčinu bračnu stečevinu prijaviti kao naknadno pronađenu ostavinsku imovinu iza majke, te je na ostavini podijeliti s ocem. Time ćete "spasiti" bar jedan dio iza majke, te dobiti jedan dio i iza oca.
  17. Ovjera nije potrebna. Ni svjedoci. Suprug majke bi mogao tražiti nužni dio, kao i utvrđenje bračne stečevine.
  18. Osnivačke papire za d.. uobičajeno rade javni bilježnici, pa vam oni mogu pomoći u detaljima. Ukratko osnovni koraci su vam: 1. sačiniti i potpisati sukladno zakonu osnivačku dokumentaciju (kod javnog bilježnika) 2. uplatiti temeljni kapital i takse za sud i NN (na HITRO.HR, kod banke, pošte...) 3. predati sve to na trgovački sud (predaje javni bilježnik ili HITRO.HR) 4. sud donosi rješenje o registarciji 5. na DZS ispuniti statistički izvještaj 6. prijava poreznoj 7. izrada štambilja ....
  19. Čitajte sve postove. Odgovorila sam vam za oporuku. Smatra se opozvanom.
  20. Oporuka se smatra opozvanom, čim je baka ugovorom tu istu imovinu dala vama.
  21. Bitno je pitanje da li ste vi i baka u trenutku sklapanja ugovora bile u neizvjesnosti oko trajanja ugovora. Tada će vaš ugovor opstati kao takav. No, ako ste vi u trenutku sklapanja ugovora znali ili trebali znati da je stanje bakino takvo da se uskoro, vrlo brzo, može očekivati kraj, a vaša majka to uspije dokazati u parnici, tada je ugovor ništav zbog svoje nemoralnosti i iskorištavanja tuđe nevolje. Velite da se radilo o moždanom udaru. Mislim da je moždani udar teško predvidjeti ili naslutiti unaprijed. Tako da se ne trebate bojati. Isto tako, valjan je i ugovor koji je trajao kratko vrijeme, ako se utvrdi da se davatelj uzdržavanja već brino faktično i prije ugovora već jedno duže vrijeme.
  22. 2.500,00 kn + pdv je maksimalna tarifa za nasljedstvo vrijednosti od cca. 38.000,00 eura na više. Dakle, ako bilježniku dostavite procjenu porezne uprave ili mišljenje vještaka, koji su istu imovinu procjenili manje od cca. 38.000,00 eura, tada ćete dobiti niži tarifni razred kod naplate ostavine. No, kako sami navodite, vrijednost imovine je daleko veća od 38.000,00 eura.
  23. Ako odvjetnik sastavlja papire, onda su troškovi bilježnika manji, naplaćuje se samo solemnizacija ili ovjera potpisa, a ne i izrada javnobilježničkog akta. No, neke papire ne može sastavljati odvjetnik, nego samo bilježnik u formi javnobilježničkog akta (npr. Izjava jedinog člana društva).
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija