Jump to content

što s djetetom ukoliko majka umre


Nadalinica

Preporučene objave

Da budem uskrena izgubila sam se isčitavajući obiteljski zakon :)

Pa evo ovako..

Moj bivši suprug i ja razvedeni smo već više od 3 godine. Imamo maloljetno dijete ( 4 godine) koje živi sa mnom ( naše skrbništvo je zajdeničko). Zanima me što će se desiti s djetetom ukoliko majka umre ( bez obzira na uzrok)? Da li otac ima apsoluno skrbništvo? U razgovoru s ocem djeteta o toj mogućnosti, on se slaže da brigu o djetetu preuzmu moji roditelji ( otac financijski loše stoji i viđa dijete 2 sata tjedno ). Međutim to je za sada dogovor...kako možemo to još pravno riješiti. Da li da imenujemo skrbnika? Naime i ja i otac dijeteta se slažemo da je dijetetu najbolje s mojim roditeljima ( naravno njemu idu i sva prava i obveze koje je imao i do sada). Što moramo formalno učiniti i kome se obaratiti? Da li je dovoljan naš dogovor ovjeren kod javnog bilježnika ili se potrebno javiti CZSS?

Dopuna - trenutno živim u izvanbračnoj zajednici ( 2 godine), moj budući suprug voli i želi posvojiti moje dijete. Kakva su njegova prava i obveze u odnosu na posvojeno dijete i u slučaju da se meni nešto desi?

Puno pitanja.. ali eto sve je moguće

Unaprijed hvala

Lijep pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 105.

Ako roditelj s kojim je dijete živjelo umre, sud će u izvanparničnom postupku na prijedlog drugog roditelja, djeteta ili centra za socijalnu skrb bez odgode odlučiti o daljnjoj skrbi od djetetu.

 

Što bi značilo da ga oporučno ne možete ostavljati nekome...

 

Vas dvoje zajedno možete privremeno povjeriti dijete osobi koja ispunjava uvjete za skrbnika, ali to nije to što vas zanima i tražite.

 

Kad se dijete stavlja pod skrbništvo, ono je štićenik, skrbnika imenuje CZSS, ne roditelji. Skrbništvo je oblik zaštite maloljetnih osoba bez roditeljske skrbi i to kad su roditelji umrli, nestali, nepoznati, lišeni poslovne sposobnosti ili roditeljske skrbi, nisu stekli poslovnu sposobnost, odsutni ili spriječeni a nisu dijete privremeno povjerili na čuvanje i odgoj drugoj osobi koja ispunjava uvjete za skrbništvo.

 

Nadalje, o eventualnom posvojenju biste trebali prvo razgovarati s djetetovim ocem, jer bi za takvo što trebao njegov pristanak (na zapisnik CZSSu, u roku od 30 dana može odustati).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom odgovoru.

Mogu li Vas još malo zagnjaviti ? :)

 

"Članak 105.

Ako roditelj s kojim je dijete živjelo umre, sud će u izvanparničnom postupku na prijedlog drugog roditelja, djeteta ili centra za socijalnu skrb bez odgode odlučiti o daljnjoj skrbi od djetetu."

 

Može li otac već sad sastaviti prijedlog (naš dogovor) koji bi bio pravno valjan i upotrebljiv, npr. u tom izvanparničnom postupku?

 

Da li bi posvojenje (s očevim pristankom) značilo da se tada članak 105. odnosi na posvojitelja, a ne oca?

 

Hvala na strpljenju i trudu.

Lijep pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne, ne možete sastavljati ni takvu "oporuku". Naime, ne možete obvezati oca djeteta što će i na koji način učiniti ako vi umrete prije nego vam dijete bude punoljetno, niti ste to u poziciji čime uvjetovati.

 

Posvojitelj posvajanjem stječe pravo na roditeljsku skrb.

Ali, posvojenjem prestaju međusobna prava i dužnosti posvojenika i njegovih krvnih srodnika. U ovom slučaju bi to bilo samo u odnosu na oca, jer ako dijete posvoji maćeha ili očuh, ne prestaju prava i dužnosti između roditelja koji je u braku sa posvojiteljem (i u odnosu na njegove krvne srodnike, što nije slučaj u odnosu na onog drugog roditelja i njegove srodnike).

Upravo iz tih razloga je djetetov otac vaša prva adresa za razgovor, jer nije riječ samo o tome tko će brinuti o djetetu ako umrete dok je maloljetno, već bi posljedice takvog čina bile... "širokopojasne" i trajne.

 

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija