Jump to content

zvonkoilibranko

Korisnik
  • Broj objava

    13
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Očito je da privatnik/firma želi da sami odete. Pretpostavljam da u tom slučaju ne biste imali pravo na otpremninu, a poprilično dugo ste u firmi pa bi pretpostavljam i iznos otpremnine bio jako visok. Koliko ja vidim, ne možete tu apsolutno ništa, pogotovo jer kažete da je sav rukovodeći kadar upoznat s vašom situacijom. Tu dugoročno sva priča završava, eventualno možete poslati inspekciju/prijaviti nepravilnosti u vašem ugovoru ali ne vidim nekakve velike koristi.
  2. Probajte razmišljati u drugom smjeru. Zamislite da nakon godinu i pol dana oni kažu da su vam godinu i pol isplaćivali više nego što ste u tom trenutku imali pravo (recimo da ste revizijom prešli sa višeg na niži stupanj doplatka) i da sav taj novac sada morate vratiti. Takav sustav ''pravednosti'' gdje promijenjenu okolnost predstavlja novi Nalaz i mišljenje Zavoda je obostran, a ja bih čak rekao i pošten. To vam je jedan od razloga zašto se posebno naglašava da će se inkluzivni dodatak za osobe s invaliditetom isplaćivati od dana podnošenja zahtjeva a ne od dana donošenja rješenja - jer inače tek datum donošenja rješenja predstavlja datum kada počinjete ostvarivati neko pravo.
  3. Rekao bih da morate imati Rješenje. To što ispunjavate uvjete nije jednako pravomoćnom Rješenju koje to službeno i potvrđuje. Dakle, do primitka Rješenja - nikako.
  4. Tako je. ID se računa od dana predaje zahtjeva, dakle ako ste predali 20.2.2024. a Rješenje dobijete 20.10.2024. isplatiti će vam sav zaostatak odjednom. Do kraja godine je nekakav okvirni rok da se riješe svi zahtjevi. Što ste ranije ove godine predali, ranije ćete i dobiti Rješenje.
  5. Moraju ''vas'' slati na vještačenje zato što se inkluzivni dodatak određuje po stupnju funkcionalnosti unutar invaliditeta a ne po stupnju invaliditeta. Stupnjeve funkcionalnosti imate u Uredbi o metodologijama vještačenja pod LISTA VRSTA I TEŽINE INVALIDITETA – OŠTEĆENJA FUNKCIONALNIH SPOSOBNOSTI – LISTA II Očekujte zaključak na kućnu adresu u roku 30 dana, a nakon toga vještačenje dokumentacije (dakle bez vaše prisutnosti) do kraja godine.
  6. Barthelov indeks je obrazac, nema tu muljanja. LOM je svoje ispunio kako treba, pulmolog nema nikakvog prostora za intervenciju. https://hupt.hr/wp-content/uploads/Dokumenti/Barthelov-index.pdf Nije barthelov indeks kriv, on svoju zamišljenu svrhu ispunjava. Kriv je očito katastrofalno loš zakon koji nije predvidio mnoge specifične slučajeve invaliditeta.
  7. Sve mi se čini da će na kraju sve te priče ispasti da bilo kakav inkluzivni dodatak mogu dobiti samo najteži, kritični, ekstremni slučajevi invaliditeta. Što i nije problem samo po sebi, ali je problem što se nije tako predstavljalo od strane Vlade, inkluzivni dodatak je narodu predstavljen kao revolucija u svijetu osoba s invaliditetom, a ono to nije.
  8. Ima li dakle kakve osnove za pozivanje na odgovornost Zavoda za vještačenje, odnosno eventualne tužbe protiv RH radi naknade štete? Ne.
  9. Primili ste nepripadajuća sredstva, nije toliko česta pojava da računovodstvo opetovano griješi sa isplatom plaće ali događa se, nije prvi slučaj za koji sam čuo. Svaki je završio potpunim povratom preplaćenih sredstava poslodavcu. Uz svaku plaću morate dobiti platnu listu koju morate potpisati ili digitalno potvrditi primitak. (Pogledajte članak 93 Zakona o radu) Dakle, Vaša tvrdnja da niste mogli imati saznanja o uplaćenom iznosu ne stoje, to jest, možda zaista i niste bili svjesni uplaćenog iznosa, no u tom slučaju bi se radilo o nemaru. Sami ste rekli da se radi o povećem iznosu, teško je ne primijetiti povećanje plaće koje u 6 mjeseci stvara poveći iznos za povrat. Moj savjet Vama je - nije kraj svijeta, vidite da vam i tvrtka pokušava izaći u susret sa povratom na rate, skupite glavu i nađite rješenje za najbezbolniji mogući povrat nepripadajućih sredstava.
  10. Obratiti se upitom onima koji donose tu odluku, upravi/ravnatelju, je jedino rješenje. Sve je u skladu sa zakonom tako da ste s te strane došli do zida. Iako se slažem da generalno plaće nisu dovoljne uz današnju inflaciju, 1,25x947 eura bruto daje nekih 1200e početnih bruto (cca 950e neto?) što za SSS nije loše ni u kojem slučaju.
  11. Rokove okači mačku o rep. Meni su rekli - ''da rok je 30 dana ali mi imamo 2000 zahtjeva tako da kad dođe dođe.'' Za vještačenje dokumentacije su rekli da se čeka 3-4 mjeseca. Mislim da je gospođa u sličnoj zabludi kao što sam i ja bio. HZMO je samo utvrdio invalidnost od 80% (to je razina 3, razina 4 je od 90-100% mislim) no ne i stupanj funkcionalnosti unutar invaliditeta (zasebna LISTA II, guglajte ju)
  12. Dobio sam neke informacije od CZSR, dakle vještačenje za utvrđivanje invaliditeta nije isto što i vještačenje za stupanj funkcionalnosti. Dakle, tko ima utvrđen invaliditet IV stupnja ne znači da ima i utvrđen stupanj funkcionalnih sposobnosti IV stupnja (može ga imati i I stupnja!), a po stupnju funkcionalnosti se gleda pravo na inkluzivni dodatak. Ispravite me ako sam krivo shvatio.
  13. Je li za nove podnositelje zahtjeva Inkluzivnog dodatka potrebno novo vještačenje ukoliko je prijašnjim (2017.) vještačenjem utvrđena 100% invalidnost i razina 4 prema II-C-13? Ukoliko jeste, što se i na koji način tada utvrđuje? Hvala.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija