Jump to content

Poklon posjeda (ili vanknjiznog vlasnistva)


Tergon

Preporučene objave

Osoba A i B nasljedile su nekretninu N u omjeru 50:50, te su nakon ostavinske rasprave (prije 20-tak) godina upisane u katastar kao posjednici ali ne i u gruntovnici zbog nesredjenih vlasnickih papira (vise od 30 suvlasnika).

 

Pitanje glasi moze li osoba A poklonit svoj udio u nekretnini osobi B (bez da se prvo srede vlasnicki papiri u gruntovnici)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prvo postoji li zemljišna knjiga za tu k.o. ako postoji uvijek se polazi od stanja u ZK a darovanje odnosno ug o D. ne podliježe plaćanju poreza ukoliko se radi o prvom nasljednom redu pogledAJTE izvanredan članak prof.dr. Hrvoje Kačer na portalu ius-info lijevo rubrika u središtu o toj temi

morate uvijek dokazati pravni slijed od stanja u zk ugovorom/presudom kao pravni osnov tek ako ne postoji ZK za tu k.o. (imA I TAKVIH ) ONDA JE MJERODAVNO STANJE U KATASTRU

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na linku, procitao sam ga, samo u ovom slucaju se radi o odnosu stric-necak, pa mislim da u normalnim uvjetima (sredjenim stanjem ZK) podljeze placanju poreza.

 

Porez je u redu i nije problem ga platit, ali pitanje je koje me zanima, s obzirom da se radi o vankljiznom vlasnistvu da li se onda placa porez na darovanje s obzirom da je za poreznu upravu relevantno stanje u ZK.

 

Zemljisne knjige postoje i tamo je zabiljezeno tih 30+ suvlasnika.

 

Jedini dokumenti koji postoje su od ostavinske rasprave prethodnika i izvod iz katastra gdje su A i B upisani kao posjednici.

 

Koja je onda porocedura oko darivanja: napravi se ugovor o darovanju, potpise kod odvjetnika/javnog biljeznika i sa njime se ode na katastar za upis u 100% posjed?

 

Nakon upisa 1/1 posjeda poslje bi se rjesavao i upis u ZK.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam sličnu situaciju, rođak mi je poklonio darovnim ugovorom nekretninu u koju je vanknjižno uknjižen ugovorom o nasljedstvu, (iako u ZK uslošku uknjižena njegova pokojna majka). U poreznoj su mi rekli da bez obzira što je vanknjižno uknjižen (kako li samo čarbno zvući riječ "vanknjižno uknjižen") porez ću trebati platiti. Dok za gruntovnicu sa ovim ugovorom se niti ne mogu uknjižiti.

 

btw. u dogovoru sa rođakom pokrenuo sam tužbu vezano za priznanje otuđenja vlasništva, u čemu ništa nije bilo sporno, niti je itko imao išta protiv, a trajao je 6 mjeseci i to samo zbog pravne procedure.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

porez se plaća temeljem zaključenog ugovora (o darovanju,kupoprodaji i sl.) obvezu prijaviti poreznoj upravi pravni promet imaju prodavatelj,javni bilježnik i ZK ODJEL SUDA prilikom upisa po službenoj dužnosti.POSJED VAM JE MANJE BITAN TO JE ČINJENICA ne pravo,može poslužiti dokazivanju prava vlasništva.MORATE DOKAZATI PRAVNI SLJED OD ONIH KOJI SU SADA UPISANI U ZK PRIMJERICE MAJKA OSOBE KOJA VAM JE DAROVALA JE UPISANA U ZK A NJEN NASLJEDNIK TEMELJEM RJEŠENJA O NASLJEĐIVANJU VAM JE DAROVAO TAJ DIO ZEMLJIŠTA.TU NEMA POTREBE TUŽITI JER JE DOKAZAN PRAVNI SLJED A ZA OSTALE SUVLASNIKE ISTO ILI TUŽBA ALI PITANJE JE KOJA,NEMAM DOVOLJNO PODATAKA DA VAM TO SAVJETUJEM.MEĐUTIM UKOLIKO VAM OSOBE UPISANE U ZK ILI NJIHOVI NASLJEDNICI NE OSPORAVAJU PRAVO VLASNIŠTVA TO SU ONDA JEDNOSTAVNE STVARI.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sto u slucaju kad ne postoji pravni slijed u ZK (upisani u ZK su nepoznate osobe, vjerojatno i umrle, nepoznatog prebivalista)?

Da li pomaze pravni slijed koji postoji u katastarskim knjigama?

 

Na temelju kojeg zakona Porezna uprava potrazuje placanje poreza za promet 'vanknjiznog vlasnistva'?

Da li se potvrda o placanju poreza u tom slucaju moze prilozit kao dokaz o vlasnistvu nekretnine za uknjizenje u ZK?

 

Naime, nisam pravnik, ali mi je ovo totalno apsurdna situacija da porezna uprava potrazuje placanje poreza za nesto sto je nedifinirano cije je.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Cilj je upisati se kao vlasnik u zk jer u našem pravnom sustavu vlasnik nekretnine postajete tek ako imate pravni osnov (ugovor,presuda,..) i uz to tek kada se upišete u zk, to je tkz. modus acquirendi način stjecanja osim ako je vlasnik netko postao po zakonu tada je upis deklaratoran, nije nužan da bi netko bio vlasnik nekretnine.Malo mudrujem,ispričavam se,želim samo kazati da onda morate i početi od zk, ako su osobe upisane u ZK mrtve, onda tužite nasljednike.Posjed nije pravo nego činjenica ali može pomoći u dokazivanju u parnici.Što se tiče poreza,plaća se zbog prometa nekretnine a ne vlasništva,vaš je problem hoćete li se uknjižiti u zk i ne morate,a promet nastaje zaključenjem ugovora kojeg je prodavatelj dužan dostaviti poreznoj upravi a isto su dužni i javni bilježnik po službenoj dužnosti i zk odjel pri upisu prava vlasništva,porezna obveza nastaje silom zakona nastupom činjenice prometa-zaključenja ugovora i to je upravni postupak,donosi se rješenje bez vaše ili moje volje.

poštovanje

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija