Jump to content

Izmjene u pravilniku priv. tvrtke tri mj. nakon potpisanog ugovora


malalasica

Preporučene objave

Znam da u našoj lijepoj može vlasnik tvrtke sa zaposlenicima što i kako hoće...

Ipak me zanima da li je u skladu sa zakonom o radu da vlasnik tvrtke promijeni svoj pravilnik kojim se regulira između ostalog i visina naknade za prekovremeni i za noćni rad tri mjeseca nakon potpisanog ugovora o radu.Konkretno , naknada za prekovremeni rad smanjena je sa 50 na 10 posto, a za noćni rad sa 30 na 10 posto, o čemu nitko nije obavijestio radnike (...možda nije ni morao?)

 

Također me zanima zna li tko da li je privatnik dužan ispostaviti rješenje za korištenje godišnjeg odmora( barem ako ga zaposlenik želi dobiti)i kako se određuje broja dana, ako u ugovoru piše da je godišnji odmor u skladu sa zakonom( pretpostavljam: zakonom o radu)

Hvala na bilo kakvom odgovoru koji bi mi makar malo nešto pojasnio!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nitko ne zna ili postoji odgovor u prethodnim temama koji nisam pronašla?

Molim ako tko zna makar gdje drugdje potražiti odgovor na ova pitanja koja me muče da me uputi.

Sve navedeno je lako pronaći kada su u pitanju državna poduzeća i kolektivni ugovor, ali s privatnim poduzećima je posve drugačije.

Unaprijed hvala na bilo kakvom odgovoru !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za prvi dio pitanja nisam sigurna, mislim da može Kolektivnim ugovorom (koji ima pravo izmjeniti) definirati postotke, al ne uzimajte me 100% za riječ.

 

Ovo za godišnji definirano Vam je Zakonom o radu:

 

Članak 64.

 

(1) Raspored korištenja godišnjeg odmora utvrđuje poslodavac u skladu s kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu, ugovorom o radu i ovim Zakonom, a najkasnije do 30. lipnja tekuće godine, te o rasporedu obavještava radnike.

 

(2) Radniku koji radi u nepunom radnom vremenu kod dva ili kod više poslodavaca, a poslodavci ne postignu sporazum o istodobnom korištenju godišnjeg odmora iz članka 55. ovoga Zakona, poslodavci su dužni omogućiti korištenje godišnjeg odmora prema njegovom zahtjevu.

 

(3) Pri utvrđivanju rasporeda korištenja godišnjeg odmora moraju se uzeti u obzir potrebe organizacije rada te mogućnosti za odmor raspoložive radnicima.

 

(4) Radnika se mora najmanje petnaest dana prije korištenja godišnjeg odmora obavijestiti o trajanju godišnjeg odmora i razdoblju njegovog korištenja.

 

(5) Jedan dan godišnjeg odmora radnik ima pravo koristiti kada on to želi, uz obvezu da o tome obavijesti poslodavca najmanje tri dana prije njegovog korištenja, ako kolektivnim ugovorom nije određen drukčiji rok.

 

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru, ali mislim da nisam posve jasno postavila pitanja.

Za prvi dio pitanja , o pravilniku firme i izmjenama u njemu nisam napomenula da se radi o firmi koja je d.O.o. što mislim da je bitno.

Znam da se smije pravilnik mijenjati, ali ne znam da li je poslodavac dužan o tim izmjenama obavijestiti i radnike(npr. oglasna ploča ,koju uzgred rečeno nemamo ili pisanom obavješću čiji prijem potvrđujem potpisom , što bi u mom slučaju bilo jedino moguće ).

Pitanje u vezi G.O.:

Zanima me da li postoji obaveza poslodavca da ispostavi bilo kakav dokument iz kojeg vidim samo KOLIKO dana godišnjeg imam ukupno pravo iskoristiti, dakle ne i kada će to biti. Naime meni je rečeno da imam 12 dana pravo jer radim pola radnog vremena(zbog pola radnog vremena rečeno mi je da imam pravo i na pola god. odmora...).

Negdje sam pročitala da je broj dana god. odmora isti neovisno o broju sati rada u danu( dakle ako netko radi puno ili nepuno radno vrijeme ima isti broj dana god. odmora ako rade isti broj dana u tjednu).

 

Meni je samo rečeno da imam pravo na pola god. odmora, ali ja nemam to napismeno da bih mogla otići to negdje provjeriti,odnosno , ako sam u pravu( a to me zapravo zanima:da li jesam ili nisam u pravu), nemam se na temelju čega žaliti poslodavcu jer on može reći da on to nije rekao...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija