Jump to content

Naknada za izgubljenu zemlju nakon rješenja o tabularnoj ispravi


Plantago

Preporučene objave

Pozdrav,

tužen sam da izdam tabularnu ispravu za priznavanje vlasništva zemljišta koje je više od 50 godina u posjedu tužitelja. Ja ne sporim posjed, ali ne postoji nikakav dokument o pravnom prometu. Nekretnina je katastarski na posjednika. Da li imam pravo tražiti naknadu? Trebam li to tražiti na ročištu ili po donošenju rješenja?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, u pravu ste, riječ je dijelu nekretnine.

Navedena garaža je dograđena i pretvorena u kuću, a izgrađene su i pomoćne zgrade u dvorištu.

Zbunjuje me što je u gradu Zagrebu sve bilo nacionalizirano, i u zamljišnim knjigama i po katastru sve upisano na grad Zagreb, ali u konkretnom slučaju navedeni dio je kasnije (tijekom sedamdesetih) izdvojen u posebnu KČ i upisan je navedeni posjednik, za razliku od ostatka nekretnine, koja se katastarski i dalje vodi na grad Zagreb, a vlasnički se sve vodi na mene.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako su građevine izgrađene prije 01.01.1997., prema svemu što ste napisali, bojim se da je stvar gotova i da je graditelj stekao pravo vlasništva građenjem na tuđem zemljištu.

 

U konkretnom slučaju primjenjivao bi se Zakon o osnovnim vlasničko-pravnim odnosima, prema kojem čl. 25. ste vi kao upisani vlasnik imali rok od 3 godine od završetka izgradnje građevinskog objekta da tražite da vam "pripadne pravo vlasništva na građevinski objekt ili da graditelj poruši građevinski objekt i vrati mu zemljište u prvobitno stanje ili da vam graditelj isplati prometnu cijenu zemljišta."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

Kako se u to uklapa činjenica da je sve to napravljeno dok je zemlja bila nacionalizirana, da li sam ja možda mogao, ali propustio reagirati nakon denacionalizacije, ili je država propustila reagirati prije toga? Da li u tom slučaju trebam tražiti odštetu od države? Govorimo o nekoliko stotina kvadrata u centru grada.

Dodatno, pogledao sam i navedeni članak zakona, zadnji dio kaže da nakon isteka 3 godine "vlasnik može zahtijevati isplatu prometne cijene zemljišta".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija