Jump to content

G-man

Moderator
 • Broj objava

  21111
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  205

Sve što je G-man objavio

 1. G-man

  Prijetnje smrću

  Odlično, to svakako napomenuti u prijavi. Policija je barem trebala obaviti razgovor s njim.
 2. Ruby je sve pojasnila, ja bih samo napomenuo kako, u teoriji, postoji i mogućnost izricanja novčane kazne, međutim samo ukoliko se kao motiv djela utvrdi postupanje iz koristoljublja (i u pravilu znatno većih količina od vaše). Sjetite se ne tako davnog primjera sina jednog našeg generala, koji je zgrozio javnost glede epiloga s kojim se nikako ne slažem, jer ispada da, ukoliko imate novac, možete izbjeći zatvorske kazne (naime, takva se poruka poslala tom nerazumnom presudom). Kako ste zaposleni i ne radi se o bogzna kako velikoj količini, u vašem slučaju, novčana kazna ne bi smjela biti opcija. Ovo što je Ruby napomenula su troškovi kaznenog postupka, koji bi, ako ostanete kod priznanja, doista trebali biti samo oni paušalni od par stotinjak kuna. Da, i još napomena : djelomična uvjetna je da dio kazne (ne manji od 6 mjeseci i ne veći od polovice koju bi vam izrekli) baš morate izdržati u zatvoru, a ostatak ide uvjet, dakle nema izvršenja ukoliko u roku provjeravanja (koji može da bude od 1-5 godina) ne počinite novo kazneno djelo.
 3. G-man

  Prijetnje smrću

  Na vašem mjestu svakako bih podnio kaznenu prijavu (odnosno prijedlog za progon) direkt DORH-u, jer prema opisanom, u ovom slučaju ne dolazi u obzir kazneno djelo koje bi bilo podložno privatnom progonu.
 4. Prije svega, obrisao sam vam ime odvjetnika, jer se može smatrati reklamom, osim toga suprotno je kako internim pravilima Odvjetničke komore, tako i našim pravilima Foruma. Zato ću vas zamoliti da u eventualnom nastavku korespondencije ovdje više ne navodite osobna imena. Glede djela, za čl. 190/2 KZ-a zapriječena kazna zatvora je u trajanju od 1 do 12 godina. Za prvo kazneno djelo, uz priznanje, koje ste, koliko sam vas shvatio, već dali, izražavanje kajanja, mlađu životnu dob i ove okolnosti koje su pridonijele i zapravo generirale vaš put u ovisnost te ne pretjerano veliku količinu droge (cca 100-200 jointova), smatram da postoji vrlo dobra šansa za uvjetnom osudom. U najgorem slučaju bila bi djelomična uvjetna osuda, dakle da dio kazne baš morate izdržati, a dio bi išao na uvjet. Razumijete kako će biti nemoguće za povjerovati da je droga za osobnu uporabu (čak i da je), ako je pakirana u tri paketa različitih veličina, a nije baš ni tako mala, iako nije pretjerano velika? Nema suca na ovom svijetu koji će u to povjerovati, zato i smatram da je priznanje (koje ste već i dali, ako sam vas dobro shvatio) najbolji izbor. Ne trebate se sramiti stvari koje su vas dovele do konzumacije droga, dapače, one upućuju na ljudsku stranu i valoriziraju se olakotnim prilikom izbora vrste i mjere sankcije. Tako da nema straha u njihovu iznošenju pred sudom. A najbitnija je stvar da ste angažirali branitelja i u dogovoru s njim vidite što će biti najbolje. On će biti upoznat sa svim okolnostima slučaja, a ja svoje mišljenje baziram isključivo na vašim tvrdnjama.
 5. G-man

  Kleveta

  Klevetu je, nakon recentnih izmjena Kaznenog zakona, jako teško dokazati, jer morate dokazati počinitelju da je znao da je tvrdnja koju iznosi neistinita, a u vašem slučaju, čovjek se može braniti da mu je doista netko to rekao/javio, pa da je išao provjeriti sa vašim ocem. Tako da kazneno-pravni aspekt priče je i meni teško ostvariv. S druge strane, možda postoji opcija sa građansko-pravnim aspektom - da idete sa tužbom za povredu prava osobnosti (naknada tzv. neimovinske štete), iako je i to s upitnim uspjehom. Osobno bih vam, bez ikakve namjere da dociram ili popujem, sugerirao da malo stanete na kočnicu, pustite da prođe određeno vrijeme i da se strasti smire. Nije najbolje donositi odluke vruće glave, pogotovo još ne pod ovakvim okolnostima. Imajte na umu kako je trenutno sve "u leru", što znači da čak i inicirate neki postupak, sve to bude potrajalo o-ho-ho vremena prije neg dođe na red pred sudom. Sve to rečeno, ako susjed doista nastavi s takvim ponašanjem i dalje, lažno vas optužujući o kršenju mjere samoizolacije, onda zaboravite ovo što sam prethodno napisao i tužite ga za naknadu štete, a slobodno obavijestite i policiju da okolo širi lažne glasine o vama, pa će plavi dečki malo popričati s njime, jer širenje lažne panike u ovo vrijeme nije bezazlena stvar.
 6. G-man

  Napad

  Bilo je slučajeva gdje je unutarnja kontrola MUP-a bila vrlo aljkava, pa je prijava imala smisla. Jasno, bilo je i suprotnih primjera. To vam nitko ne može odgovoriti, jer nemamo kristalnu kuglu niti se bavimo vidovnjaštvom. Ukoliko raspolažete sa odgovarajućim dokazima, prijavite, neće vas koštati ništa.
 7. Ovo o čemu pišete možda bi i imalo smisla da imate odgovarajući pravni temelj na kojem bazirate svoje tvrdnje, međutim, "samo" sumnja nije i neće biti dovoljna. Ali, možda postoji nešto što možete napraviti, a da ne iziskuje angažman državnih organa - DNA testiranje podudarnosti profila sa osobama koje su vam u matici rođenih upisane kao roditelji. Rezultati tog testiranja mogli bi otkloniti trenutnu sumnju.
 8. Obzirom na situaciju u zemlji, ne znam koliko su ažurni u provođenju odluka i rigoroznom postupanju po PS-u. Ukoliko se stvari nisu značajnije promijenile, suprug će vas moći obavijestiti o tome ili neposredno pred odlazak u određenu kaznionicu ili nakon pristizanja u istu. U drugačijoj situaciji, rekao bih vam da nazovete suca izvršenja i pitate, no ne znam koliko to ima smisla trenutno obzirom na sve.
 9. G-man

  Podstanarstvo

  Ne slažem se s tim mišljenjem i na vašem mjestu bih potražio drugo. Ovo sa prijavom Poreznoj upravi vama neće ama baš ništa značiti niti utječe na vas. Smatram da uživate dvostruku zaštitu, ali jasno, odluka je samo vaša.
 10. G-man

  Zatvorska kazna

  Isto tako, treba napomenuti kako će u ovim uvjetima u kojima se cijela zemlja nalazi, i izvršavanje kazni zatvora biti stavljeno na čekanje neko vrijeme, jer tek ako u zatvorima izbije epidemija, gdje će se osigurati samoizolacija uz vrlo poznate nam probleme sa smještajnim kapacitetima u zatvorskim ustanovama, koji su najmanje upola nedostatni.
 11. Glede revizije, ako sam dobro popratio ove recentne izmjene ZPP-a, VSRH bi vam je prvo trebao dopustiti, a šanse za to su nikakve. Za ponavljanje postupka morate imati neku od osnova iz čl. 421. ZPP-a. Ustavna tužba je moguća (pripazite na rok od 30 dana od primitka pravomoćne presude), ali opet da biste bili uspješni, morate obrazložiti povredu konkretnog ustavnog prava. Ne, u vašem slučaju radi se o tzv. maličnom sporu (sporu male vrijednosti - do 10.000,00 kn), a tu ZPP predviđa posebna pravila, pa među inim i ono iz čl. 467. st. 3. koje veli da o žalbi protiv odluke donesene u maličnom sporu odlučuje sudac pojedinac drugostupanjskog suda.
 12. Sakrio sam vam odluku zbog osobnih podataka. Ako želite, možete je ponovno objaviti, ali vas molim da zacrnite sve osobne podatke svih osoba te broj spisa. Inače, u ovom slučaju, predmet je pravomoćno završen, dakle prava žalbe više nema, a na temelju ovih podataka koje ste sami iznijeli, ne vidim osnove ni za jedan izvanredni pravni lijek.
 13. G-man

  Ustavno pravo

  Teško je na to ovako paušalno odgovoriti, jer svaki slučaj zahtijeva individualni pristup. Odokativno, možemo poći od tri stvari - 1. sam Ustav, 2. kazneno-pravna sfera i 3. građansko-pravna sfera. Možemo reći da slučajevi pod 2. i 3., na neki način, deriviraju iz 1. 1. Ustav RH u čl. 39. kaže da je zabranjeno bilo kakvo pozivanje ili poticanje na rat ili uporabu nasilja, na nacionalnu, rasnu, vjersku mržnju ili bilo koji drugi oblik nesnošljivosti. Dakle, citirana norma predstavlja svojevrsno ograničenje slobode izražavanja, jer se ne možete izražavati na opisani način, a onda po kažnjavanju ići "žaliti" se Ustavnom sudu sa ustavnom tužbom tvrdeći da vam je povrijeđena sloboda izražavanja. Tu su Ustav i Ustavni sud vrlo rezolutni. 2. Postoji niz kaznenih djela, gdje se kažnjava pojedince za njhovo vlastito izražavanje, bilo da se radi o verbalnim deliktima bilo recimo prijetnje raznorazne naravi ili pak aktualno - lažne uzbune. Dakle, opet imamo ograničenje, ovaj puta zakonsko, ali koje je u skladu sa testom proporcionalnosti, koji je u ovakvim slučajevima osnovno načelo procjene možebitne povrede nekog Ustavom zajamčenog prava. Znači, ograničenje ovdje bi se očitovalo u kaznenoj osudi i sankciji zbog počinjenog kaznenog djela, a koje je plod izražavanja, jer postoje vrlo jasni zakonom definirani zaštitni objekti, koji nadilaze slobodu izražavanja u opisanim protupravnim radnjama. 3. Odnosilo bi se, primarno, na slučajeve tzv. povrede prava osobnosti odnosno neimovinske štete. Vrlo često je posljedica slučaja pod 2., ali i ne mora - primjerice, osoba koja vas je uvrijedila ima kazneno-procesnopravni imunitet, pa ne možete inicirati kazneni postupak protiv nje privatnom tužbom, no nema ama baš nikakve zapreke da pokrenete tužbu parničnom sudu radi naknade neimovinske štete. Ograničenje ovdje bi se očitovalo u obvezi naknade štete, koja je u izravnoj vezi sa izražavanjem, kojim se povrijedilo određeno pravo osobnosti pojedinca (ugled, čast, dostojanstvo, privatnost osobnog ili obiteljskog života i sl.). Poanta svega jest da se možete izražavati kako god želite, no za određene načine izražavanja postoje odgovarajuće posljedice (ili ako hoćete baš - sankcije), a to svakako jeste određeni vid ograničenja. Ostale situacije, dakle neke novonastale, uvijek bi se procjenjivale u skladu s načelom razmjernosti, odnosno proporcionalnosti, gdje Ustavni sud, s jedne strane važe korist koja se nastoji postići ograničenjem jednog vida prava, a s druge strane štetu, koja se tim ograničenjem nanosi samom pravu koje se ograničava, pri čemu korist mora biti debelo iznad štete. Osobno smatram da sloboda izražavanja uvijek ima granice u povredi (ali pritom mislim na stvarnu povredu, ne onu imaginarnu) temeljnih ljudskih prava drugih ljudi, jer pravo koje povređuje drugo pravo - za mene nije pravo već više privilegij, koji imajući na umu ljudsku narav - vrlo često biva zlupotrijebljen.
 14. G-man

  Zatvorska kazna

  Nema gotovo nikakve šanse da se to desi, na ovakve stvari se jako pazi, kada su u pitanju kaznena djela. Kod prekršaja možda ima "zaboravnosti" ponekad, ali kod kaznenih djela ne. I kako Sivko veli, žalba je pravo, ali ne pravo koje garantira uspjeh u vidu dobivanja odluke koju stranka priželjkuje.
 15. O kakvom se postupku ovdje točno radi?
 16. G-man

  sudjenje bez osnove

  Prvi korak je da se obratite Građansko-upravnom odjelu nadležnog Državnog odvjetništva sa zahtjevom za mirno rješenje spora u kojem ćete precizirati narav i predmet tužbe koju namjeravate podići. Bez tog koraka, svaka tužba koja bi došla na sud, istog trena bila bi odbačena, jer prethodni pokušaj mirnog rješavanja spora je preduvjet dopustivosti podizanja tužbe. Ako u roku 3 mjeseca ne uspijete mirnim putem riješiti spor, možete ići sa tužbom sudu.
 17. Praksa nam je štura po tom pitanju, ali smatram da, ukoliko poslodavac jeste pravna osoba i ima službenu mail adresu (javno objavljenu u svojim službenim kontaktima) te ukoliko nema nikakve sumnje glede mail adrese radnika, koji bi otkazao ugovor o radu tim putem, i nema internim propisima uređenog načina dostave - takva dostava bi, po meni, bila validna. Takav zaključak može se (iako malo nategnuto) izvući iz sudske odluke Županijskog suda u Zagrebu broj Gžr-1969/08, a kojom odlukom je utvrđeno da je odluka o otkazu uredno dostavljena ukoliko je pročitana, a primatelj odbija potvrditi njezin primitak, ako bi tome bio slučaj. Na kraju krajeva, čl. 133. st. 5. ZPP-a ističe da se pismena, među inim, pravnim osobama dostavljaju elektroničkim putem. Ipak živimo u informatičkom svijetu već poduže, pa je red da se i taj virtualni svijet uzme u obzir. Sve to rečeno, jasno je da je najbolji način osobno uručenje ili preporučena dostava, jer onda nema sumnje.
 18. G-man

  Podstanarstvo

  U tom slučaju, mišljenja sam da, unatoč činjenici da nemate sklopljen pisani ugovor o najmu, svejedno ste zasnovali odnos najma stana sukladno pravnom shvaćanju VSRH-a (odluka broj Rev 659/08-2), jer dosad ste uredno ispunjavali svoje obveze prema stanodavcu. Kako ne postoji pisani oblik vrijedi i presumpcija da je ugovor sklopljen na neodređeno vrijeme. Samim time, na vas se ima primijeniti Zakon o najmu stanova, koji stanodavcu daje mogućnost otkaza ugovora o najmu poradi useljavanja u isti, međutim uz dvije bitne stvari, koje su regulirane odredbama čl. 21. st. 2. i čl. 22. st. 2. Zakona o najmu stanova. Dakle, stanodavac vam je dužan osigurati zamjenski stan, a otkazni rok iznosi 6 mjeseci. Povrh svega navedenog, vi trenutno uživate i posjedovnu (stvarnopravnu) zaštitu sukladno Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, jer ste faktički u posjedu stana. Uz sve ovo navedeno, imajte na umu kako vas se, u konačnici, može iseliti sudskim putem (posebice ako nećete podmirivati svoje obveze iz najma), da ne govorim o nepovratnom uništenju međusobnog odnosa sa stanodavcem, stoga, iako razumijem tešku situaciju u kojoj se nalazite, u najboljem interesu sviju jeste da pokušate naći zajednički jezik ili neko drugo rješenje, jer ovakve stvari ponekad znaju završiti i u crnoj kronici, a vjerujem da vam to ne treba, posebice ne u ovakvoj situaciji, koja je pogodila cijelu državu, a posebice Zagreb.
 19. Je li postupak dostave uređen Pravilnikom o radu, Sporazumom RV-a sa poslodavcem ili Kolektivnim ugovorom? Poslodavac je prava osoba?
 20. G-man

  Podstanarstvo

  Možete li precizirati što ste na kraju platili od stanarine i je li bilo na vrijeme, a za što ste još dužni?
 21. Ne, radi se o otkazu ugovora o radu. Imate sukladno čl. 126. Zakona o radu - "Radnik kojem poslodavac otkazuje nakon dvije godine neprekidnog rada, osim ako se otkazuje zbog razloga uvjetovanih ponašanjem radnika, ima pravo na otpremninu u iznosu koji se određuje s obzirom na dužinu prethodnog neprekidnog trajanja radnog odnosa s tim poslodavcem. Otpremnina se ne smije ugovoriti, odnosno odrediti u iznosu manjem od jedne trećine prosječne mjesečne plaće koju je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, za svaku navršenu godinu rada kod toga poslodavca. Ako zakonom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije određeno drukčije, ukupan iznos otpremnine iz stavka 2. ovoga članka ne može biti veći od šest prosječnih mjesečnih plaća koje je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu." Imate pravo na naknadu svog eventualno neiskorištenog GO-a iz 2019. te razmjeran dio GO-a za 2020. (konkretno 3/12 punog GO-a za 2020.).
 22. Nema problema, želim Vam sreću da uspijete primiriti susjeda i svako dobro glede rješavanja posljedica ove jučerašnje tragedije. Lp
 23. G-man

  Ugovor o radu

  Ukoliko sporazum nije potpisan od strane oba subjekta i vi ste poslodavca na vrijeme obavijestila da odustajete od svoje "ponude", onda radni odnos nije prestao i vrijede uobičajene verzije prestanka radnog odnosa, najčešće otkazom.
 24. Teško je reći nešto konkretno na ovakav opis situacije. Mogu samo reći dvije stvari - 1. obiteljsko-pravna sfera - utvrđivanje majčinstva/očinstva moguće je do određenog roka ovisno o tome tko podnosi takvu tužbu, a najdulji rok je onaj koji djetetu stoji na raspolaganju, i traje do 25. godine života djeteta, i 2. kazneno-pravna sfera - postavlja se pitanje zastare kaznenog progona za kaznena djela koja spominjete, pa iako bi u obzir došao institut mirovanja zastare do djetetove punoljetnosti, opet sam zastarni rok nije previše dug za konkretna kaznena djela, a postavilo bi se i pitanje primjene kojeg točno Kaznenog zakona ovisno o vremenu počinjenja konkretnog kaznenog djela. Uglavnom, ukoliko je proteklo mnogo vremena otkad ste navršila 18. odnosno 25. godina života, bojim se da je za neke pravne radnje s očekivanim uspjehom, prekasno.
 25. Ja bih samo napomenuo kako će ova izvanredna situacija u kojoj se nalazimo generirati ne samo novu praksu već vjerujem i legislativu jednom kada se stanje normalizira i bude izabran novi zakonodavac. Trenutno je teško decidirano tvrditi nešto sukladno postojećoj regulativi, jer ona nikad nije zamišljala scenarij po kojem sad svi "igramo".
×
×
 • Napravi novi...