Jump to content

Potvrda na elaborat etažiranja


azzie83

Preporučene objave

Živim u kući (P+2), koja se ustvari sastoji od 4 stana (3 vlasnika). Nedavno smo napravili etažiranje, te smo dobili potvrdu elaborata u kojoj stoji da je građevina izgrađena protivnoj građevinskoj dozvoli. Te je takav „teret“ upisan u vlasničke listove svih stanova. Kuća datira iz 1970-tih. Ima svu potrebnu dokumentaciju (projekt, građevinska, uporabnu). Prvi pokušaj etažiranja napravljen je počekom 2000-tih i tada je također dobivena potvrda na elaborat u kojoj je stajalo da je sve uredno, dakle bez ikakvih „tereta“ i sl. Sada par godina kasnije s istim elaboratom ne prolazi baš „najčišće“. Iskreno govoreći ništa nije dograđivano, dakle nema novih kvadratnih metara. Originalni projekt je dosta štur, postoje samo vanjske kote, te se vanjske dimenzije razlikuju od stvarnih za nekih 0,5 m. S time da su u stvarnosti zidovi deblji od onih predviđenih projektom. Meni nije jasno kako se može konstatirati da je nešto napravljeno protivno građevinskoj dozvoli ako ta ista građevina ima uporabnu dozvolu, već je prošla etažiranje. Zar je 0,5 m stvarno takav problem? Pa ne vjerujem da se i današnje kuće grade u cm! Ako već i nije do vanjskih kota te možda imaju primjedbe na samo neke dijelove kuće, onda bi to trebalo navesti, te da se teret stavi samo na te stambene jedinice, a ne na sve, zar ne? Imam li kakve opcije jer, smo krenuli s ciljem da raščistimo situaciju a dobili smo gore nego što krenuli.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nisam odvjetnik, ali sam radio zgrade. Mislim da vi imate dozvolu za uporabu objekta a ne uporabnu dozvolu. Budući da je vaša zgrada davno napravljena a novi zakon je stupio 2008.g

Zgrade sagrađene po novom zakonu su morale imati tehnički prijem, uporabnu dozvolu i međuvlasnički ugovor. Vama ne odgovara stvarno stanje sa građ. dozvolom radi toga vam je tako upisano.Mislim da se tolerira građ. pogreška do 30 cm ali malo provjerite. Evo sad se mogu svi objekti legalizirati , mislim da če vam trebat neko od projektanata da vam ucrta postojeće stanje (izvedbeni projekt). Kontaktirajte nekoga od njih ili ovlaštenog sudskog vještaka građ. struke da vas uputi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija