Jump to content

Kazneno djelo iz čl. 133. KZ-a


iuraest

Preporučene objave

ako državna tijela koriste osobne podatke građana suprotno izričitoj zakonskoj normi - čine li onda kazneno djelo iz čl. 133. KZ-a?

I još jedno zanimljivo pitanje - ako se radi o zaštiti ustavnog prava građana zašto se kazneni postupak pokreće tek povodom prijedloga?!

STvar je zanimljiva jer je čak i ovdje na forumu napisano mnogo toga što ukazuje na znatne nelegalnosti u postupanju s osobnim podacima...

uređeno: od petpetica
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Problem je u tome što postoji dosta "uvjeta određenim raznih zakona" di je to djelomično dozvoljeno. Problem je sam po sebi preopćenito postavljen, te bi se na konkretne slučajeve puno kontstruktivnije moglo odgovoriti.

 

A pokreće se povodom prijedloga stoga što se ne mora svatko protiviti korištenju njegovih podataka, makar je tek naknadno saznao za to. Paradoksalno bi bilo da netko kazneno odgovara jer koristi tuđe podatke, a da se taj čiji su podatci naknadno složi sa korištenjem i odobrava to.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Konkretan propis je Zakon o policijskim poslovima i ovlastima u kojem su jasno odvojeni slučajevi trajnog čuvanja podataka od vremenski ograničenog. NO kako smo pročitali - to ne onemogućava trajno čuvanje svih podataka. Mislim meni je to očito jer svaka riječ ima ograničenje značenje - ne postoji riječ koja bi obuhvaćala sve i koja se ne bi mogla ograničiti tako da neke činjenice ne ulaze u pojam koji je rječju označen.

Prijedlog kao sredstvo pokretanja kaznenog postupka u ovom slučaju koji Gus ovako opravdava je slabog temelja; zašto se onda po istom načelu ne tretira kazneno djelo povrede tajnosti glasovanja?! Također se radi o podatku...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija