Jump to content

Status roditelja njegovatelja


Toncetica7

Preporučene objave

Nova sam ovdje i ispričavam se ukoliko ova tema već postoji! Trebala bih pravnu pomoć. situacija je slijedeća: u tijeku je brakorazvodna parnica i ključni problem stvara status roditelja njegovata koji ima moj trenutni suprug i koji se nedavno odselio. Dali suprug i dalje može primati plaću (status roditelja njegovatelja) ako se i dalje redovito brine i njeguje naše dijete. Uz to, ja ne mogu ostvariti pravo na status roditelja njegovatelja jer sam u invalidskoj mirovini. Dijete ima 19 godina. Dali je nužno odmah predati zahtjev za produženu roditeljsku skrb ili čekati rastavu braka? Unaprijed zahvaljujem na pomoći koja mi je sada stvarno potrebna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dižem temu radi rasprave o istom;

 

Naime, novim zakonom o ss uvedene su i neke izmjene kod ovog, u slučajevima kada postoji više djece s teškoćama u razvoju odnosno osoba s invaliditetom u obitelji na način da još jedan član obitelji može dobiti ovaj status, ukoliko se rai o jednoroditeljskoj obitelji.

 

Mene bi zanimalo što u slučaju kada su oba roditelja npr. osobe s invaliditetom, a imaju zdravo dijete koje se brine o roditeljima?

 

Kao opisni primjer uzimam slučaj kada oba gluhonijema roditelja imaju dijete koje nema ovih ili drugih teškoća sa zdravljem? Pri odgoju djeteta pomoć su pružali drugi članovi obitelji koji nisu imali invaliditet ili teškoće sa zdravljem koje bi ih bitno ograničavale, barem u ključno vrijeme do 10-e- godine života djeteta( pr. djeda ili baka ili tete i stričevi), međutim, što nakon što dijete odraste, a roditelji nisu u stanju brinuti se o svojim osnovnim potrebama kako zbog invaliditeta tako i zbog daljnjeg narušenog zdravlja, a zbog činjenice invaliditeta barem jedan od roditelja nije u stanju ostvariti prava po osnovi rada, niti se mogao zaposliti zbog istog? Također, oba roditelja će zbog invaliditeta do daljnjeg imati potrebu za dodatnom pomoći i njegom kao što su je i do sada imali, a u skladu s trenutnom politikom društva, nastoji se postići rehabilitacija i uključivanje u svakodnevni život izvan institucija.

 

budući da u pojedinim dijelovima zemlje još nije zaživjela ideja osobnih asistenata, a činjenica je da se dijete / zdravi član obitelji aktivno brine o roditeljima i ovo zahtijeva dosta vremena i truda, je li moguće postići ovaj status ili neki drugi status vezano uz pružanje cjelodnevne skrbi i pomoći u obitelji u ovim slučajevima ( dakle, dijete je zdravo, roditelji su osobe s invaliditetom, ne obratno kako sada zss regulira )?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija