Jump to content

kresimir57

Korisnik
  • Broj objava

    117
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    2

Sve što je kresimir57 objavio

  1. Za zakonitu promjenu Upravitelja potrebna vam je suglasnost minimalno 51% suvlasnika, gledano prema vlasničkim udjelima. Kada prikupite izjave suvlasnika koji imaju tu većinu isto dostavljate upravitelju sa dokazom da ste dostavili ( poštom je to povratnica ). Ovjera potpisa kod javnog bilježnika nije potrebna, ali svakako sačuvajte 1 komplet izjava suvlasnika sa originalnim potpisima. Starom upravitelju dostavite jednu presliku izjava suvlasnika, uz prateće pismo kojim obrazlažete donesenu odluku o otkazu ugovora. Otkazni rok počinje teći od 1. dana u narednom mjesecu, a istječe u roku od točno 3 mjeseca ). Protekom 3 mjeseca Upravitelj je razrješen dužnosti, a vi u međuvremenu tokom otkaznog roka trebate potražiti novog zakonitog upravitelja zgrade i sa njim zaključiti ugovor. Slijedi primopredaja dužnosti između starog i novog upravitelja zgrade.
  2. Inspektoratu Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva gospodarstva
  3. Pronašao sam tekst presude, pa se ne morate truditi. Hvala.
  4. Matrix, molio bih vas ako mi na e-mail adresu kresimir.stetic@slavonski-brod.hr možete poslati cijeli tekst navedene presude Rev-x-670/11. Unaprijed hvala !
  5. Da bi ste legalno obavljali poslove Upravitelja prema sadašnjim zakonima trebate se registrirati kao obrt ili zajednilčki obrt suvlasnika ili j.d.. ili d.. ili zadruga. Svako rješenje ima svoje prednosti ali i ograničenja, pa sami suvlasnici moraju odlučiti što žele.
  6. Da moguće je. Kao osnovna djelatnost vam treba biti knjigovodstvo (69.20.1) za što je kao vezani obrt propisana složenost zanimanja 4, tj. da morate imati barem srednju stručnu spremu ekonosmkog smjera u 4-godišnjem trajanju (SSS). Djelatnost agencije za poslovanje nekretninama (68.31) ne spada u vezane ili povlaštene obrte, pa ovu djelatnost možete obavljati bez problema sa bilo kojom srednjom školom. Odite u Ured državne uprave u vašoj županiji ......
  7. Javorko hvala na primjedbama koje si uputio. Nažalost evo ni danas nemam čistu situaciju oko postavljenih pitanja. Stvarno je svašta ovim Zakonom o tržištu toplinske energije nametnuto vlasnicima stanova i Predstavniku suvlasnika. I ja mislim da je dosta toga definirano protivno Ustavu, Zakonu o vlasništvu itd., i možda bi i taj zakon trebao ići na ocjenu ustavnosti. Samo tko će ga poslati na ocjenu ....
  8. Međuvlasničkim ugovorom kojega donosi natpolovična većina suvlasnika ( gledano prema vlasništvu ) se utvrđuje ime i prezime osobe koja je Predstavnik suvlasnika, njegova/njena adresa, OIB, telefon. Jednako tako se ovim ugovorom utvrđuje i iznos mjesečne naknade koju dobija Predstavnik suvlasnika s računa pričuve zgrade.
  9. Kod izračuna udjela vlasništva važna je kvadratura posebnih dijelova zgrade, a ne zajedničkih prostorija ( zajednička pomočna prostorija, stubište i sl. ). Dakle trebate zbrojiti površine stanova i poslovnih prostora u zgradi. Ako nekakave odluke donesu 2 vlasnika koja u vlasništvu gledano po površini imaju natpolovičnu večinu posebnih dijelova zgrade - suvlasničkih dijelova ( dakle stanova i poslovnih prostorija ) tada je ta odluka važeća i dužni ste ju poštivati, naravno ako je takva odluka u skladu sa zakonom. Ali ako su te odluke donesene na vašu štetu i ako vas tako drugi suvlasnici ometaju u normalnom korištenju vašeg vlasništva, tada imate pravo putem suda zatražiti i ostvariti zaštitu svojih vlasničkih prava. Nadam se da ste shvatili što sam želio reči .....
  10. Udruga je pravna osoba, a trgovačko društvo mogu osnovati domaće pravne ili fizičke osobe. Trgovačko društvo koje će djelovati kao neprofitno društvo !?? ........ e to mi baš nije jasno .... Trgovačko društvo može sasvim normalno poslovati a ostvarenu dobit usmjeravati u razvoj udruge i ciljeve udruge.
  11. Obratite se u Ured državne uprave u svojoj županiji , odjel za registraciju udruge građana. Po novom zakonu o udrugama gašenje provodi likvidator i to prema propisanom postupku. Pročitajte si novi zakon o udrugama NN 74/14. Evo članka Zakona, ... pogedajte točku 6. stavka 1. ..... Prestanak djelovanja Članak 48. (1) Razlozi za prestanak djelovanja udruge jesu: 1. odluka skupštine o prestanku udruge 2. pripajanje drugoj udruzi, spajanje s drugom udrugom, podjela udruge razdvajanjem 3. protek dvostruko više vremena od vremena predviđenog za održavanje redovne sjednice skupštine, a ona nije održana 4. pravomoćna odluka suda o ukidanju udruge 5. pokretanje stečajnog postupka 6. na zahtjev člana, ako je broj članova udruge pao ispod broja osnivača potrebnog za osnivanje udruge, a nadležno tijelo udruge u roku od godinu dana od nastupanja te činjenice nije donijelo odluku o prijmu novih članova. (2) U slučaju iz stavka 1. točaka 1. i 5. ovog članka, likvidator je dužan nadležnom uredu podnijeti zahtjev za upis prestanka djelovanja udruge u registar udruga u roku od osam dana od dana donošenja odluke o prestanku udruge, odnosno pokretanju stečajnog postupka. (3) Činjenice iz stavka 1. točaka 3. i 6. ovog članka po službenoj dužnosti ili na prijedlog osobe ovlaštene za zastupanje udruge, nadležnog tijela udruge, članova udruge ili drugih zainteresiranih fizičkih i pravnih osoba utvrđuje rješenjem nadležni ured. (4) Na temelju pravomoćne odluke suda o ukidanju udruge nadležni ured donosi rješenje o pokretanju likvidacijskog postupka.
  12. Udruga može obavljati ugostiteljsku djelatnost ali samo u zatvorenim prostorijama i samo za svoje članstvo. Nadalje, mora se ispuniti sve posebne zahtjeve propisane zakonom i pravilnicima o ugostiteljstvu ( stručna osoba - ugostitelj u udruzi, oprema, higijenski i ostali uvjeti .,.. ).
  13. Koliko je meni poznato neformalna udruga nema i nemože imati pravnu osobnost. OIB pravne osobe koliko znam nemožete dobiti, pa samim tim nemožete otvoriti ni žiro-raučun neformalne udruge. Možete samo otvoriti žiro račun na jednu od osoba koje su u ortaštvu - neformalnoj udruzi. Nadalje, neformalna udruga ne treba imati statut nego ugovor o ortaštvu ( radi se o ortaštvu fizičkih osoba ). Račun koliko znam nemožete izdavati. Neformalna udruga Udruga može djelovati i ako nije registrirana, odnosno ako nema svojstvo pravne osobe. Da bi neformalna udruga sudjelovala u pravnom prometu potrebno je da osnivači međusobno sklope ugovor koji se sastavlja prema zakonskoj formi ortaštva. Taj ugovor, ovjeren kod javnog bilježnika, poslužit će i kao osnova za otvaranje žiro računa neformalne udruge. Ugovor, njegove učinke, prava i obveze kao i završne odredbe, mogu se sastaviti prateći zakonski tekst (Zakon o obveznim odnosima (NN 035/2005 članci 637. do 660.). Međutim, registracijom udruga stječe neka prava koja neformalne udruge nemaju (npr. za dodjelu sredstava projektima i programima udruga iz javnih izvora mogu se natjecati samo udruge upisane u Registar udruga i Registar neprofitnih organizacija i sl.).
  14. DOMAĆA RADINOST I SPOREDNO ZANIMANJE Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o obrtu (NN br. 68/07) uvedeni su novi instituti domaće radinosti i sporednog zanimanja, koje mogu obavljati fizičke osobe, uz ispunjenje određenih uvjeta. UVJETI ZA OBAVLJANJE: - da te poslove obavljaju isključivo osobnim radom - da im ukupni bruto primici ostvareni od obavljanja tih djelatnosti ne prelaze iznos od deset bruto prosječnih mjesečnih plaća u kalendarskoj godini u kojoj se obavljaju te djelatnosti. Odobrenje za obavljanje sporednog zanimanja ili domaće radinosti izdaje nadležni ured državne uprave u županiji i njegove ispostave odnosno Ured Grada Zagreba na čijem području će se obavljati djelatnost. Cijena odobrenja je 100 kn. Fizička osoba time ne stječe status obrtnika nego se vodi u evidenciji koju vode nadležni uredi državne uprave u županijama odnosno ured Grada Zagreba. Tim novim institutima otvara se mogućnost dodatne zarade, posebno umirovljenicima. Pogodnosti za umirovljenike: - obavljanjem domaće radinosti ili sporednog zanimanja ne uspostavljaju svojstvo osiguranika u obveznom mirovinskom osiguranju - mirovina im se ne obustavlja - nisu obvezni plaćati doprinos za mirovinsko osiguranje za razliku od fizičkih osoba koje su zaposlene kod drugog poslodavca a žele iskoristiti mogućnost dodatne zarade odnosno nezaposlenih osoba. Moguće djelatnosti ; 26.21.1 Proizvodnja keramičkih proizvoda za kućanstvo i ukrasnih predmeta – na tradicionalan način 1) – proizvodnju keramičkoga stolnog posuđa i keramičkih proizvoda za druge potrebe u kućanstvu i u toaletne svrhe osim za ugrađivanje – proizvodnju figura i drugih ukrasnih keramičkih predmeta 36.63.0.10 Izrada raznovrsnih proizvoda – izrada predmeta za uspomenu i suvenira, izrada umjetnog cvijeća od tkanine i papira i izrada cvjetnih aranžmana od umjetnog i suhog cvijeća – samo ručnim radom – izrada predmeta za uspomenu – izrada suvenira – izrada umjetnog cvijeća od tkanine i papira – izrada cvjetnih aranžmana od umjetnog i suhog cvijeća Prema propisanom bi se svako morao zasebno prijaviti, no neznam dali je u vašem slučaju baš neophodno ...... a mama je umirovljenik i ima brojne pogodnosti - naprijed navedene.
  15. Izrada sapuna se nikako ne može obavljati kao domaća radinost. Ova djelatnost ne spada niti u vezane niti povlaštene obrte, što znači da se može obavljati kao slobodni-nevezani obrt ( dovoljna bilo koja srednja stručna sprema ). Opis djelatnosti iz NKD ..... 20.41 Proizvodnja sapuna i deterdženata, sredstava za čišćenje i poliranje Ovaj razred uključuje: - proizvodnju organskih površinski aktivnih tvari - proizvodnju papira, vate, filca itd., presvučenih ili prekrivenih sapunom ili deterdžentom - proizvodnju sirovoga glicerola - proizvodnju sapuna, osim kozmetičkog sapuna - proizvodnju površinski aktivnih preparata: · prašaka za pranje, čvrstih ili tekućih te deterdženata · prašaka za pranje posuđa · omekšivača za tekstil - proizvodnju sredstava za čišćenje i poliranje: · sredstava za osvježivanje zraka u prostorijama · umjetnih voskova i preparata za bazi voskova · politura i krema za kožu · politura i krema za drvo · politura za karoserije, staklo i metal · pasta i praškova za ribanje, uključujući papir, vatu itd. kojima su presvučeni ili prekriveni
  16. Pošaljite mi u moj inbox vašu e-mail adresu pa ću vam poslati primjer pravilnika moje zgrade. A što se tiče kopanja i premještanja vodomjera ....... nebih vam to savjetovao jer vodomjer u šahtu smije odpajati-spajati samo vodoopskrbljivač.
  17. Nažalost, mislim da problem nećete tako lako riješiti. Glavni vodomjer vam je smješten u šahtu i on jedino zanima isporučitelja vode. Dakle potrošena voda očitana u šahtu mora biti plaćena isporučitelju, a isporučitelja ne zanima kako će te vi suvlasnici između sebe podijeliti ukupnu potrošnju. Koliko sam razumio vi imate u podrumu ugrađene pomoćne vodomjere - za svakog suvlasnika poseban vodomjer, ali ako isporučitelj kao mjerodavan ne priznaje i ne očitava te podrumske vodomjere, tada ih se sigurno smatra individualnim vodomjerima. Individualni vodomjeri služe suvlasnicima za međusobnu raspodjelu potrošnje i nastalih troškova za potrošenu vodu, a zbroj očitanja potrošnje na ova tri vodomjera mora odgovarati ukupnoj potrošnji očitanoj na glavnom vodomjeru u šahtu. Zato bi vi suvlasnici između sebe trebali imati usvojen Pravilnik o načinu očitavanja i obračuna potrošnje vode. Ovim pravilnikom se regulira način očitanja i plačanja ( može biti na temelju broja članova domaćinstva, na temelju očitanja individ. vodomjera ili kombinirano ). E sada dalje ....... Svaka zgrada koja ima 3 ili više samostalnih jedinica prema zakonu mora imati međuvlasnički ugovor, Predstavnika suvlasnika i Upravitelja zgrade. Mislim da je vaš isporučitelj vas kao prijavljenu osobu uzeo kao Predstavnika suvlasnika tj. onoga koji brine o raspodjeli ukupne potrošnje vode. Stoga donesite navedeni Pravilnik i propišite način plaćanja vode, dostavite isporučitelju pravilnik i periodična izvješća o očitanoj potrošnji vode, odnosno vaš prgled s količinom potrošene vode koju treba platiti svaki suvlasnik zgrade. Isporučitelj temeljem tog pregleda dostavlja račun svakom suvlasniku. Po meni se jedino tako možete zaštititi i ovaj problem riješiti u budućnosti. Nadam se da sam vam pomogao ...... ( inače ja sam ovlašteni Predstavnik suvlasnika zgrade sa 30 stanova pa poznajem ovu problematiku kroz rješavanje našeg problema oko plaćanja hladne vode )
  18. Hvala na komentaru, i nažlost se slažem sa mogučnošću koju je potpuno objektivno navajvio g-din Kronična stranka. Kod nas nažalost ništa nije precizno i jasno, pa uvijek može ovako ali i onako. Moje mišljenje je istovjetno - da se radi o zgradi sa manje od 70 stanova i da nam je roku ugradnje razdjelnika topline 31. 12. 2016. Tako ćemo se i ponašati, i ako bude potrebno sudskim putem braniti.
  19. Zahvaljujem se g-dinu Spitfire, U mojem bloku ima ukupno 10 zgrada. Provjerom u gruntovnici sam utvrdio da svaka od ovih 10 zgrada ima vlastitu katastarsku česticu, a svaka k. č. ima i vlastiti ZK uložak. Stoga dijelim vaše mišljenje i stav da čestice nisu pravno sjedinjene u jedan zk uložak, pa se nikako ne mogu smatrati jednom nekretninom - zgradom.
  20. Najljepše vam se zahvaljujem na vašim brzim odgovorima. Nažalost, opet se susrećem sa neusklađenom zakonskom regulativom RH po kojoj se nešto može tumačiti na nekoliko različitih načina. Veoma loše .... i naravno otvara mogućnost manipulacija u praksi ....
  21. Poštovani, Obzirom da se u praksi pojavljuju različita tumačenja "što je to zgrada i što ju čini" sukladno odredbama Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, molim vas za pravno tumačenje ovog pitanja. Po meni sukladno odredbama ZOV-a zgradu čini izgrađeni objekt sa pripadajučom katastraskom česticom ( zemljištem ) i to je na koncu upravo tako evidentirano u gruntovnici - suvlasnički dijelovi - etaže zgrade. Svi vlasnici izgrađenog objekta ( zgrade ) su i suvlasnici zemljišta pod zgradom sukladno udjelu vlasništva. Svi suvlasnici zgrade prema ZOV-u sudjeluju u zajedničkom upravljanju zgradom i odlučuju sukladno svojme udjelu u vlasništvu. Prema odredbama Zakona o tržištu toplinskom energijom propisani su rokovi za ugradnju razdjelnika topline, i to na način da zgrada do 70 stanova mora ugraditi razdjelnike do 31. 12. 2016., a zgrada sa više od 70 stanova do 31. 12. 2015. godine. Obzirom da naša zgrada ima 30 stanova sukladno odredbama ZOV-a smatramo da je nama rok za ugradnju razdjelnika do 31. 12. 2016., no obzirom da smo čuli da postoje druga proizvoljna tumačenja za zgrade u nizu ( u bloku ) molimo vas za vaše mišljenje i tumačenje. U mojem bloku ima 10 zgrada izgrađenih na zasebnim česticama, međusobno oslonjenih jedne na drugu, pa sada neki ( oni kojima to odgovara ) tumače da je u ovom slučaju zgrada nije samo naša zgrada, nego cijeli naš blok od 10 zgrada. Po nama je ovo nemoguće i apsurdno, suprotno je uknjiženom vlasništvu i vlasničkim pravima, te bi tako grubo bila narušena vlasnička prava raspolaganja i upravljanja svojom zgradom i to od osoba koje u našoj zgradi službeno nemaju suvlasništvo i suvlasnička prava, a samim tim niti pravo bilo kakvog odlučivanja i upravljanja. Molim vas za odgovor kako bi smo znali što nam je činiti u zaštiti naših prava. Unaprijed zahvalan ....
  22. Domaća radinost je ; 36.63.0.10 Izrada raznovrsnih proizvoda – izrada predmeta za uspomenu i suvenira, izrada umjetnog cvijeća od tkanine i papira i izrada cvjetnih aranžmana od umjetnog i suhog cvijeća – samo ručnim radom – izrada predmeta za uspomenu – izrada suvenira – izrada umjetnog cvijeća od tkanine i papira – izrada cvjetnih aranžmana od umjetnog i suhog cvijeća Odobrenje za rad izdaje ured za gospodartsvo vaše žuanije, cijena 100 kuna.
  23. Pedikerski salon - potreban majstorski ispit Masaža - potrebna stručna osposobljenost i srednja stručna sprema Kozmetički salon - srednja stručna sprema i kasnije majstorski ispit .... provjerite u Uredu za gospodarstvo vaše županije ....
  24. Možete registrirati objekt brze prehrane ... fast food kao = Objekt jednostavnih usluga na klupi = ili kao = Objekt jednostavnih usluga na kolicima =. Objekt jednostavnih usluga na klupi je ugostiteljski objekt u kojem se mogu pripremati i usluživati slijedeća jednostavna jela: = topli i hladni sendviči, hrenovke, kobasice, hot dog, kotleti, ćevapčići, ražnjići, pommes frites, palačinke i slična jela, te jednostavna jela u konfekcioniranom stanju i pića u originalnom pakovanju. Pravilnik o MTU za ugostiteljstvo propisuje koje uvjete morate ispuniti, odnosno ; Objekt jednostavnih usluga na klupi mora imati radnu površinu od nehrđajućeg materijala koji se lako čisti i pere, veličine dovoljne za pripremu vrsta i količina jela i pića koja se uslužuju, odgovarajući termički blok i odgovarajući rashladni uređaj, spremnik s dovoljno zdravstveno ispravne vode za piće, dovoljan broj koševa za otpatke s poklopcem za nožno otvaranje, te mora biti natkriven nadstrešnicom od lakog materijala. Ugostiteljstvo spada u vezane obrte, ali vi nemorate biti ugostiteljske struke. Za fast food morate, neovisno o vašoj struci, biti stručno osposobljeni za pripremu i uslugu jela i pića ( raspitajte se u vašo Obrtničkoj komori ).
  25. Udruga može imati zaposlenika u radnom odnosu, ali to mora biti u skladu sa aktima udruge (statut, odluke). U tom slučaju udruga za tog zaposlenika mora plaćati poreze,doprinose i ostala davanja. Članarine, sponzorstva i donacije su možemo reći uobičajeni prihodi svih udruga, ali udruga može obavljati i gospodarsku djelatnost ako je to u skladu sa posebnim zakonom ( ovisno o djelatnosti ) i sa sattutom udruge. Neprofitnost udruge ne znači da udruga nesmije imati prihode ( i članarina i sponzorstva su također prihod ) i da udruga nesmije ostvariti dobit, nego da ostvarena dobit ne smije biti podjeljena članovima za njihovu osbnu korist, nego se može trošiti za daljnji razvoj i interese udruge. Sve imate lijepo objašnjeno na ovoj stranici ...... http://www.uzuvrh.hr/stranica.aspx?pageID=176 a dio odgovora na vaše pitanje je ovdje ; 1. Što znači pojam neprofitnosti udruge? Znači li to da ona ne smije obavljati gospodarske djelatnosti, odnosno djelatnosti koje donose prihod? Neprofitnost udruge znači da udruga smije obavljati djelatnosti kojima se ostvaruju njezini ciljevi utvrđeni statutom, kao i one djelatnosti kojima stječe prihod, ali ne radi stjecanja dobiti za svoje članove ili druge fizičke, odnosno pravne osobe. Drugim riječima, neprofitnost udruge ne znači da se udruga mora uzdržavati od obavljanja djelatnosti koje donose prihod. Međutim, svaki prihod koji udruga ostvari mora se utrošiti isključivo za obavljanje i unapređenje djelatnosti kojima se ostvaruju njezini ciljevi utvrđeni statutom. Ukoliko postupa na izloženi način, udruga može obavljati dohodovnu djelatnost i ostvariti neograničeno visoki prihod. Pritom treba napomenuti da načelo zabrane stjecanja dobiti za članove i treće osobe udrugu ne sprečava da podmiri troškove ili na odgovarajući način nagradi članove i druge osobe koje za nju obavljaju određene poslove koji pridonose ostvarivanju cilja udruge.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija