Jump to content

Visina sredstava za uzdržavanje-stranci?


anonimno

Preporučene objave

Moji su roditelji nakon odlaska u mirovinu u BiH došli živjeti kod mene u RH. Otac je prijavio prebivalište (kao hrvatski državljanin). Mama je prijavila boravak od 90 dana kao stranac i sada treba podnijeti zahtjev za privremeni boravak (temeljem braka). Uz zahtjev između ostalog treba priložiti dokaz o sredstvima za uzdržavanje čiju visinu određuje čini mi se Ministarstvo (neko).

Pitanja glase- koliki je taj iznos i što ako je njena mirovina (iz BiH) manja od tog iznosa?

Također bi pitala nakon kojeg vremena može podnijeti zahtjev za stalni boravak?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obzirom da podnosi zahtjev za privremeni boravak temeljem braka sa drž. RH kao dokaz prilaže odrezak od svoje mirovine, odrezak od suprugove mirovine ili vašu izjavu datu kod javnog bilježnika da ćete pomoći u njezinom uzdržavanju. Možeposlužiti i potvrda o sredstvima na računu u nekoj od naših banaka. Mislim da vam je najbolje pitati u upravnom odjelu nadležne PU ili PP po mjestu boravka. Koliko znam Vlada bi trebala propisati visinu sredstava za uzdržavanje. Jedina visina sredstava za uzdržavanje koja je propisana u čl. 12 Uredbe o viznom sustavu. Do sada u upravnim odjelima nisu šiljili toliko po visini sredstava bilo je bitno da stranac ne traži socijalnu pomoć od države odnosno da bude na teret državi.

 

Evo citiram čl.12 Uredbe:

 

Stranac koji podnosi zahtjev za izdavanje vize u diplomatskoj misiji odnosno konzularnome uredu Republike Hrvatske dužan je dokazati da ima dovoljno sredstava za uzdržavanje tijekom boravka u Republici Hrvatskoj i za povratak u državu iz koje je došao ili za putovanje u treću državu.

 

Pri ulasku u Republiku Hrvatsku, tijelo nadležno za kontrolu prelaska državne granice ovlašteno je od stranca zatražiti da predoči sredstva za uzdržavanje tijekom boravaka u Republici Hrvatskoj i za povratak u državu iz koje je došao ili za putovanje u treću državu.

 

Visina sredstava iz stavaka 1. i 2. ovoga članka je protuvrijednost 100 € (slovima: stotinu eura) po danu predviđenog boravka u Republici Hrvatskoj.

 

Ako stranac posjeduje ovjereno pozivno pismo fizičke ili pravne osobe iz Republike Hrvatske, dokaz o turističkoj rezervaciji ili sličnu ispravu, dužan je predočiti dokaz o posjedovanju sredstava u vrijednosti 50 € (slovima: pedeset eura) po danu predviđenog boravka u Republici Hrvatskoj. Kao dokaz, priznaju se kreditne i bankovne kartice, potvrde banke, čekovi i drugi dokazi iz kojih se može utvrditi posjedovanje potrebnih sredstava.

 

PS. Odnosi se na sve strance koji ulaze u RH i djelatnici policije koji obavljaju graničnu kontrolu mogu zapriječiti ulazak ukoliko stranac nema dovoljno sredstava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija