Jump to content

Oduzimanje prednosti pomoć?


nitro_zg

Preporučene objave

Lijep pozdrav svim sudionicima foruma, i unaprijed zahvaljujem na stručnim komentarima i savjetima glede ove situacije..

 

Mjesto,brzina, uvijeti:

 

Kretao sam se u koloni motocikala starom Karlovačkom cestom u smijeru Karlovca,kolonu su sačinjavala tri motocikla a ja sam bio na drugom mjestu, znaci jedan kolega ispred mene i jedan iza,održavali smo primjeren razmak (cca 70m)s obzirom na stanje kolnika(suh), vremenske uvjete i vidljivost ( dobra-dan ), isto tako i brzina kretanja je koliko ja tvrdim bila prilagođena ( 50-60 km/h ), naravno pritom poštujem sve one koji će reći "eh da ste vozili sporije nebi se to dogodilo" - apsolutno, da smo znali da ce se to dogoditi nebi ni krenuli na vožnju.

 

Tijek prometne nezgode:

 

Iz daljine od cca 100 m uočio sam da cemo naići na križanje, konkretno na cestu sa desne strane koja je uredno obilježena sa znakom stop, pa sam slobodan zaključiti da je ista sporedna.Na spomenutom prižanju nalazio se bijeli kombi zaustavljen na znaku stop i čekao da prođu vozila koja su se kretala ispred nase kolone u smijeru Karlovca kao i ona koja su dolazila nama u susret.

Sekundu ili dvije nakon sto je prvi motociklista prošao ispred kombija koji je cekao da skrene na staru karlovačku u smijer prema Zagrebu, isti kombi je počeo vršiti radnju uključivanja ne obračajuči pažnju na ostatak kolone koji je nailazio na križanje tj koji je već bio u neposrednoj blizini ( i sam vozač kombija izjavljuje da nas nije vidio )

.Vidjevši da mi je kombi preprečio put kočio sam jače nego što je to trebalo te sam u tom trenutku što zbog kočenja, straha, panike i sl. izgubio nadzor nad ravnotežom motocikla te sam sa istog pao.Ja sam kližući po cesti završio u jarku dok je moj motocikl otklizao cca tridesetak metara i ostao na kolniku pritom ne udarivši ni u jedno drugo vozilo.Motociklist koji se je kretao iza mene vidjevši da ja padam i da prometnu traku kojom se krečemo presijeca kombi, također uslijed kočenja gubi ravnotežu i pada, njegov motocikl kliže cestom prelazi u lijevu prometnu traku i udara u prije spomenuti kombi, vozač tog motocikla i suvozačica završavaju na mekom terenu pored ceste. Napominjem samo da nije bilo fizičkog kontakta između motocikla iza mene i mojeg motocikla.

Vozač i suvozačica prošli cu samo sa ogrebotinama i masnicama, dakle lašim tjelesnim ozljedama.

Steta na oba motocikla je po mojoj procijeni velika.

 

Još napominjem, nešto što nam ne služi na čast ali tako je kako je, da su oba motocikla u trenutku prometne nezgode bila neregistrirana i neosigurana.

Svi sudionici pristupili su alkotestu i nitko nije bio pod utjecajem alkohola.

Policijski služebenici i vozač kombija bili su vrlo pristojni i susretljivi, te u cijeloj situaciji nije bilo napetosti niti tenzija.

 

Pitanje na koje molim odgovor i mišljenje:

 

Dali postoji mogučnost podvojene krivnje, dali postoji mogučnost da vozač kombija na neki način bude oslobođen krivnje za prometnu nezgodu, dali je kriv vozač koji je naglo zakočio iza mene vidjevši da ja padam...opčenito zanima me vaše mišljenje o situacji..te način na koji bi nam se pravično namirila šteta ako na to imamo pravo.

 

U prilog stavljam sliku situacije nakon nezgode, slikanu iz smijera iz kojeg smo mi dolazili.

 

Unaprijed Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

odavde (ispred ekrana) gledano teško je išta komentirati!!

Samo čitajući tvoj post izgleda da si potpuno u pravu i bez imalo krivice!

Dok gledajuć sliku (nažalost) sve više mi se mijenja mišljenje.

 

Baš zbog toga policija na mjestu nesreće radi očevid a ne preko monitora tako da ti je sve moguće i da ne budeš kriv i da budeš!!

 

P.S. 50-60 km/h ipak mislim da je bilo više i da ste "stizali" prvog motociklistu!!

baš me zanima kad ti prođe sud pa javiš!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

znam da je teko vjerovati motociklistu koji tvrdi da se vozio 50-60, ali to je moja dobronamjerna procjena izrečena u želji da se dočara stvarna situacija...

inace fotografija je slikana sa mjesta gdje smo pali sa motocikala....policija je izmjerila za zeleni motor pod kombijem cca 15 metara klizanja po cesti, što je nerelevantno jer se je isti prinudno zaustavio udarivši u kombi, dok je crni klizao 30 metara...napomenuo bih da je taj zaustavni put klizanja u pravilu dvostruko duži od normalnog kočenja...pa bi cak u tom slučaju moja procjena brzine bila realna...

 

volio bih uz ostale komentar i komentar nekog sudskog vjestaka..ako ima koji na forumu...

 

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prometni vještak ti također na osnovu samo ove jedne fotografije ne može reći baš puno ( inaće usko sam povezan sa prometnim nesrećama na drugi naćin) s obzirom da je slika "izvađena" iz cijele skice mjesta nesreće tj. ne vidi se početak traga struganja zelenog motora, niti točan smjer kao niti mjesto početka traga, ljeva traka, sredina, desna i puno drugih stvari!!

 

Ipak koga god je policija prijavila, oni su imali najbolji uvid u mjesto i tragove!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko mogu vidjeti po slici prometna nesreća se dogodila u mjestu Desinec prije Jastrebarskog...jel tako...

Možda nisam dobro pročitao ali nisi naveo da se prije mjesta gdje se dogodila nesreća, 100-150 metara nalazi dosta dugačak zavoj i mostić na kojem se nalazi ograda, tako da onaj tko se sa te sporedne ceste uključuje na državnu cestu kojom ste se vi kretali vidi vozilo tek kada doslovno dođe na ravan nakon zavoja...Zakon je tu jasan vi ste imali prednost jer se nalazite na državnoj cesti Zagreb-Jastrebarsko-karlovac, no vozač kombija može tražiti i vašu sukrivnju jer sukladno policijskom očevidu kojim se utvrđuje približna brzina kretanja i trag kočenja on može reći da vas nije vidio zbog vaše brzine...ipak znaš i sam teško je ovako pametovati :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Točno istina je da se možda stotinjak metara ranije nalazi zavoj i mostič, previdio sam to spomenuti iz razloga jer smo nakon mjesta nezgode vozač kombija, policajac i ja, svi mi zajedno i skupa isli do mjesta sa kojeg se je spomenuti kombi uključio, i policajac je konstatirao da je vidljivost tj preglednost dobra...činjenica je da treba malo jače nategnuti vrat i bolje pogledati ali ipak se vidi bez da se vozilom izviruje na prometnu traku....

Sve u svemu toga se i bojim da bi to moglo otici u smjeru podvojene krivnje.....

Slika je nazalost losa jer sam osobno slikao mobitelom poskrivečki....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija