Jump to content

kamatarenje = iznuda


anonimno

Preporučene objave

Zašto je trenutačno u modi kamatarenje = iznuda ?

 

Posudio sam novac fizičkoj osobi putem javnobilježničkoga akta, odnosno JAVNOBILJEŽNIČKOG OSIGURANJA PRIJENOSOM PRAVA VLASNIŠTVA NA NEKRETNINI KOJA JE UKNJIŽENA U ZEMLJIŠNE KNJIGE

 

Novac mi nije vraćen. Rok posudbe je bio 3 mjeseca. Iza tog roka dao sam dužniku još 2 mjeseca dodatnog vremena, ali nije urodilo nikakvim rezultatom. Zatražio sam od javnog bilježnika da postupi po članku 277 OZ. što je on i učinio. Umjesto da dužnik odgovori u zadatom vremenu, on je i taj rok propustio. Tada sam dobio ovlaštenje da nekretninu – garanciju mogu prodati preko javnoga bilježnika. To ovlaštenje sam podnio drugom javnom bilježniku na čijem se području nekretnina nalazi. Taj je zatražio da utvrdimo vrijednost nekretnine putem ovlaštenog sudskog vještaka, što je i učinjeno. Sveukupno je bilo pet javnih dražbi. Na te dražbe je išao moj odvjetnik. Na petoj dražbi nekretnina je prodana kupcu (s kojim nemam nikakve veze), time da je početni iznos licitacije bio ½ vrijednosti nekretnine. Pošto je izlicitirana veća prodajna cijena nego što je bilo moje potraživanje, dio novaca je vraćen dužniku. Inače dužnik je veoma imućan – bogat i nekretnina koju je izgubio, služila mu je za najam (nema veze s njegovom adresom stanovanja). Čitav taj postupak naplate preko javnog bilježnika trajao je 10 mjeseci. I tada nastaje pakao. Dužnik me prijavljuje kod policije da taj novac nije nikada dobio, odnosno da sam mu učestalo verbalno prijetio preko telefona, pa je on u strahu za sebe i obitelj to (fiduciju) morao potpisati. Nije me optužio da sam mu ikada dolazio doma, slao nekakve ljude u protupravnu naplatu, djelio šamare i sl., što je i istina. Sproveden sam kod istražnog suca i po nagovoru odvjetnika branio se s šutnjom (kao i na policiji). Istražni sudac me pustio da se branim s slobode. Državni odvjetnik se žalio na rješenje, te je kazneno vijeće poništilo odluku istražnog suca i donijelo novo po kojem moram ići u pritvor. Dosad sam neosuđivana osoba. Što sada ? Od odvjetnika čujem da se na to rješenje ne mogu žaliti, a u pritvor ne želim jer mislim da nisam kriv, odnosno mislim da sam lažno prijavljen.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

.... dio novaca je vraćen dužniku.

Dužnik me prijavljuje kod policije da taj novac nije nikada dobio, odnosno da sam mu učestalo verbalno prijetio preko telefona, pa je on u strahu za sebe i obitelj to (fiduciju) morao potpisati.

Što sada ?

 

tko mu je vratio novac? kako? postoji li pisani trag o tome?

ne mogu vjerovati da nakon pravnog puta kojim ste se koristili kako bi došli do povrata posuđenog novca, na kraju napravite ovakav propust i ne osigurate se sa svih strana....

ovo oko prijetnji, straha i potpisivanja će se dokazivati...

jednako kao i sve oko pozajmice, uvjeta, prodaje nekretnine..

isto tako i vaši kontakti, prije posudbe, za i istekom roka kao i nakon toga...

u pritvor će te morati ići i tu sada nema pomoći...

ali, vaš odvjetnik može u svakom trenutku tražiti ukidanje pritvora ili njegovu zamjenu za jednu od mjera opreza koje su predviđene ZKP-om...

 

ako ste u potpunosti čisti, zašto vas odvjetnik savjetovao da se branite šutnjom??? sud trenutno u spisu raspolaže samo iskazom oštećenog, pa kakav god da je on po vašoj ocjeni, sud nije čuo i vašu obranu da može procijeniti situaciju i vidjeti u čemu je stvar, povezati neke činjenice i doći do zaključka...bojim se da ste u pritvoru zbog šutnje, što ne opravdavam, jer to nije i ne smije biti razlogom za pritvor ako drugih razloga nema... ali dok se ne čuje vaša obrana, sud je oprezan i moguće razmišlja na način " ako je sve istina kako je rekao oštećenik, vas puste a vi onda nešto ovome napravite..tko će biti kriv.."oni se ovako ograđuju od eventualno mogućeg ostvarenja prijetnji koje ste ovome već uputili..

što je navedeno kao pritvorski razlog? odnosno, znate li na temelju kojeg stavka čl.102. ZKP-a vam je pritvor određen? imate li rješenje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

HVALA za XSARU i ljude koji nam pomažu kad nam je najteže

 

Da, dužniku je javni bilježnik nakon kupoprodaje, pošto je isplatio mene vjerovnika, odnosno moje potraživanje, vratio ostatak novaca, s obzirom da je na dražbi postignuta veća cijena nekretnine od onog iznosa na koji sam ja imao pravo. Za sve postoje potvrde, detaljni zapisnici s dražbi itd. Moram napomenuti da je dužnik tu sitnu pojedinost zatajio-ne spominje, već dvaput, i u policiji i u istrazi (iznos koji mu je vracen 100.000 kn).

 

Dužnik me je prijavio na policiju između 4 i 5 dražbe (do tada je od dana posudbe prošlo više od 17 mjeseci), kada sam i sproveden istražnom sucu i pušten da se branim s slobode. Nisam htio zastati s dražbama (a to me nitko nije ni tražio, niti usmeno, niti pismeno), jer sam se jednostavno bojao da svoje novce neću više vidjeti. Javni bilježnik kod koga su vršene dražbe dao mi je do znanja, da ako dužnik dostavi rješenje o obustavi dražbovanja, da će tako i postupiti.

 

Unutar tih 5 dražbi, dužnik se putem svog odvjetnika služio svakakvim smicalicama. Prije svake dražbe osvanuo je famozni «Z» na inače dosad neopterećenom teretnom listu. Razlozi su bili svakojaki, samo ne istiniti (nikad nije dobio rjesenje o provedbi fiducije, nije imao ovlaštenje istu potpisati, pa da to nije uopce njegovo vlasništvo itd) Sva sreca Županijski sud je to rješavao jako brzo i brisao iste (jer nitko vam na dražbi neće kupiti nekretninu s «Z»-om ili opterećenu).

 

Naš dragi ODO je valjda razljutilo što nisam htio zastati s dražbama do okončanja kaznenog postupka, zato su i dali takav prijedlog kaznenom vijeću. Odvjetnik suprotne strane ih je o zadnjoj dražbi obavijestio, ali samo s dokumentacijom koja odgovara njegovom štićeniku.

Kada je nekretnina prodana, pokrenuli su i postupak pri Općinskom sudu, koji je i odbačen kao neosnovan.

 

Za to me je sve kazneno vijeće nagradilo:

Vijeće smatra da opisane okolnosti kod okrivljenika, inače neosuđivanog, manifestiraju upornost i kriminalnu volju u intenzitetu koji tim okolnostima daje onu osobitu kvalitetu čl.102 st.1 toč.3 ZKP ........

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija