Jump to content

Stari račun - nasljedstvo


marinela47

Preporučene objave

Poštovani!

Situacija je sljedeća...moja majka je bila jedini nasljednik svoje jako dobre prijateljice koja je umrla prije 20 godina. I sada prije 2mjeseca dogodila se sljedeca prica...majka je saznala (na vrlo neobican nacin - od brata zaposlenice u banci) da postoji neki stari racun od njezine prijateljice koji nitko godinama nije dirao i za koji moja majka nije znala, a ni sada ne zna o cemu se radi. Nakon saznanja o tom racunu je otisla u banku i spomenuta zaposlenica joj je rekla da su "cistili racune" i pronasli taj stari racun te su trazili nasljednika - dakle moju majku. nisu joj nista konkretno rekli u banci, vec samo da ce pokrenuti postupak za utvrdivanje toga da li je ona stvarno ta jedina nasljednica i ne znam sta sve jos, te da ce se se nakon toga vidjeti sto dalje. ti su svi spisi poslani u zagreb, navodno prije mjesec i pol i sad su se vratili u mjesto odakle mi je majka, no ta zaposlenica joj i dalje ne daje konkretne odgovore, vec joj je samo rekla da jos nista nije obavljeno i da se jos tu treba utvrdivati da li je to ona i ne znam sta sve ne. mislim da nesto tu nije u redu. i konkrento me zanima koji je postupak kod pronalaska starog racuna i sto da radimo? u banci nam nista ne govore, ne znamo bi li uzeli odvjetnika ili sto da radimo? ovo predugo traje i sve je nekako nedoreceno, kao da netko nesto skriva. molim Vas za pomoc. Unaprijed zahvaljujem, lijepi pozdrav! :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle moja konkretna pitanja su: kakva su prava i što mora raditi nasljednik koji na ovakav način sazna za neki stari racun (na kojem ni ne zna sta je), kakav utjecaj ima to sto je proslo vec 20 godina od ostaviteljeve smrti? Na koji način saznati sto je na racunu i kako rijesiti taj postupak dolaska do tog svog nasljedstva? koje su sve mogucnosti u slucaju pronalaska dijela nasljedstva za koji se tako dugo nije znalo? Nadam se da je sad malo specificiranije :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Valj biti oprezan!

Ovisi kakva je vrsta tog računa je li tekući ili štedni. To zato jer možda je račun u minusu i to dosta obzirom na dug vremenski period (skidanje naknada za vođenje računa i sl.). Može biti i da su na njemu značajna sredstva, pa su sumnjičavi oko nasljednika.

 

U svakom slučaju ako imate staro rješenje o naslj., a u njemu nije naveden taj račun kao ostavina i nije raspoređeno tko nasljeđuje novac s njega, pokrenite ostav.postupak ponovo prijedlogom za naknadno pronađenu imovinu (NPI).

Uz prijedlog za taj NPI tražite podneskom od tijela koje će voditi postupak da ono službeno traži od dotične banke (dopisom toj banci) podatke o računima i mogućem sefu ostaviteljice.

 

Tad banka MORA odgovoriti tijelu koji ćevoditi postupak NPI (Sudu ili jav. bilježniku ) pisanim dopisom u kojem navodi točan broj računa i STANJE RAČUNA. To je jako bitno jer ćete tada saznati sve podatke i znati hoće li se nasljednik prihvatiti nasljedstva.

Ako je vaša majka oporučna nasljednica bila i po prvom rj.o naslj. a u oporuci nije bio naveden ovaj račun , sada će se morati utvrditi svi mogući zakonski nasljednici na koje će moći ići račun. Ako ih nema neće niti vaša majka moći naslijediti. Nasljenici se tad traže putem oglasa na oglasnoj ploči suda 6 mjeseci i ako se nitko ne javi taj račun će pripasti općini mjesta prebibvališta ostaviteljice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija