Jump to content

Pravo na nužni dio?


zori

Preporučene objave

Molim Vas pomozite.

 

Nakon smrti majke otac je darovnicom poklonio SVU IMOVINU (i majčinu) sinu.

 

2003.godine nakon očeve smrti ja sam nasljedila polovicu grobnice (stric je naknadno sudski dobio polovicu te grobnice) što znači da sam sada vlasnik četvrtine.

Na ostavinskoj nisam tražila nužni dio.

Da li sam imala pravo na njega?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na nužni dio ste svakako imali pravo i iza majčine i iza očeve smrti, pri čemu je pri izračunavanje nužnog dijela trebalo uzeti u obzir i vrijednost darovane imovine.

 

No, opis vam je nejasan. Napisali ste da je otac nakon smrti majke poklonio svu imovinu sinu.

 

Nakon smrti majke više nije postojala majčina imovina, jer je ona u trenutku njezine smrti prešla na nasljednike (u ovom slučaju njezinu djeci i supruga po zakonu, ili na oporučnog nasljednika/e po oporuci), a što je trebalo biti utvrđeno u ostavinskom postupku iza majke.

 

Dakle, nakon majčine smrti otac nikakvim pravnim poslom nije mogao darovati njezinu imovinu, a nije to mogao niti za njezina života.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pretpostavljam da je cijela imovina glasila na oca iako je, barem djelomično, bila bračna stečevina. Drugačije nije mogao raspolagati s majčinom imovinom.

 

Trebali ste zatražiti pokretanje ostavinskog postupka iza majke, iz kojeg biste - zbog nesuglasnosti nasljednika o sastavu ostavine - bili upućeni u parnicu da dokazujete postojanje bračne stečevine i vaše pravo nasljeđivanja majčinog dijela stečevine.

 

Budući da ostavinski postupak nije proveden, pa niste priznali sastav ostavine iza majke, mogli ste to tražiti i kasnije, ali mi se čini da je to otišlo u zastaru. Nisam u to siguran, možda vam odgovori netko tko bolje zna kako stoji sa zastarom u ovakvom slučaju.

 

Međutim, ako i nema zastare, vi ste naknadno prihvaćajući rješenje o nasljeđivanju iza oca zapravo sve skupa prihvatili, pa mislim da ne biste imali izgleda da dobijete spor u vezi s majčinom ostavinom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija