Jump to content

Kako se riješiti suposjedinika ?


Pero06

Preporučene objave

Pripremam se za postupak stjecanja vlasništva nekretnine u vezi koje imam posjed kao jedan od dvojice suposjednika. Ranije sam na ovom forumu pokušao dobiti sličan odgovor ali mi je stvar ostala nejasna pa pokušavam novom formulacijom pitanja:

 

1.Kako postati samostalni posjednik?

2.Može li se drugi suposjednik odreći svog suposjeda istog posjeda i na koji način?

3.Mogu li kao suposjednik zahtijevati stjecanje prava vlasništva dosjelošću?

 

Molim za svaki odgovor ili sugestiju.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na pitanju

 

Vlasnik je osoba iz 19.stoljeća (vjerojatno bivši feudalac) a pradjeda je stekao pravo posjeda (ne znam točno kako ali vjerojatno pošteno jer se tada na tom mjestu živjelo od zemlje). U katastru je, kao posjednik bio upisan naš djed i sada je upisan naš otac (isto kao suposjednik ½). Posjed smo nasljedili od oca.

I dalje sam preokupiran gore navedenim pitanjima. Hvala.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo, ovako: pokušat ću biti konkretna.

1. Kupovinom od drugog suvlasnika, njegov deo. Tada postajete vlasnikom cele nekretnine uknjižbom,

2. Može se odreći ako hoće ali pod uvjetom da ste u tako dobrim odnosima i da mu to njegovo vlasništvo ne treba, znači darovnim ugovorom u vašu korist i

3. Nikako ne možete to pravo na toj nekretnini steći vlasništvo dosjelošću. Ako sam Vas dobro razumela Vi bi ste hteli da dosjelošću postignete *isterat* drugog suvlasnika. Nikakoooooooooo

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru, međutim, radi se o posjedu kojeg smo nasljedili (ne o vlasništvu), iz članaka 17. Zakona o vlasništvu ...(ZOV), a ja želim temeljem članka 159. stavak 3. ZOV steći pravo vlasništva i smeta me to što je u istom članku to pravo dato „samostalnom posjedniku“ pa ne znam da li ispunavam uslov i kao opisani supsljednik.

Ako ne mogu kao suposjednik onda me znam da li se moj brat može odreći suposjeda (imamo i drugih, sličnih, čestica zemlje kojih bi se ja odrekao u njegovu korist i u vezi toga se slažemo) i da li bi se tada u vrijeme potrebno za dosjelost uračunalo i vrijeme koje su naši prednici (otac, djed, pradjed), neprekidno posjedovali predmetne čest.zem. (čl.160. st.2. ZOV).

 

Molim još pomoći. Hvala.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

možete steči vlasništvo dosjelošću ako ste suposjednik-

ne znam od kuda kolegici da ne možete.

jedino što će te postati suvlasnik, a taj drugi suposjednik će također postati suvlasnik ako i on podigne tužbu.

ako je to vaš brat neka prenese to pravo na vas pa će te postati vlasnik cijele nekretnine.

 

postoji put tužbe ako znate nasljednike tog formalno upisanog, a ako ne onda po novom imate pojedinačni ispravni postupak

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da li bi se tada u vrijeme potrebno za dosjelost uračunalo i vrijeme koje su naši prednici (otac, djed, pradjed), neprekidno posjedovali predmetne čest.zem. (čl.160. st.2. ZOV).

i mene zanima slično! Naime moj pak pradjed bio je vlasnik nekretnine koja je nemarom i slucajno ostala izvan popisa čestica koje je ostavio nakon smrti. Kako su nasljednici, djed, pa baka, pa majka poumirali ostala je situacija da sam sada ja nasljednik za sve nekretnine. Vlasnik za sve osim te jedne koja se u ostavinskoj raspravi navela kao izvan knjizno vlasništvo. Inace o toj se nekretnini neprekidno brinem od pradjeda do danas, iako postoji jos rodbine koja za tu cesticu i ne zna, i nije niti upisana kao suvlasnik, a niti vlasnik ni u kojem dijelu. Pitanje je dali mogu uknjižiti pravo vlasništva dosjelošću u gruntovnici?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala i mnogo jasnije!

Znaci ta su dva načina jedina! Sad je pitanje izabrati: - tuziti npr. 10 odn. n slucajnih vlasnika x n tuzbi x n kuna x n dana, ili tabularna x n slučajnih vlasnika x javnobilježnička cijena!?? Na taj način i tim zakonom nije niti čudo što ostaju zapuštene mnoge stare kuće i zemljišta...Ako je to jedini način?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Cijenjeni učesnik po ovim pitanjima mi je, između ostalog, napisao: „ako je to vaš brat neka prenese to pravo na vas pa će te postati vlasnik cijele nekretnine”.

Zanima me:

Da li moj brat mora zajedno samnom podnjeti tužbu da bi stekli pravo vlasništva cijele čestice zemlje te u kojoj fazi postupka i kako da prenese to pravo na mene?

Hvala.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kažete: *cijenjeni učesnik* ... Kako to lijepo zvuči. Postoji li bilo kakav vlasnički list za tu nekretninu? Ukoliko ima jednostavno. Darovnim ugovorom Vaš brat *može* Vama pokloniti taj svoj posjed. Znači kod bilježnika i tako dalje. Ukoliko želite obojica (a u dogovoru ste) posjetite nekog odvjetnika pa će Vam on savjetovati kako šta od validnih dokumenata morate donijeti da bi Vam bio na usluzi. Sa poštovanjem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"a za ovo vidite tko je upisan u zk kao vlasnik pa tužite nasljednike upisanih da ste vi VLASNIK?" Ali, što ih mogu tužiti da sam ja vlasnik?, naime u ostavinskoj je navedeno da sam izvan knjižni vlasnik tj u svakodnevnoj terminologiji posjednik! Moj prapra djed bio je vlasnik i u gruntovnici se čestica vodi na njega još uvijek. Molim Vas kao "cjenjenog učesnika" kako ide taj postupak tužbe ili ono s tabularnom dozvolom? Molim oprost za korištenje "cijenjeni učesnik", ali je izraz baš o.k. - hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nađite sve nasljednike iza posljednjeg koji je upisan u zemljišne knjige.

kada ih sve nadjete tražite od njih tabularna očitovanja da vam kao nasljednici priznaju da ste vi vlasnik i dozvoljavaju uknjižbu.

dokaz da su oni nasljednici se radi putem rješenja o nasljeđivanju, rodnih i smrtnih listova.

to bi prošlo ako bi išli prijedlogom za uknjižbu.

ako nemate baš papira onda možda uspijete pojedinačnim ispravnim postupkom

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jedno mi se dilema tu nameće! Naime u posjedovnom listu katastra navedena je kao jedan posjednik iza smrti njenog oca (mojeg djeda) moja majka. Drugih suposjednika nema. Dali se po osnovi dosjelosti može upisati vlasništvo u gruntovnu knjigu, ako se svo proteklo vrijeme samo "moja linija" nasljedivanja brinula i koristila tu česticu? Ili se dva zakona, po nasljeđivanju i dosjelosti tu sudaraju!? U svemu je pošten način jer do nedavna nisam niti znao da nismo kao ta linija u nasljeđivanju vlasnici, iako smo koristili česticu svo vrijeme kao i sada. Ako može još to pojašnjenje zahvaljujem. S poštovanjem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znaci iza pradjeda koji nije ostavio posebno nekome od svoje djece nekretninu na njoj oni svi postaju suposjednici, a za vlasništvo se moraju dogovoriti? Ako ih ima pet to se djeli na pet? Znaci iako se samo jedan od djece brine i održava tu nekretninu nemože je steći u vlasništvo dosjelošću? Zašto se na ostavinskoj raspravi onda kao jedini posjednik nalazi moja pok. majka? Znaci pošto su i pok. brat i sestra mog djeda iza sebe imali djece (moja teta) i od tete djeca i oni bi u katastru trebali biti upisani i imati istu nekretninu u popisnom listu, a nemaju! Kako i zašto? Eto kad si "u struci" ne bi postavljao takva pitanja! Ma, ako neznaš pitaš! Zahvaljujem na strpljenju i hvala do kraja!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

katastar nema veze s vlasništvo.

ako nije djeda nikome posebno ostavio i ako se oni nisu barem usmeno odrekli od te zemlje onda su i oni suvlasnici kao i vi.

pokušajte se dogovoriti da vam priznaju da ste vi vlasnik.

najbolji put je da iza pradjeda pokrenete ostavinski postupak radi naknadno pronađene imovine.

pronađite sve nasljednike i tražite od njih da se odreknu od nasljedstva u vaše ime i to je to (to je ustvari ustupanje nasljedstva).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kolega sa pitanjima ima veoma sličan problem a Vi, cijenjeni učesniče, nesebično dajete tako da uživam u blagodati Legalisa.

Biti ću slobodan za još jedno pitanje: - Ako „kolega“ u tom ostavinskom postupku ne bi dobio ustupanje nasljedstva od ostalih nasljednika, da li bi onda trebao, posebno, tužbom tražiti pravo vlasništva temeljem dosjelosti?

Sa poštovanjem.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija