Jump to content

pavlaog77

Korisnik
  • Broj objava

    16
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

83 pregleda profila
  1. Lijepe vijesti, nisam nikada čitao "naš" ugovor, moram baš vidjeti na koji rok su ga potpisali. Recite mi šta Vam je dalje u planu, dati odvjetniku da preda zahtjev prema sudu ili? Hvala vam, svaka informacija mi je dobrodošla.
  2. Neke banke traže izvadak po tekućem, a neke ne. Pretpostavljam da Vas neće tražiti promet po računu nego samo platne liste pošto ćete i usmjeriti primanja u njihovu banku, da niste izabrali prijenos primanja vjerovatno bi tražili i promet po računu. Ali uzmite ovo s oprezom, mogli bi Vas naknadno to tražiti iako mislim da bi Vam to odma rekli kada ste došli s zahtjevom.
  3. Pozdrav, Promet po računu je vidljiv samo matičnoj banci dok s druge strane svim bankama su preko hroka su vidljivi svi ostali proizvodi poput kredita, minusa po tekućem, kreditnih kartica i to svih banaka.
  4. Pozdrav, Pratim Vašu temu jer i mi imamo identičnu situaciju s nekretninom. Nasljedili smo nekretninu čija je bivša vlasnica sada preminula podigla kredit od istih tih kamatara te je 2017. taj dug prepisan na Simona Gradišnika te upisano založno pravo. Ako ima još netko ovdje s istim problemom i bilo kakvim rješenjem bilo bi super. Napominjem da na Facebook-u postoji grupa koju vodi Agata Zidanić gdje je okupila ljude sa sličnim problemom te koliko znam ona se i sama bori s time i pokušava to riješiti sudskim putem, ali zasad bezuspješno jer se svako ročište nitko od okrivljenika ne pojavljuje te se sud uporno odgađa.
  5. Poštovani, Zanima me da li kod založnog prava na nekretnini i na to dodatno zabilježena ovršivost tražbine postoji rok od 10 godina za zastaru kamata pošto znam da glavnica založnog prava nikada ne zastarijeva? Hvala
  6. Sve jasno, hvala vam puno. Nažalost nemam tih mjesec dana za čekanje, tako se je sve poklopilo, ima drugih stvari koje me prisiljavaju da ju prodam sada pošto je kupac već spreman.
  7. I još jedno pitanje, u slučaju da i moram platiti porez na dohodak, kako bi se on računao? Jer ja stan nisam platio pošto mi ga je darovala mama i nisam platio porez od 3%, a u ugovoru smo napisali neki fiktivni iznos od tipa 100 000 kuna. Stan prodajem za 340 000 kuna sada. Računa li se onda porez na dohodak na cijeli iznos 340 000 pošto sam ga dobio za 0 kuna, ili će oni gledati neku njihovu procjenu u trenutku kada sam ga stekao darovanjem npr. Njihova procjena stana 250 000, te na kraju gledati razliku od 90 000 te na to zaračunati porez na dohodak? Hvala vam,ovo mi je veoma bitno i oprostite na ovoliko pitanja.
  8. Hvala na odgovoru. Znam za uvjet da je služila za stanovanje meni ili užim članovima obitelji. Meni nije služila za stanovanje iako režije idu na moje ime,ali služila je za stanovanje mojoj baki koja tamo ima prebivalište već 30 godina. Znate li možda ubraja li se baka među uže članove obitelji? Hvala vam puno
  9. Poštovanje svima, Dosadan sam sa svojim svakojakim pitanjima, ali trenutno imam puno nedoumica i problema. Zanima me da li sam dužan platiti porez na dohodak ako prodam stan prije 12.11.2023.? Situacija je ovakva: Moja mama je nakon smrti njenog oca (mog djeda) dobila stan riješenjem o nasljeđivanju i to 12.11.2021. te nije morala plaćati porez. Zatim je majka taj isti stan darovnim ugovorom dala meni i to 4 mjeseca kasnije, 13.2.2022. te nisam morao platiti porez naravno. Taj isti stan ja bih sada prodao da rijesim dugove na našoj obiteljskoj kući, ali me brine plaćanje poreza na dohodak. 2 puta sam bio u poreznoj upravi i imam na emailu napisano obrazloženje od voditelja porezne uprave u napem gradu kako NEĆU biti dužan platiti porez na dohodak bez obzira što nije prošao rok od 2 godine od kada je mama nasljedila taj stan. Ja iskreno vjerujem da su u poreznoj u krivu iako mi je tako rekao sam voditelj porezne uprave, citiram njegov odgovor: Nećeš plaćati nikakav porez, jer je mama stekla stan nasljedstvom, ti si stekao stan nasljedstvom odnosno darovanjem i stoga nema porezne obveze na dohodak od otuđenja. Dakle, možete ići u prodaju stana.
  10. Hvala vam Nisam ga odjavljivao nikada jer nisam htio da radi probleme mami svima kod kuće, niti sam ikada mislio da bi moglo doći do ovrhe na pokretninama. Ovrha je zakazana za 16.10.2023., mislite li da bi mi uspjelo spriječiti ovrhu da ga već sutra odjavim u mupu s naše adrese i tim dokazom odem u sud koji je i zakazao ovrhu?
  11. Poštovanje svima, Otac mi je pred 3 mjeseca prepisao kuću i sada glasi na mene 1/1. Otac također ne živi s nama već 2 godine, otišao je od kuće i živi kod druge žene na drugoj adresi, ali nikada nije promjenio adresu prebivališta te mu i dalje prebivalište glasi na adresu u kojoj živim ja. Danas sam slučajno ulaskom u njegov e pretinac vidio obavijest o sudskom procesu odnosno zakazanu ovrhu na pokretninama na našoj adresi i kući koja glasi na mene (iz početka teksta otac ju je darovao meni). Pitanje je: da li imaju pravo ulaziti u moju kuću i otuđiti stvari koje su apsolutno sve moje i od moje mame? On je sve svoje stvari uzeo kada je otišao pred 2 godine. Hvala unaprijed!
  12. Pozdrav svima, Ukoliko netko zna molio bih pomoć. Da li je moguće prebacivanje uknjižbe/založnog prava na drugu nekretninu, uz uvjet da se ovrhovoditelji s time slože? Hvala
  13. Pozdrav, Ukoliko želite podijeliti bilo šta između sebe, najbolje je to napraviti darovnim ugovorom. Na isti darovni ugovor može ići više čestica tako da ne morate raditi više darovnih ugovora. Na taj način nećete platiti nikakv porez jer ste u odnosu sestra/brat.
  14. Da, znači ako ne prođe 2 god oporezuje se te samim time su mi djelatnice u poreznoj upravi danas dale krive informacije?! Bravo za njih.
  15. Poštovanje svima, Moje pitanje je sljedeće. Dobio sam od majke stan darovnim ugovorom 30.03.2022., znači za manje od mjesec dana bit će ravnih godinu dana da sam se upisao kao vlasnik stana. Naime taj stan odlučili smo prodati da riješimo dugove koje nam je otac ostavio, ali sada me muči pravilo porezne uprave da ukoliko se nekretnina dobivena darovnim ugovorom proda prije isteka 2 godine da sam dužan platiti porez na dohodak od 24%. Danas sam bio u poreznoj upravi kod nas gdje sam im sve detaljno objasnio kao i vama ovdje, i rečeno mi je da istek tog roka od 2 godine nije bitan nego je bitno da ne prodajem više od 3 čestice, a pošto je stan samo jedna čestica da ne bih platio porez ukoliko prodam taj stan. E sada,iako su mi oni tako rekli nekako nisam siguran u to (iako bi trebao biti jer je to rekla djelatnica porezne uprave) jer čitajući po internetu i stranicama porezne svugdje piše da sam dužan u tom slučaju platiti porez. Ukoliko netko ima točna saznanja ili potvrdu ovoga šta su mi rekli u poreznoj upravi, bio bih Vam zahvalan. S poštovanjem,
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija