Jump to content

Dan ostvarenja prava na mirovinu


patrickjane

Preporučene objave

Lijep pozdrav,

trenutno ispunjavam zahtjev za starosnu mirovinu. Nije mi jasno što moram naznačiti kod dana od kojeg želim imati pravo na mirovinu? Dragovoljac sam Domovinskog rata u kojem sam proveo 4 godine i 7 mjeseci. Trenutno imam 64 godine i 3 mjeseca. Prema važećem Zakonu o braniteljima, na mirovinu sam imao pravo već sa 61 godinom. Znači li to da kao dan ostvarenja prava navodim dan predaje zahtjeva ili dan kada sam stekao pravo na mirovinu, a to je sa 61 godinom? Napominjem da sam do sada primao zajamčenu minimalnu naknadu te invalidninu.

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani bilo bi dobro da se prvo izracuna mirovina kako bi stekli uvid koja bi mirovina bila povoljnija za vas, dali "starosna mirovina za dugogodisnjeg osiguranika" po ZOMO-u ili "starosna mirovina" po ZOMO-u za cca 9 mjeseci kad navrsite 65 godina starosti ili mirovina po posebnim propisima - braniteljska mirovina na koju po novom ZOHBDR-u od 01.01.2019.god imate pravo, prije tog datuma niste ni mogli ostvariti mirovinu po clanku 26., stavku 2., tocka b), znaci smanjivanje godina potrebnih za odlazak u starosnu mirovinu po vremenu provedenom u DR.

Treba nam datum rodjenja, tocne godine efektivnog radnog staza na danasnji dan i vas "prosjecni vrjednosni bod" PVB, i sa kojeg naslova primate invalidninu.

Za izracuna mirovine buducem umirovljeniku trebaju se znati njegov "prosjecni vrjednosni bodovi" za sve godine njegovog radnog staza, ako ste vec u FINI izvadili "log i pass", onda se preko e-gradjani mozete dati izracunati mirovinu na stranicama HZMO-a, ako nemate "log i pass" za e-gradjani, prvo otidjite u najblizu FINU i prema postupku navedenom u linku to obavite.

Ako jos nemate uvjet za neku od mirovina „prijevremena starosna mirovina“ ili „starosna mirovina“ a takodjer ako imate uvjet za „starosnu mirovinu za dugogodisnjeg osiguranika“, postavite kod izracuna uvjet na „mirovinu bez uvjeta“.

uređeno: od malicovjek
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ne grijesim,

Postovani pronasao sam vas prijasnji post od prije godinu dana vi ustvari pitate za mirovinu vaseg oca, u tom postu ste naveli da vas otac ima samo 14 godina efektivnog radnog staza, onda vam je odgovoremo da na 65 rodjendan vas otac ima pravo na najnizu braniteljsku mirovinu, e sad stupanjem na snagu i dijela clanaka novog ZOHBDR-a od 01.01.2019.god. kojim se odredjuje mirovina, prema clanku 49., stavaku 3., ima pravo na najnizu braniteljsku mirovinu od datuma 01.01.2019.god, pa taj datum mozete napisati kao datum na koji trazite priznavanje mirovine.

Jedino nam morate tocno napisati koliko vremena je proveo u DR, prema prijasnjem postu 5 i pol godina ili sadasnjem napisanom 4 godine i 7 mjeseci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani patrickjane,

Postupite kako Vam je predložio poštovani malicovjek.

Prvi nadnevak na koji možete zatražiti priznavanje prava na starosnu braniteljsku mirovinu je 01.01.2019.g. kad je stupio odgovarajući članak Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata na snagu.

Sudjelovanje u Domovinskom ratu od 4.g. i 7.mj. borbenog sektora donio Vam je pravo na minimalnu starosnu braniteljsku mirovinu u iznosu od cca 3.400 kn.

Stvarni mirovinski staž nije bitan, kao ni status dragovoljca za izračun minimalne braniteljske starosne mirovine.

Lijep pozdrav

Patrickjane mirovine.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija