Jump to content

20 godina u hrvatskoj bez statusa i državljanstva


cigara9393

Preporučene objave

Pozdrav korisnicima formuma...

 

Trebao bih pravni savjet u svezi slijedećeg:

 

Imam poznanicu staru 22 godine koja od 3.godine života (1990) živi u hrvatskoj, znači završila je osnovnu školu ovdje i srednju cetverogodisnju skolu, a ima bosansko državljanstvo.

Njena majka, također državljanka bosne i hercegovine, od 1990 godine živi u hrvatskoj, od 1992 godine do 2003 godine zivjela je vanbracnoj zajednici, te se 2003 godine vjencala. Zbog neznanja njena majka nije prijavljivala nikakve boravke, ni za sebe ni za nju, tako da je i njezina kcer ostala bez drzavljanstva. Sada, upisala je fakultet koji kosta 16000 kn godisnje, i u tu svrhu boravi u hrvatskoj. Ta opcija nije bas prihvatljiva jer mora biti 5 godina u hrvatskoj sa privremenim boravkom, a takav boravak u svrhu studiranja prizna samo pola vremena provedenog na boravku. Znaci da mora ici na fakultet 10 godina (160 000 kn)da bi ostvarila uvjet podnošenja zahtjeva za stalni boravak u rh. Da stvar bude jos kompliciranija, osoba sa kojom je njena majka zivjela kronicni je alkoholicar koji nije mario ni za jednu od njih, tako da su prije dvije-tri godine nasle drugi stan i sad žive same kao podstanari. Obje su u hrvatskoj od 1990 god, i mene zanima na koji način da pokusaju izboriti neko pravo ili stalni boravak ili sto je najbolje ciniti u ovom slučaju.

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija