Jump to content

Da li je moguce da drzava isplati alimentaciju ako odgovorni odbije i zavrsi u zatvor


krakatau

Preporučene objave

Moja supruga je prije dosta godina pokrenula tuzbu za alimentaciju protiv svog oca, proslo je dosta od tad i sad je samnom u braku i tuzba je ponovno zapoceta, bili su na 3 rocista i navodno zadnje je sadkroz par mjeseci, a sud je presudio novcanu svotu koju je tuzenik duzan isplatiti i zanima me dalje da li ce drzava platiti iznos i teretiti njega posto tuzenik ne zeli platiti nista, a tvrdi da na sebi nema nikakve pokretnine i nekretnine te ne radi nigdje, iako je sud pronasao da samo u jednoj godini promjeni 8 luxuznih auta prek svog imena i jos druge stvari. Konkretno me zanima da li ce drzava isplatiti svotu ako on zavrsi u zatvoru i da li je sto potrebno uciniti prilikom donosenje zadnje presude posto se pravnici koji zastupaju suprugu ne pojavljuju na sudu. Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi se šalite?! :D

 

Privremeno uzdržavanje ("država" + "teretiti njega") je predviđeno za dijete koje je roditelj dužan uzdržavati, a to ne radi 6 mjeseci ili 6 unutar 7 mjeseci.

Dijete nije.

Trenutno je nije dužan uzdržavati otac, već vi s kojim je u braku (ako nema dovoljno sredstava za život itd).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Otac ju je napustio dok je ona bila 5.-ti razred osnovne skole pa sve do njene punoljetnosti ju je uzdrzavala majka, a tad je u to vrijeme negdje pokrnut spor i sad su nastavili neznam zasto tak dugo ni nis bilo. I ne ne salim se i da u braku smo i odgajamo svoje dijete te joj sad ne treba nikakva novcana pomoc al posto otac nije vodio brigu za nju i bracu smatram da je duzan svojoj djeci jer su se sama skolovala sa samohranom majkom, ako ne tako bi svi neodgovorni napustili djecu bez posljedica. Osim ak ti newbie nisi nekaj osjetio na svojoj kozi pa imas takav obrambeni stav za ovako neodgovornog roditelja koji je napustio zenu i djecu...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Držim da nema potrebe oštriti zubiće bez razloga, a naročito predviđati tuđe motive (...osim ak nemate kristalnu kuglu :) a moj motiv za odgovaranje vama možete pronaći u drugom retku lijevo i bez prethodnospomenutog predmeta)

 

Neuzdržavano dijete ima svoja zakonska prava i vrijeme u kojemu ih može realizirati barem naknadno dok ne nastupi zastara.

 

To pak nikakve veze nema s time kakve mogućnosti postoje/ne postoje da netko drugi izvrši obvezu takvog roditelja ili privremeno umjesto njega kad dijete više nije dijete, točnije u onoj najminimalnije moguće zbrinjavanoj skupini po tom pitanju.

 

Vaše informacije radi, privremeno uzdržavanje za dijete iznosi 50% minimalnog iznosa određenog za pojedinu starosnu dob djece i maksimalno do 3g, jer se to smatralo vremenom dovoljnim da proradi dostupni instrumentarij na raspolaganju i roditelj nastaviti uzdržavati dijete. I naravno, taj plaćani iznos zatraže natrag.

Do prije 5g je odobrenje po sličnim zahtjevima u cijelosti ovisilo o procjeni czss-a, nakon čega je 2008. postala obveza ako se ispuni uvjet neuzdržavanja 6mj kontinuirano ili 6 mj s prekidom unutar razdoblja od zadnjih 7mj (prema pravomoćnoj odluci, privremenoj mjeri ili nagodbi pred sudom/czssom).

U drugim slučajevima i npr. toj maloljetnoj djeci koju je roditelj itekako još uvijek dužan uzdržavati =0,00 (dok neodgovorni roditelj ne doživi prosvjetljenje ili ga štogod na to ipak ne prisili).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nitko ne ostri, zubice i znam kaj pise u drugom retku s lijeva, sto nema veze s mojim pitanjem, vec samo pretpostavljam posto mi je dan prijedlog za uzdrzavanje pa cu skratiri pitanje jer je mozda nejasno, pretpostavljam. Dakle sto poduzeti da se osteceni isplati? Naravno ako je uopce potrebno ista poduzimati

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije vam dan nikakav prijedlog za uzdržavanje, već napomenuta razlika između djeteta kojeg je roditelj još uvijek (i za buduće vrijeme do prestanka tog prava) dužan uzdržavati i odrasle osobe koju roditelj to više nije dužan a netko drugi u slučaju takve potrebe jest (što ne znači da mu roditelj ne duguje prethodne iznose ukoliko nije istekao rok zastare).

 

Naplate dugovanja su moguće od prihoda (plaće, mirovine, dr.), odnosno ovrha je moguća na cjelokupnoj imovini. Ali, ne postoji mogućnost kao što bi postojala za dijete koje je roditelj dužan još uvijek uzdržavati (a ne uzdržava ga): privremeno uzdržavanje od czss (proračunska sredstva) ili od osoba podredno dužnih uzdržavati (roditelji tog roditelja, maćeha/oćuh- i to od dana takve tužbe, ne unatrag). Jedno je- dijete u smislu djeteta koje je roditelj dužan (sada+nadalje) uzdržavati, a drugo- dijete u smislu potomka koje se ne nalazi više u toj prethodnoj a nešto zaštićenijoj skupini pa nema i te 2 mogućnosti.

 

Mnogi bi bili sretni kad bi iznose koje roditelj nije plaćao, mogli u ime djeteta (ili dijete samo nakon punoljetnosti) naplatiti iz nekog fonda rezerviranog u te nakane, umjesto (ili privremeno, a kasnije neka roditelj to vrati) dugogodišnjih naganjanja, iščekivanja i očekivanja prilike za to.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Da razumijem vas kaj zelite reci, nego novcana presuda je utvrđena i donesena, sad se samo odugovlaci proces da se vidi kaj ce covjek napraviti, a vjerujem danece nista, pa me samo zanima da li mu je dug oprosten ako ode u zatvor/pritvor ili tak nekaj pa se time smatra da je on nekoliko desetaka tisuca kuna odradio u zatvoru ili to nije izlika. Zanima me da li je sve gotovo kad osoba ode u zatvor ili je i dalje duzna isti iznos, a ako je da li netko preuzima odgovornost pa isplacuje ostecenog i tereti duznika ili se to i dalje trazi od duznika ako me razumijete?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija