Jump to content

Kako dati otkaz


aquarious00

Preporučene objave

preko 10 godina redim u jednoj firmi.....željela bih promjeniti posao međutim ne bih htjela izaći bez otpremnine...poslodavac redovito mic po mic skida plaću...ali je isplaćuje na vrijeme...prekovremeni se ne plaćaju...u zadnje dvije godine sam na bolovanju bila oko 9 mjeseci zbog štitnjače ....sve mi je teže raditi taj posao...molim vas za savjet.....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pošaljite zahtjev za zaštitu prava poslodavcu, kako mnogi ovdje savjetuju, obavezno s povratnicom.

Ako Vam poslodavac negativno odgovori ili ne odgovori, prijavite ga inspektoratu.

 

Plaća se mora isplaćivati u u ugovorenom iznosu i ne bi se smjela mijenjati bez promjene ugovora.

Prekovremeni rad se mora regulirati nalogom za prekovremeni rad ili pravilnikom o preraspodjeli rada.

Koje vam je radno vrijeme po ugovoru?

Ako Vam poslodavac krši neko pravo garantirano zakonom o radu i/ili kolektivnim ugovorom možete dati izvanredni otkaz, ali samo ako imate dokaz o kršenju prava i dokaz da ste tražili određeno pravo(zahtjev za zaštitu prava) možete tražiti otpremninu i eventualnu pomoć s burze.

Samo da napomenem da nisam stručnjak, nego laik koji je za svoje potrebe čitao Zakon o radu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Izvolite primjer zahtjeva za zaštitu prava koji sam iskopao ovdje na forumu:

 

Naziv tvrtke

Adresa

 

Temeljem Zakona o radu a vezano za moj Ugovor o radu s obzirom na činjenicu da smatram da su mi prekršena prava temeljem Zakona o radu prisiljen sam Vam uručiti ovaj moj:

 

 

ZAHTJEV ZA ZAŠTITU PRAVA

 

 

Obrazloženje:

 

Vi ste svojim postupcima prema meni prekršili propise Zakona o radu i to:

 

1. Članak 47. stavak 5- Iznimno od odredbe stavka 4. ovoga članka, preraspodijeljeno radno vrijeme tijekom razdoblja u kojem traje duže od punog ili nepunog radnog vremena može trajati duže od četrdeset osam sati tjedno, ali ne duže od pedeset šest sati tjedno, odnosno šezdeset sati tjedno ako poslodavac posluje sezonski, pod uvjetom da je isto predviđeno kolektivnim ugovorom i da radnik dostavi poslodavcu pisanu izjavu o dobrovoljnom pristanku na takav rad.

 

 

Zbog gornjeg zahtijevam da po primitku ovog mog Zahtjeva isplatite dugovanja i regulirate prekovremeni rad odnosno preraspodjelu radnog vremena.

 

Ukoliko ne postupite prema ovom mom zahtjevu, biti ću primoran obratiti se nadležnim državnim institucijama kako bih ostvario svoja prava.

 

Uvažavajući i Vaš interes da spor riješimo mirnim putem, srdačno Vas pozdravljam.

 

 

U (mjesto), (datum).

 

Podnositelj zahtjeva :

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na otpremninu imate pravo samo ako poslodavac otkazuje ugovor o radu i to ne ako otkazuje iz razloga uvjetovanih ponašanjem radnika, ili ako se sporazumno dogovorite sa poslodavcem da Vam isplati otpremninu. Ako date otkaz nemate pravo na otpremninu.

 

Za sve obveze iz radnog odnosa koji za sobom povlače prekršajnu odgovornost poslodavca istoga možete prijaviti inspekciji (pogledati u prekršajnim odredbama Zakona o radu), no ako Vam ne isplaćuje plaću tu Vam inspekcija neće pomoći.

 

Novčana potraživanja iz radnog odnosa morate sami utuživati (npr. posldoavac ne vodi evidenciju prekovremenih i ne isplaćuje ih-inspekcija pokreće postupak zbog naplate kazne zbog nevođenja evidencije a Vi morate tužiti da Vam iste isplati).

 

Ovaj savjet da možete dati otkaz ako poslodavac krši nekopravo iz radnog odnosa zaboravite. Situacija nije tako crno bijela i uvjete opravdanosti davanja izvanrednog otkaza određuje sud od situacije do situacije. (npr. Vi date izvanredni otkaz jer Vam poslodavac nije isplatio jednu plaću, on Vas tuži i Vi sigurno gubite na sudu).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovaj savjet da možete dati otkaz ako poslodavac krši neko pravo iz radnog odnosa zaboravite. Situacija nije tako crno bijela.

To je strašno. Moj poslodavac krši SVA prava iz radnog odnosa i iz mjeseca u mjesec je sve gore. Postalo je nepodnošljivo, stičem dojam da me primorava da dam otkaz. Naravno da mi je u cilju dobiti otkaz kao tehnološki višak i zato sve to trpim, ali ne znam koliko dugo.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija