Jump to content

Plaćanje takse na odgovor na tužbu


Tilda9

Preporučene objave

1. Po kom čl. kog zakona se mora platiti taksa u korist državnog proračuna uz odgovor na tužbu?

 

Naime, od suda je tuženima stigao "Poziv tuženiku radi podnošenja pisanog odgovora na tužbu" u kome je navedeno: "Na odgovor na tužbu dužni ste platiti u iznosu od 100,00 kn na žiro račun br. 1001005-1963000160 Državnog proračuna RH, poziva na br. 24-5045-broj spisa naveden pod gornjim poslovnim brojem".

 

Radi se o tužbi radi utvrđenja vlasništva nad česticom zemlje koja je u z.k.ul. upisana na ime tužitelja, tuženika, njihovih prednika i trećih osoba - a tužitelj tom tužbom traži da on bude jedini vlasnik, te da mu to priznaju upisani koje navodi kao tuženike, i da mu plate još i parnične troškove i zakonske kamate do dana isplate. Navedena čestica je nastala cijepanjem druge velike čestice postupkom, kako navodi tužitelj u tužbi: "diobe temeljem stvarnog stanja na terenu, a u svrhu razdiobe suvlasničke zajednice, temeljem Prijavnog lista izrađenog od strane XY firme". U stvari, tužitelj je od katastra ishodio odcjepljenje dijela velike čestice i formiranje nove s novim katastarskim brojem na kojoj se upisao kao posjednik iako ni on niti njegovi prednici nisu nikad bili upisani kao posjednici na izvornoj velikoj čestici. Za to je imao suglasnost svega trojice od više desetaka suvlasnika koji su upisani u zemljišnu knjigu, no to Katastru nije smetalo da sprovede odcjepljenje i formiranje nove čestice a njega upiše kao posjednika.

 

2. Kako nasloviti zahtjev za poništenjem tog rješenja Katastra i kome ga uputiti?

 

3. I kako nasloviti tužbu za poništenje sudske odluke kojom su tuženi ne stvarni suvlasnici već njihovi pokojni prednici (iako su u zemljišnoj knjizi bili upisani pravi - živi - suvlasnici, a tužitelj je za njih znao), te je sud presudio da zbog "nepoznate adrese" tuženih sve pripadne tužitelju?

 

Na osnovu te sudske presude su iz zemljišnih knjiga obrisani pravi - živi - suvlasnici koji su bili dotada upisani.

4. Kako nasloviti zahtjev ZK-odjelu da, po pravomoćnom sudskom rješenju, vrati sve u stanje prije te nezakonite radnje kojom je tužitelj izbacio ostale suvlasnike i ostao jedini zk-vlasnik na toj čestici?

 

Zahvaljujem na odgovorima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija