Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Sign in to follow this  
ssasa

Dvostruko oporezivanje s Amerikom i porez na dobit

Preporučene objave

Dobar dan!

 

HR i USA nemaju potpisan sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Tako kada firma iz HR ispostavi racun firmi u USA za npr. 1000 USD, tada na racun firme u HR sjedne umanjeni iznos za 30% (ovisi o proizvodu/usluzi), tj. 700 USD, a 300 USD biva obustavljeno i odlazi u USA poreznu blagajnu.

 

HR zakon kaze da sa zemljama s kojima HR nema potpisan sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, se moze taj obustavljeni iznos priznati kao da je adekvatan porez uplacen u HR. Konkretno kod nas bi to bilo kao da je firma platila 200 USD (20%) poreza na dobit.

 

I sve je to uredu i tako firma kroz godine ispostavlja racune u USA, stizu novci umanjeni za 30%, te se u firmi gomila/akumulira tako priznati porez na dobit (20%).

 

E sada nakon par godina dodje porezna uprava i kaze "nemozemo vam priznati cijeli akumulirani porez na dobit, vec samo zadnju godinu". I to je sada jedna "divna" situacija. Em dolar pada, em te oporezuje jedna zemlja, em te oporezuje druga zemlja. Za poludit. Siguran sam da ima firmi sa slicnim problemima npr. Pliva-Barr.

 

Ima li tko iskustva s ovakvim slucajevima? Da li postoji kakvo tumacenje da se akumulirani porez na dobit priznaje samo godinu dana u natrag?

 

Imate li za preporuciti pravnog savjetnika/odvjetnika s iskustvom u takvim poreznim slucajevima?

 

Hvala!

 

Sasa

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  ×