Jump to content

Laganje - prekršaj, kazna ili prijevara?


Lion2

Preporučene objave

Nakon kupnje bijele tehnike kod dotičnog trgovca (d.O.o.) kupljena roba nije dostavljana 2 tjedna (a pismeni dogovor je bio maximalno 5 radnih dana). Zatrazen je raskid ugovora i trgovac ga je prihvatio.

I nakon isteka zakonskog roka od 30 dana, trgovac jos uvijek nije isplatio novce nazad.

 

Određeni zaposlenik je već nekoliko puta uhvaćen u laganju.

Ali za zadnji put imam dokaze. Zaposlenik koji se uvijek javlja na telefon je jednom prilikom potvrdio da je novce on sam uplatio taj dan ujutro. Obećao je poslati potvrdu o uplati taj isti dan. S obzirom da novci nisu dolazili (a ni potvrda na mail), nakon 3 dana ponovno je isti gospodin potvrdio da su novci uplaćeni i da je poslao potvrdu na mail.

Da li postoji neka zakonska osnova na račun koje se može podići tužba osobno protiv tog zaposlenika zbog laganja, prijevare, obmanjivanja ili tako nešto slično?

Koje su uopće sankcije za ovako nešto?

 

Unaprijed zahvaljujem!!!

 

P.S. Posjedujem dokaz (snimku razgovora) o ovom laganju/prijevari, dokaz od njihove matične banke da nalog treba postojati u sustavu ako ga vlasnik autorizacijom nije poništio i izbrisao (znači, ako je uplatio, pa čak i ako je greška bila u sustavu banke pa novci nisu prošli, u svakom slučaju u sustavu banke postoji nalog kao dokaz tome, koji vlasnik ne može izbrisati), a i sa servera po njegovoj email adresi se po nalogu suda može provjeriti da li mi je ikad poslao mail sa potvrdom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dakle ovdje se radi o dvije različite stvari:

1. povrat uplaćenog novca- došlo je do zakašnjenja prodavatelja, ugovor je raskinut i pravo na povrat navedenog iznosa. dakle do novca se može doći tužbom u kojoj se traži povrat navedenog iznosa.

2. kažnjavanje lažljivog radnika- eventualno bi se moglo raditi o prijevari čl.224. kz, potrebno je dokazati namjeru radnika da je htio sebi ili poslodavcu pribaviti protupravnu imovinsku korist na Vašu štetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija