Jump to content

Porod u inozemstvu i rodiljna i roditeljska naknada


15tjedana

Preporučene objave

Poštovani,

prilično sam zbunjena i neinformirana o ovoj temi pa Vas molim za poneki savjet ili barem preporuku kome da se obratim.

Naime, stalno sam zaposlena u osnovnoj školi i trenutno sam u 4.mjesecu trudnoće (trebam roditi krajem 1.mjeseca 2014.god.). Zbog mojih visokih godina, udaljenosti radnog mjesta i izloženosti različitim bolestima na radnom mjestu, moj liječnik mi je preporučio bolovanje u trudnoći tako da se ne planiram vraćati na posao do početka 2015.god. Jasna su mi sva moja prava na naknade : i na bolovanju, i rodiljna, i roditeljska, no moj problem je u tome što je otac mog djeteta državljanin Republike Srbije s prebivalištem u Beogradu. Ovih dana planiramo vjenčanje i rado bih do poroda, porod i tu godinu dana iza poroda provela s njime u inozemstvu jer je vezan poslom, a do isteka tog vremena ćemo odlučiti hoćemo li naš zajednički život nastaviti u Hrvatskoj ili u Srbiji te tada i jedno od nas dati otkaz na svom sadašnjem poslu. Zanima me je li zakonski dozvoljeno da ja nastavim koristiti moja prava stečena u radnom odnosu iako privremeno mijenjam boravište ili promjenom boravišta gubim ta prava? Trudnoću mi vodi privatni liječnik i na njegovu preporuku moja odabrana ginekologinja otvara bolovanje, piše doznake...Zanima me može li ona uvažiti nalaze iz inozemstva i uzeti ih za temelj za doznake jer ja u tako visokom stupnju trudnoće neću moći putovati 700km u moj rodni grad na pregled i natrag. Moja prva želja je ostvariti svoju obitelj, no smatram da dugi niz godina odvajam nemala sredstva, a koristila sam u 10 godina jedan dan bolovanja i nije mi u redu da mi netko uskraćuje ta prava - dok u isto vrijeme u čekaonici kod ginekologinje slušam ne jednu priču državljanke susjedne nam zemlje koja je nekome platila da je prijavi na 3 dana, a zatim će joj liječnica otvoriti bolovanje kako bi do poroda i godinu dana iza njega koristila pogodnosti koje ova država daje. No, to je samo moje mišljenje, a Vas molim za neki konkretan savjet ili barem mišljenje o ovom problemu.

Unaprijed hvala :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U vrijeme privremene nesposobnosti ne možete putovati nikuda bez odobrenja svog izabranog doktora. Vaša zaključivanja o nekakvom uskraćivanju prava nisu vrijedna spomena s obzirom na to da se ovdje radni prvenstveno o medicinskim indikacijama, a nakon toga i puno manje bitno od navedenog i eventualnim troškovima (potencijalnim) koji mogu nastati u nekom od scenarija vezanim uz ocjenu o privremenoj nesposobnosti, tako da ukoliko vam takvo ponašanje odobri nadležni liječnik možete i putovati i tamo boraviti, ukoliko ne, tada sama snosite odgovornost kako za posljedice u medicinskom smislu tako i one u financijskom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija