Jump to content

Stranka bez odvjetnika?


Pero06

Preporučene objave

Planiram pokrenuti tužbu radi stjecanja vlasništva nekretnina na temelju zakona – dosjelošću, kao stranka, bez pomoći odvjetnika.

Radi se o česticama zemlje koje je moj otac imao u posjedu 50 godina a prije toga djed i pradjed. Kao vlasnici, u zemljišnim knjigama su upisani: Pradjed, djed i neke treće osobe od prije 100 i više godina od kojih su oni vjerojatno kupili zemljište a o tome nemem valjanog pisanog traga. Dakle, trebam dokazati da sam pošteni samostalni posjednik neprekidno 20 godina.

Moja su su pitanja:

1. Kako to dokazati?

2. Da li će sud imati strpljenja i uputiti me konkretno na radnje koje trebam preduzeti u toku postupka?

3. Kakve su mi šanse za uspjeh?

 

Zahvaljujem za svaki odgovor.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najprije morate urediti pasivnu legitimaciju, odnosno ispravno naznačiti tuženike tj. osobe koje su upisane u zemljišnoj knjizi. Pošto kažete da su neke osobe upisan eprije više od 100 godina trebate pronaći nasljendike tih osoba, ako ne možete onda će se kod centra za socijalnu skrb morati pokrenuti postupak radi postavljanja posebnog skrbnika kao osobama koje su odsutne i nepoznata boravišta.ukoliko su vam i pradjed i djed preminuli a vi ste jedini nasljednik onda ih ne možete tužiti već je bolje u odnosu na njih pokrenuti ostavinski postupak kako bi se temeljem rješenje o nasljeđivanju upisali u zemljišnim knjigama na njihovom suvlasničkom dijelu. Za dosjelost morate dokazati da ste bili u neprekinutom posjedu kroz najmanje 20 godina, što znači da morate naći svjedoke koji će to potvrditi pred sudom. Možete dokazivati pravni slijed vanknjižnog stjecanja nekretnine što znači da je primjerice vaš pradjed kupio nekretnine, nakon njega posjed nastavio vaš djed, pa otac, a onda i vi.Također, će pomoći i bilo koji pismeni dokument ukoliko ga imate. Sud vam neće pretjerano objašnjavati što morate, odnosno ukoliko bude evenutalnih pravnih poteškoća predložiti će vam da uzmete odvjetnika. Sve ovisi o tome da li će vam tuženici priznati vaša prava na predmetnoj nekretnini, a ponekad je najteži dio srediti pasivnu legitimaciju budući je često slučaj da su u zemljišnim knjigama upisane osobe od osnivanja zemljišnih knjiga koji nemaju nasljednike, odnosno isti se ne mogu utvrditi. Tada centar za socijalnu skrb imenuje posebnog skrbnika u osobi odvjentika, a onda se provodi cjelokupni dokazni postupak uključujući očevid na licu mjesta.

Ukoliko ste vi i vaši prednici zasita posjedovali nekretninu, odnosno koristili je na određeni način a ta prava vam nitko nije osporavao, ne bi trebao niti izostati uspjeh u parnici

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala na iscrpnom odgovoru i ohrabrenju.

Sada razmišljam za koje čestice pokrenuti postupak radi stjecanja vlasništva (s obzirom na vrijednost, različitost vlasništva i Z.U.)

Da li je bolje ići sa više tužbi istovremeno (s obzirom da su pojedine č.z. upisane na različite vlasnike) ili rješavati jedno po jedno?

Sa poštovanjem.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko su na različitim česticama upisani različiti vlasnici morate tužiti za svaku posebnom tužbom. U jednoj tužbi možete pokriti više čestica samo ako su isti upisani, a to hoćete li ići s više tužbi odjednom ili jednu po jednu ovisi koliko financijski možete podnijeti, jer iako nećete plaćati odvjetnika imate sudske pristojbe na tužbu i presudu (otprilike po 400-500 kn za pristojbu tužbe), a imat ćete i troškove vještačenja sa vještakom mjernikom (cca 3.000,oo kn) ukoliko bude potrebno nešto identificirati na terenu, ako se netko od tuženika eventualno usprotivi tužbi i sl.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija