Jump to content

kleveta putem elektroničkih medija


TomiZG

Preporučene objave

Poštovani,

fizička osoba koja je vlasnik jednog "portala" na internetu, blati moju tvrtku neprovjerenim i lažnim informacijama o prevari, te poziva na njihovo distribuiranje putem društvenih mreža.

Budući da upisom moje tvrtke, imena, ili mog principala u tražilice, ti tekstovi izlaze kao rezultat pretrage, stvaraju izravnu materijalnu štetu mom poduzeću.

Tražim savjet ili odvjetnika koji bi se htio prihvatiti mog predmeta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

Slično pitanje – na određenim forumima anonimci (naravno) blate imenom i prezimenom određene osobe, određene profesije. Konstatacije niti su zakonski utemeljene, niti provjerljive (dojam nekoga o nekome,... prema upisima je jasno da su dotični laici u području koje kritiziraju), … Na više upita prema administratorima (koji su, naravno, anonimni), kao i policiji, dobiva se odgovor kako zakon (namjerno malim slovom jer nisam siguran kako se točno zove) o elektorničkim medijima nije sasvim jasan, odnosno ima „rupa”. Na koji se način može (i može li se) pojedinac zaštititi od takvih objeda, kome se treba obratiti, … nije moguće da se nečije ime i prezime može samo tako povlačiti po internetu, bez ikakvih sankcija prema pojedincima koji takve neistine plasiraju. Ili možda je moguće? Pozdrav TomiZG. Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Žalosno, ali je ipak moguće...

evo odgovora iz CARNeta, pa prosudite jel to normalno:

 

"CARNet nema eksplicitnu ingerenciju nad uklanjanjem pojedinog sadrzaja koji nije direktno okarakteriziran kao zakonom zabranjen ili obuhvacen djelatnoscu CARNet Abuse sluzbe. Sukladno tome, molimo Vas da za daljnje pravne savjete u rjesavanju eventualnog spora nastalog izmedju Vas i osobe odgovorne za sporni clanak kontaktirate za to nadlezne pravne instrumente Republike Hrvatske."

 

CARNet Helpdesk

 

 

mogli su barem napisati koji su to nadležni pravni instrumenti Republike Hrvatske.

Čovjek bi očekivao da znaju svoj posao, ali to su klasični odgovori administratora.

Znači, tamo nitko ništa ne zna, naše institucije su takve kakve jesu, vrijeme prolazi, a materijalna šteta je sve veća i veća...

Ja sad trebam proučavati zakone i gubiti vrijeme, zivkati okolo "nadležne institucije" i razne administratore, umjesto da radim svoj posao, jer mi nije svejedno što se o meni piše.

Tko će to meni nadoknaditi?

Da se barem radi o nekom konkretnom mediju, nego se radi o osobi (navodno novinaru) koja je zakupila nekakav prostor na internetu i lijeći svoje frustracije u slobodno vrijeme, kojeg očito ima previše, poziva se na uredničku slobodu i izvlačenju senzacionalnih zaključaka iz konteksta.

Razumijem čak i tu uredničku slobodu, ali u nekom normalnom, ozbiljnom mediju, a ne u mediju doma iz fotelje, bez imena, prezimena, adrese, oib-a i kontakt podataka...

Pozdrav Beba!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

u sličnoj situaciji našao se i moj obrt. bavimo se web dizajnom i na jednom forumu struke član je izdvojio naše stranice kao neprofesionalne, vrijeđajući naš rad. taj isti korisnik je freelancer koji svoje usluge nudi bez računa i bez plaćanja poreza. Uostalom, izjavio je kako kao obrt imamo prevelike cijene za nikakvu kvalitetu. Mislim da je to na potrošaču da presudi, a svi naši klijenti su zadovoljni.

 

Zanima me koje zakonske postupke mogu podnijeti prema tom korisniku što se tiče tog foruma, mogu li tražiti od administratora da makne taj post kao slučaj klevete?

 

Također, zanima me mogu li prijaviti tog građanina zbog nelojalne konkurencije i neplaćanja korisnika budući da sam uspjela otkriti njegov identitet? gospodin ima nekoliko portala na kojima zarađuje od oglašavanja preko pay-pala, a na portalima nema nikakve pravne osobe koja bi stajala iza toga

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija