Jump to content

Blokada tekućeg računa


Iveth

Preporučene objave

Znači ovako,jučer sam bila u banci kako bih podigla svoju plaću i nimalo ugodno iznenađenje doživjela sam kad mi je službenica rekla da ne mogu ništa podići sa svog računa jer je blokiran.Gledam malo po netu da postoji mogućnost otvaranja nekog zaštićenog računa pa molim ako itko zna nešto o tome da mi napiše.Inače,samohrana sam majka dvoje djece,bivši suprug mi ne plaća nikakvu alimentaciju i sada eto imam i blokiran račun.Ne znam tko je tu lud,ali od čega bi moja djeca trebala živjeti???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko sam upućena - jedino dječji doplatak je Zakonom zaštićen, te nad njime ne može biti izvršena ovrha bez obzira koju ste ovršnu izjavu potpisali bilo kao dužnik ili jamac.

 

Čak i alimentacija (za slučaj da Vam je bivši suprug uplaćuje na tekući račun) nije zaštićena na taj način.

 

U tom slučaju FINA otvara "zaštićen" račun službenim putem nad kojim ne može biti izvršena ovrha. Ako uopće ostvarujete pravo na dječji doplatak, tada Vam oni dodjeljuju novi račun samo za tu svrhu, te će Vam ti podaci biti dostavljeni na kućnu adresu.

 

Sva ostala primanja mogu biti predmetom ovrhe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

odite u finu u odjel blokada i tamo ispunite obrazac za otvarnaje posebnog računa gdje će vam sjedati iznos izuzet ovrhe. Također tražite nalog da vam se sa blokiranog računa prenese dio plaće koji je izuzet ovrhe na poseban račun. To vam je sve gotovo u roku par sati do najduže jednog dana.A ovo gore šta vam je naetko napisao da je samo dj.doplatak izuzev ovrhe čista je glupost. Ima puno iznosa koji su izuzev ovrhe-al to je već tisuću puta stavljeno na ovaj forum tako da se sad opet ne ponovlja.Ovrha na plaći može biti na samo 1/3 primanja, al ako npr. već iamte neki kredit na plaći, ne mogu vam ni to uzeti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gospođa je spomenula djecu i alimentaciju, pa sam našla shodno navesti dječji doplatak (obzirom da je upit direktno vezan na njih).

 

IZUZEĆA OD OVRHE

 

Prema Ovršnom zakonu ovrha se ne provodi na sljedećim novčanim sredstvima:

 

primanjima po osnovi zakonskoga uzdržavanja, naknade štete nastale zbog narušenja zdravlja ili smanjenja, odnosno gubitka radne sposobnosti, naknade štete za izgubljeno uzdržavanje zbog smrti davatelja uzdržavanja;

primanjima po osnovi naknade zbog tjelesnoga oštećenja prema propisima o invalidskome osiguranju;

primanjima po osnovi socijalne skrbi;

primanjima po osnovi privremene nezaposlenosti;

primanjima po osnovi dječjega doplatka;

primanjima po osnovi stipendije i pomoći učenicima i studentima;

naknadama za rad osuđenika, osim za tražbine po osnovi zakonskoga uzdržavanja te za tražbine naknade štete prouzročene kaznenim djelom osuđenika i

primanjima po osnovi odličja i priznanja.

 

Znači, nije baš tako da zamolite Finu da otvori račun gdje bi Vi htjeli primati svoju plaću, te je time zaštiti od ovrhe.

 

Napominjem da Iveth nije navela o kakvoj je ovrsi riječ ikakvu je ovršnu izjavu potpisala, naime ukolike ste samovoljnopotpisali da ste suglasni da sa u slučaju neplaćanja izvrši ovrha nad cjelokupnim primanjima, onda ne znam kako se tome možete naknadno protiviti. :tuzan:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija