Jump to content

Pravo korištenja grobnog mjesta i pravo ukopa


DunjaK

Preporučene objave

Pravo korištenja grobnog mjesta ustupa se ugovorom. Zanima me kako se ustupa pravo ukopa, pretpostavljam također ugovorom?

 

Radi se o slijedećem: nakon smrti i ukopa nevjenčanog muža, njegova supruga upisala se kao korisnik grobnog mjesta. Majka umrlog željela bi biti pokopana uz sina. Ako snaha ne pristane ustupiti majci pravo korištenja, kako bi i sama zadržala neka prava, na koji način majka može osigurati da bude pokopana uz sina? Pretpostavljam da snaha i majka trebaju sastaviti ugovor temeljem kojeg snaha majci daje pravo ukopa, a ona to prihvaća.

 

Može li se u tom ugovoru precizno utvrditi koliko grobnih mjesta se ustupa majci, a koliko zadržava snaha? (budući da grobnica sadrži ukupno četiri mjesta)

 

Zanima me i slijedeće: tko ima pravo na raspolaganje posmrtnim ostacima? Ako majka dobije samo pravo ukopa, može li biti sigurna da nitko neće prenositi posmrtne ostatke njenog sina na drugo mjesto? Navodno je prijenos posmrtnih ostataka (koji se ne smatraju imovinom) reguliran posebnim pravilima, pa ne znam ima li osoba koja ima pravo korištenja grobnog mjesta i pravo raspolaganja posmrtnim ostacima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija