Jump to content

ivonjska

Korisnik
  • Broj objava

    45
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Ima li netko sudsku praksu u kojoj stoji otprilike ovo: "Radnici se mogu odreći svojeg potraživanja prekovremenog (i noćnog)rada na isti način kako se mogu odreći svih ostalih materijalnih prava iz radnog odnosa – isključivo nakon dospjelosti, izričito i u pisanom obliku. Odricanje od ovih prava nije moguće učiniti unaprijed i prešutno, a isto tako činjenica da radnici nisu svoja prava tražili odmah, ne može značiti da su se time odrekli svojeg prava." Hvala.
  2. Grizla bi me savjest kad se ne bih javio. Floki je pomogao i meni. Hvala Floki.
  3. Posljednjih nekoliko dana ne mogu otvoriti web stranice Registra poslovnih subjekata pri trgovačkim sudovima. Možete li vi? Da li je greška samo kod mene? https://sudreg.pravosudje.hr/Sudreg/index.jsp
  4. Zakon o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu (NN 60/08)ne primjenjuje se na cestovni prijevoz: a) vozilima kojima se obavlja javni linijski prijevoz putnika na linijama ukupne udaljenosti do 50 km Danom stupanja na snagu ovoga Zakona prestalju važiti: – odredbe članaka 235., 236., 237. i 238. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (»Narodne novine«, br. 105/04. i 142/06.), (kojima se regulira trajanje upravljanja motornim vozilom) – Pravilnik o ukupnom trajanju vremena upravljanja vozilom, o odmorima vozača i vođenju evidencije rada i odmora vozača (»Narodne novine«, br. 87/05.). Pitanje: kojim propisima se regulira trajanje upravljanja motornim vozilom vozača koji obavljaju javni linijski prijevoz putnika na linijama ukupne udaljenosti do 50 km???
  5. Nisu problem ni zakoni ni poslodavci. Mi smo problem!, jer nismo solidarni, jer nemamo hrabrosti, jer smo se uvukli u mišju rupu. Imam nešto iskustva, pa kad ti zatreba javi se na PP. Imam čak i konkretnih primjera gdje su poslodavci izabrali radničko vijeće, pa su s tako lažiranim izborima doveli u zabludu tijela državne uprave (npr.: radi dobivanja odobrenja za noćni rad žena). I nikome ništa, a svi znaju i svi šute. Čak je država poslodavcu dala poticajna sredstva... "Dok naš brod tone, tone, a zvona zvone, pjevamo mi..." A da nije smo kod nas loše po pitanju solidarnosti, zajedništva i položaja radnika govori i dio e-mail poruke koju šalju ameri: "Together, we can bring back the American Dream for America's workers."
  6. Nije da sam zagovornik takvog postupanja ali u praksi to ide ovako: Kaže, u četiri oka, Frane: "Čuj Stipe, crkla nam je mašina pa si ti od sutra na godišnjem, a kad je popravimo zvat ćemo te". I ode Stipe na godišnji i kroz par dana dobije poštom na kućnu adresu izvanredni otkaz jer nije dolazio na posao. To se u pravilu događa i prodavačicama po buticima i manjim trgovinama. Dakle ja jesam za to da se 15 dana ranije izda pisano rješenje o korištewnju godišnjeg odmora u kojem piše koliko dana GO traje i kojega dana radnik ponovno započinje s radom ali... praksa je nešto sasvim drugo.
  7. Tako bi trebalo biti ali u praksi najčešće nije... Baš tražim, pa ne mogu naći gdje to piše da poslodavac mora donijeti odluku u "pismenom" obliku...Nešto kao "Članak 118. (1) Otkaz mora imati pisani oblik." Ima nešto u ovome, ali nekao opet nije izrjekom "pismeno": Članak 152. (1) Prije donošenja odluke važne za položaj radnika, poslodavac se mora sa radničkim vijećem savjetovati o namjeravanoj odluci……. Važnim odlukama iz stavka 1. ovoga članka smatraju se osobito odluke o:….. – planu godišnjih odmora,
  8. Korištenje godišnjeg odmora u dijelovima Članak 54. (1) Radnik ima pravo godišnji odmor koristiti u dva dijela. (2) Ako radnik koristi godišnji odmor u dijelovima, prvi dio u trajanju od najmanje dvanaest radnih dana neprekidno, mora koristiti tijekom kalendarske godine za koju ostvaruje pravo na godišnji odmor. (3) Drugi dio godišnjeg odmora radnik mora koristiti najkasnije do 30. lipnja iduće godine.
  9. Piše u: „Zakon o Radu“ stranice 187. – 188.; Vera Babić, Viktor Gotovac, Dušanka Marinković Drača, Marinko Učur; u izdanju TIMpress, Zagreb 2003. Isto navodi u svojim odgovorima pravnik na mojposao.
  10. Fiziko tvoj slučaj (ne samo tvoj) je opisan kada još nisu ni sanjali o računalima internetu i forumima: "Radnik i kapitalist Pravno, oni su jednaki, ali ekonomski, radnik je sluga kapitalista... tako što radnik prodaje sebe i svoju radnu snagu na određeno vrijeme. Radnik je u položaju sluge jer ga zastrašujuća opasnost od gladi, koja svakodnevno lebdi nad njim i njegovom obitelji, tjera da prihvati bilo koji uvjet koji mu nametne kapitalist, industrijalac, poslodavac... Radnik uvijek ima pravo napustiti svog poslodavca. No imali li on i sredstava za to? Ne! Jer on to čini kako bi sebe zatim prodao drugom poslodavcu. Na to je natjeran istom onom glađu koja ga je prisilila da sebe proda i prvom poslodavcu. Radnička je sloboda... stoga samo teoretska sloboda, kojoj nedostaje bilo koje sredstvo za njezino moguće ozbiljenje, te je tako samo izmišljena sloboda, izrečena laž. Istina je da je cijeli život radnika samo nastavak i zastrašujući niz uvjeta služenja - volonterskog sa pravnog stajališta, ali obaveznog zbog ekonomskih uzroka - uspostavljenog sa međuigrom slobode praćene glađu. Drugim riječima, to je ropstvo." Mihail Bakunjin (1814.-1876.)
  11. Teoretičari radnog prava kažu ovako „Iako je godišnji odmor pravo radnika, to ne znači da on može sam određivati i vrijeme kada će to pravo koristiti“. Za sam raspored korištenja kažu još i ovo: „Poslodavci mogu odrediti korištenje godišnjeg odmora u dijelovima, samo po zahtjevu, odnosno uz izričiti pristanak radnika“.
  12. Iskustva su različita. Inspekciji rada u mojoj regiji skidam kapu. Često podosim zahtijeve za provođenje inspekcijskog nadzora i mogu odgovorno tvrditi da su zaista odlični. Ali prekršajni sud je za veliki Q.....
  13. U mom kraju (svi me znaju) inspekcija rada (ne i zaštite na radu) radi skoro pa besprijekorno. Zaista, zaista, kažem vam. Često radim s njima i gotovo da nikada nema primjedbi. No treba ipak znati napisati zahtijev za provođenje inspekcijskog nadzora, a kako nisam pravne struke tome su me poučili sami inspektori. Mlada ekipa i svi su za 5.
  14. marija_1495 odakle Vam pomisao da se ugovor o radu ne može otkazati za vrijeme bolovanja? Da ne teče otkazni rok to bi još moglo proći ali ovo prvo.... A što se tiče privremene mjere vraćanja na posao OPREZ, pogledajte slučaj Varaždinka - Ivan Hudoletnjak!!!!
  15. Ne potpisivanje ponuđenog novog ugovora o radu ne može biti razlog za otkaz. Ako se drugačije ne dogovorite, to bi se trebalo riješiti prema odredbama članka 121 Zakona o radu: "Otkaz s ponudom izmijenjenog ugovora".
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija