Jump to content

Gradjevinska dozvola bez izmjerenih kota terena-pomoć!


anonimno

Preporučene objave

Problem je slijedeci:

Arhitekt koji je izradio projekt uopce nije bio na terenu i izmjerio kote vec je primjenio projekt kao da je teren potpuno ravan sto nije jer je razlika izmedju najnize i najvise kote skoro 2 m.Objekt je jos u izgradnji i nastupili su problemi u primjeni projekta jer postoji mogucnost da zadnji kat premasi gabarite s jedne strane upravo zbog neizmjerenih kota.

Da li je moguce zatraziti izmjenu/dopunu gradjevinske na postojece stanje bez nekih problema ?

Da li arhitekt ima neku odgovornost u ovom slucaju?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, moguće je zatražiti promjene ako je stvarno stanje takvo da se uklopi u uvjete gređenja. Jednostavno slikajte teren (naravno geodetski ((geodeta)) ali i čisto laički fotoaparatom) i pođite s Vašim arhitektom do referenta i objasnite problem. Ukoliko je sve u redu, referent će Vam dati registratore s Vašim projektom, arhitekt će jednostavno u postojećim projektima napraviti izmjene, zamijeniti listove u registratoru i ponovo plombirati jemstvenikom. Sve se to riješava glatko i bez posebnih zahtijeva (kao da ste na početku predali takve projekte). Prije svega razgovarajte s Vašim arhitektom pa će on onda vjerojatno predložiti da sve obavi sam (to je najbezbolnije).

 

Napomena mene kao arhitekta: kod obiteljskih kuća na kosom terenu kosina može arhitekturu ućiniti boljom i kvalitetnijom pa smatram, iako ne znam kako izgleda projekt, da isti nije pretjerano kvalitetan ako se ponaša kao da je na ravnom terenu. Vrlo vjerojatno ćete dobiti "nefunkcionalniju i skuplju" građevinu od one što je mogla biti kad bi se od početka radilo u skladu sa zadanom situacijom. Razmislite o samoj arhitekturi kuće pa neka Vam Vaš projektant napravi, ako treba i novi projekt; ako nije kasno (s obzirom da je gradnja već počela).

Pozdrav i sretno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na iscrpnom odgovoru.Jedini je problem sto pri razgovoru sa arhitektom o navedenom problemu jednostavno je odbio izaci na teren i vidjeti propuste.Tek nakon 10 min nagovaranja ulijepo pristao je pa cemo vidjeti da li ce to ici jednostavno.Stvarno se nadam da ce sve ispasti dobro jer racun za njegov projekt nije bio bas mali.

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

Jedini je problem sto pri razgovoru sa arhitektom o navedenom problemu jednostavno je odbio izaci na teren i vidjeti propuste.

 

Ovo je sramora moje struke. Savjet svima koji čitaju ovaj odgovor. NIKAD NEMOJTE ANGAŽIRATI ARHITEKTU KOJI SMATRA DA NIJE POTREBNO DA FIZIČKI VIDI PARCELU NA KOJOJ ĆE NEŠTO PROJEKTIRATI.

Kad čujem ovakav slučaj, stidim se svoje struke, ali u ovom slučaju je dio krivnje i na investitoru jer nije tražio da arhitekt i nadzire gradnju. Sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Nisam siguran da je pitanje u duhu ovog foruma, molim administratora za savijet. Možda je bolje da Vi objavite svoju adresu na koju Vas se može kontaktirati sa konkretnim pitanjem.

Inače, ako je u pitanju gore navedeni problem (svi pišemo pod anonimno pa se ne vidi), RIJETKO JE KOJI ARHITEKT SPREMAN PREUZETI POSAO KOJI JE NEKI KOLEGA ZAPOČEO, odnosno tu je u pitanju kolegijalna etika i zadiranje u tuđa autorska prava. Molim da to imate na umu.

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija