Jump to content

Molim pravni savjet - Specijalna punomoć


anonimno

Preporučene objave

Postoji li kakva specijalna punomoć kojom bi se opunomoćila osoba da proda nečiju nekretninu i da preuzme novac, točnije polovinu novca uzme sebi a polovinu uplati vlasniku nekretnine. Radi se o prijateljima i njihovom dogovoru, nema mučki , žele jedan drugog zaštiti i pomoći jedan drugom, jedan je bolestan i bez drugog ne bi mogao ni doći do te nekretnine i taj drugi će se do smrti skrbiti o njemu kao što se već dugo brine. Kako to pravno riješiti, a da to nasljednici (koje će namiriti iz svoje polovine) ne mogu nakon smrti vlasnika osporavati. Unaprijed hvala

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Punomoć za prodaju nekretnine jeste specijalna punomoć koja mora biti ovjerena kod javnog bilježnika, tako da sam sadržaj punomoći može sastaviti j.b. Što se tiče ovog da pola novca ide vama, a pola vašem prijatelju, bilo bi bolje da sastavite posebni ugovor o tome tzv. ugovor o dosmrtnom uzdržavanju, koji se isto treba ovjeriti kod javnog bilježnika radi pravovaljanosti, i u njemu navesti sve detalje ugovora tj. dogovora.

Inače, ako vlasnik nekretnine proda tu nekretninu i da nekome polovicu, trećinu, koliko god novca za vrijeme života i ako je poslovno sposoban (sposoban da samostalno donosi odluke), nasljednici nemaju što osporavati prodaju nekretnine, pa sve da je ista nekretnina već npr. u oporuci nekom od nasljenika ostavljena. Svatko može slobodno raspolagati svojim vlasništvom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poslovno sposobna osoba je punoljetna osoba koja je u stanju samostalno odlučivati u svoje ime, bolje rečeno koja se sposobna svjesno rasuđivati. S obzirom na to što ste naveli, netko bi mogao osporavati poslovnu sposobnost te osobe, npr. da zbog utjecaja lijekova nije bila sposobna rasuđivati. U tom slučaju, može se pokrenuti postupak za utvrđivanje poslovne sposobnosti pred centrom za socijalnu skrb i određuje se skrbnik toj osobi. Skrbnik ne mora biti nužno netko od obitelji, ali o tome odlučuje centar za soc. skrb. Bilo bi se najbolje kod njih raspitati u vezi postupka i što poduzeti.

Možda čak centar utvrdi da je osoba potpuno poslovno soposbna, pa takvo utvrđenje može biti dokaz u nekim eventualnim kasnijim sporovima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija