Jump to content

matica


ppeekkyy

Preporučene objave

trebam savjet vezano za maticu rodjenih.imam 70 god i cijeli zivot sam vadila i dobijala izvode iz matice rodjenih sa jednim prezimenom i kod vadjenja zadnjeg izvoda rodjeno prezime se razlikuje u jednom slovu.nakon uvida nedvosmisleno je da je taj zadnji izvod ispravan kako je rukopisom i upisano u trenutku rodjenja.sad postoje dvije mogucnosti,ili sve dokumente uskladjivati sa "novim" prezimenom ili traziti promjenu prezimena.posto zivim u inozemstvu i jako sam narusenog zdravlja prvu soluciju vjerojatno za zivota ne bi ni zavrsila pa me zanima kome se podnosi zahtjev za promjenu prezimena u matici,u kojoj formi i sta i gdje treba ovjeriti posto sam u inozemstvu.zahvaljujem za svaki savjet

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Trebali biste u maticni ured prema mjestu prebivalista podnijeti zahtijev u kojem obrazlazete svoju promjenu ( za to Vam maticar da poseban papir pa ga Vi ispunite), i trebate donjeti rodni list ili izvod iz matice rođenih te domovnicu, plus 70 kn drzavnih biljega. Nakon predaje zahtjeva cinjenica o tome ce stajati mjesec dana na oglasnoj ploci maticnog ureda i ako ne bude prigovora ( najcesce nema nikakvih prigovora jer su to stvari osobne prirode), nakon tih mjesec dana cete dobiti rjesenje o provedenoj promjeni i nakon toga mozete vaditi novi rodni list na temelju kojeg poslije vadite ostale dokumente. Na novom rodnom listu ce Vam stajati ono prezime koje Vam je bilo prvo upisano ( neovisno o subjektivnoj tocnosti) a dolje u napomenama ce pisati da je prezime promijenjeno u novo. To je tako - sve se gleda kao promjena imena/prezimena iako ljudi najcesce zbog razlicitih grešaka moraju samo koregirati ime/prezime za jedno ili dva slova.

Poslije u policijskoj upravi na temelju novog rodnog lista vadite novu osobnu ( morate cete kupiti i ispuniti obrazac za ponovnu prijavu prebivalista - to je takva procedura, ne morate se brinuti, iako se ne mijenja prebivaliste mijenja neki osobni podatak, u Vasem slucaju koregira se prezime pa je potrebna nova prijava) ... dok osobna ne bude izdata ( cca 3 tjedna) dobit cete žutu karticu kao privremenu osobnu na temelju koje dalje vadite novu putovnicu, zdravstvenu, itd.

Sve skupa traje oko 2 mjeseca.

Posto kazete da zivite u inozemstvu, ne znam u koji onda maticni ured morate predati gore navedeni zahtjev od kojeg sve pocinje, pretpostavljam da u onaj na cijem ste podrucju rođeni li gdje Vam je zadnje prebivalište u RH.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija